Activitate parchete / 11–15 martie 2019
15 martie 2019 | JURIDICE.ro
I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție
1. DNA – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari. Luare de mită. Instigarea la luare de mită. Dare de mită. Trimitere în judecată sub control judiciar și în stare de libertate.
Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului
V. R. V, la data faptelor medic primar O.R.L. la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București, fiind cadru militar activ cu gradul de colonel, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– luare de mită (două fapte),
– instigare la dare de mită,
și în stare de libertate, a inculpatei G. S. sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoarea stare de fapt:
În data de 29 noiembrie 2018, inculpatul V. R. V. în calitatea menționată mai sus, a primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 500 lei, în legătură cu efectuarea unei intervenții chirurgicale asupra unei paciente (soția martorului), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Anterior, în data de 27 noiembrie 2018, înainte de efectuarea operației, medicul i-a reproșat pacientei faptul că este prea mică suma de 200 lei pe care aceasta intenționa să i-o înmâneze, spunându-i că pentru această sumă de bani nici nu ar fi urcat din cabinet până la sala de operații.
În aceeași zi, inculpatul a determinat-o pe pacientă să-i ofere și medicului anestezist suma de 150 lei, lucru pe care aceasta l-a și făcut. A intrat în salon și deoarece nu-i ajungeau banii a împrumutat de la o colegă de salon 100 lei, după care a remis întreaga sumă cerută medicului V. R. V. pentru a fi înmânată mai departe destinatarului.
Nu s-a putut stabili dacă cei 150 lei au ajuns într-un final la medicul anestezist.
În data de 28 noiembrie 2018, în aceeași calitate și pentru o intervenție medicală asemănătoare, inculpatul V. R. V. a primit de la inculpata G. S. suma de 500 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a fi înlocuită măsura preventivă a controlului judiciar cu măsura preventivă a arestului preventiv pe o perioadă de 30 de zile.
:: Sursa: www.pna.ro
2. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Infracțiuni de corupție de către persoane cu funcții publice în contextul reabilitării unor tronsoane de cale ferată. esizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului H. J., la data faptelor reprezentant al unei companii austriece, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor:
–complicitate la dare de mită (2 fapte),
– complicitate la cumpărare de influență.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora ar fi primit, de la o companie austriacă, în baza unor înțelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor și plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată, precum și plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeași companie.
Banii încasați ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăți făcute de statul român și erau achitați succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român (respectiv de la Compania Națională de Căi Ferate “CFR“ – S.A. – C.N.C.F.R.).Concret, în perioada 2009-2013, inculpatul H. J., directorul reprezentanței din România a companiei austriece, a contribuit la negocierea și plata unui comision de 10% din valoarea sumelor încasate de la compania feroviară, către oficialii romani implicați în deblocarea plăților sau care le puteau influența.
Ca urmare a acestor demersuri, inculpatul H. J. a contribuit la remiterea, cu titlu de mită, a mai multor sume de bani unor oficiali din cadrul Ministerelor de Finanțe și Transporturi, după cum urmează:
– suma totală de 1.114.000 euro a fost dată inculpatului D.C., pentru ca acesta să își îndeplinească atribuțiile de serviciu de secretar de stat în Ministerul Transporturilor în așa fel încât să asigure, pe de o parte, finanțarea necesară plății facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată București-Constanța și, pe de altă parte, finanțarea necesară plății TVA restante de la lucrările efectuate la tronsonul București – Câmpina.
– suma totală de 65.000 euro a fost remisă fostului ministru de Finanțe, V. S., în același scop
– suma totală de 2.117.000 euro a ajuns tot la inculpatul V. S., care ar fi urmat să își exercite influența pe care a pretins că o avea asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina să asigure finanțarea necesară plății facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată București-Constanța.
În schimbul contribuției sale la săvârșirea faptelor de corupție, inculpatul a obținut, de la compania pe care o reprezenta, suma de 1.100.000 euro, prin intermediul unei firme off shore.
Prin prezentul acord, s-a solicitat instanței de judecată confiscarea sumei sus menționate, iar în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil ce aparține inculpatului H. J.. De asemenea, aceeași măsură a fost dispusă și asupra a 45 de părți sociale pe care inculpatul le deține în cadrul a două firme.
În prezența apărătorului ales, inculpatul H. J. a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul H. J., împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.
În continuare se desfășoară acte de urmărire penală față de inculpații V. S. (care, la data unora dintre fapte, a deținut funcția de ministru al Finanțelor Publice), C. M-I., fost angajat al Ministerului Finanțelor, M. M. la data faptelor persoană apropiată de conducerea C.N. C.F.R., D. C., secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor și B. C-A., la data faptelor deputat în Parlamentul României pentru faptele descrise în comunicatele mediatizate anterior.
:: Sursa: www.pna.ro
3. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Trafic de influență în formă continuată. Trimitere în judecată.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, a inculpatului Z. I. pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009 – 2013, în contextul desfășurării unor proceduri de achiziție servicii informatice de către trei societăți din domeniul energiei electrice, inculpatul Z. I. a pretins de la mai mulți oameni de afaceri comisioane cuprinse între 12% și 20% fie din valoarea contractelor fie din profitul obținut de aceștia din derularea viitoare a contractelor ce urmau să le fie atribuite.
Banii respectivi au fost pretinși în contul exercitării unei pretinse influențe pe care inculpatul afirma că o are asupra conducerii celor trei firme beneficiare a serviciilor pentru a favoriza societățile oamenilor de afaceri în contextul obținerii contractelor respective.
În același context, inculpatul Z. I. a primit, prin intermediul unor firme pe care le controla, de la reprezentanții a două dintre societățile care au încheiat contracte de furnizare servicii IT suma totală de 6.973.315 lei.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
:: Sursa: www.pna.ro
II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism
1. DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești. Înșelăciune în formă continuată şi punere în circulație de valori străine falsificate în formă continuată. Percheziții domiciliare.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Pitești împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Pitești au efectuat un număr de 12 percheziții domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de înșelăciune, în formă continuată şi punere în circulație de valori străine falsificate în formă continuată.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada mai 2018-noiembrie 2018, un număr de 3 suspecţi au iniţiat un grup infracţional organizat având ca scop săvârșirea infracțiunilor de punere în circulație de valori străine falsificate și înșelăciune, prin achiziționarea de telefoane mobile şi a altor bunuri de la persoane care au postat anunțuri de vânzare site-uri de profil, în schimbul unor bancnote în cupiuri de 50 de euro false, membrii grupului acţionând în diferite oraşe din ţară, dar şi în municipiul Bucureşti.
În cadrul grupului infracțional organizat, liderul grupului a avut rol coordonator, acesta fiind cel care procura bancnotele false, identifica persoanele de la care urma să fie achiziționate telefoanele mobile sau alte bunuri (ex. autoturism, televizor), coordonând activitatea de achiziție desfășurată de către ceilalţi membri ai grupului.
Grupul structurat format din cei 3 suspecţi a acţionat în perioada septembrie –noiembrie 2018, membrii săi au deţinut o cantitate însemnată de monedă străină falsificată şi au pus în circulaţie o asemenea monedă în valoare de 3.600 euro, în scopul obţinerii unor foloase patrimoniale injuste prin inducerea în eroare a mai multor persoane vătămate, cărora le-au creat pagube materiale în valoare de 3.600 euro şi 7.700 lei, prejudiciu stabilit la acest moment al cercetărilor. Modul coordonat în care membrii grupului au acţionat rezultă din numărul actelor materiale săvârşite într-o perioadă relativ scurtă de timp, aproximativ 3 luni (8 acţiuni ce îndeplinesc fiecare în parte tipicitatea infracţiunilor de punere în circulaţie de monedă străină falsificată şi înşelăciune, în formă consumată sau tentativă), plasarea pe piaţă a unui număr de 72 bancnote in cupiură de 50 euro, dar şi modalitatea coordonată în care aceste persoane au acţionat.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut faptul că liderul grupului urmărea postările de anunţuri de pe o platformă online de profil şi contacta vânzătorii, achita contravalorea unor servicii cu astfel de monedă străină cunoscând că este falsificată,se prezenta sub o identitate nereală, pentru a împiedica identificarea adevăratei identităţi şi inducea în eroare persoanele vătămate prin substituirea produselor iniţiale cu mulaje din plastilină.
La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Pitești vor fi aduse în vederea audierii un număr de 10 persoane.
:: Sursa: www.diicot.ro
2. DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău. Constituire a unui grup infracțional organizat, camătă în formă continuată, şantaj, dare de mită, instigare la participație improprie la acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, instigare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice în formă continuată și instigare la mărturie mincinoasă. Reținere.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor U. V. şi B. M., agent de poliție, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă în formă continuată, şantaj, dare de mită, instigare la participație improprie la acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, instigare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice în formă continuată și instigare la mărturie mincinoasă.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2016, inculpatul U. V. a constituit împreună cu fiul său (minor la momentul constituirii grupării infracționale) și cu inculpatul B. M., agent de poliție în cadrul Formațiunii Investigații Criminale din cadrul Poliției oraşului Comănești, o grupare infracțională specializată în săvârșirea unor infracțiuni de camătă, șantaj, de corupție, contra înfăptuirii justiției, contra siguranței și integrității datelor informatice și a unor infracțiuni de serviciu, avându-l în rolul de lider pe inculpatul U. V., care avea disponibilitățile bănești pentru acordarea de împrumuturi cu dobândă persoanelor interesate.
De asemenea, fiul său a avut rolul de a sprijini liderul grupării la acordarea și recuperarea sumelor de bani împrumutate și dobânzilor percepute și pe inculpatul B. M. care avea rolul de a asigura protecția grupării, accesul la informații și influența liderului grupării asupra unor lucrători de poliție din cadrul Poliției oraşului Comănești.
S-a reţinut faptul că, în perioada 2016-2018, în baza aceleaiși rezoluții infracționale, inculpatul U. V. a acordat mai multor persoane sume de bani cu împrumut pentru care a perceput o dobândă lunară cuprinsă între 5 la sută și 40 la sută din suma împrumutată.
La data de 03.01.2018, inculpatul U. V. împreună cu fiul său, a amenințat și a exercitat acte de violenţă asupra unei persoanei vătămate, lovindu-l pe acesta în zona feței cu portiera autoturismului în care persoana vătămată intenționa să urce, cauzându-i leziuni corporale ce au necesitat un număr de 14-16 zile de îngrijiri medicale, pentru a-l constrânge pe acesta să-i achite suma de 6.000 euro drept dobândă pentru suma de 10.000 euro împrumutată în luna iulie 2016, deși persoana vătămată îi restituise suma împrumutată și o dobândă de 4.000 euro.
La data de 13.04.2018, prin intermediul inculpatului B. M., agent principal șef în cadrul Formațiunii de Investigații Criminale din cadrul Poliției oraşului Comănești, i-a oferit inculpatului M. M. V., agent de poliție în cadrul Poliției oraşului Comănești, organ de cercetare penală într-o cauză penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești, o sumă de bani, pentru a propune față de acesta și fiul său care aveau calitatea de suspecți în cauză o soluție de netrimitere în judecată, contrară probatoriului administrat în cauză.
La data de 03.04.2018 și respectiv 17.08.2018, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul U. V. i-a cerut inculpatului B. M. să solicite efectuarea fără drept a unor verificări în baza de date a Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date pentru două autoturisme și să-i fie divulgate informații nepublice despre autovehicule și proprietarii acestora.
De asemenea, la data de 11.04.2018, inculpatul U. V. a instigat o persoană să facă afirmații mincinoase cu ocazia ascultării acestuia în calitate de martor într-o cauză penală înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești, cu privire la conflictul pe care inculpatul U. V. și fiul său l-au avut cu persoana vătămată B. B. I. în data de 3.01.2018.
La data de 11.03.2019 procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate din Bacău au efectuat 11 percheziții domiciliare dintre care o percheziţie la sediul unei instituţii publice, ocazie cu care au fost ridicate sumele de 175.910 euro, 34.800 lei și 720 lire.
Inculpaţii U. V. şi B. M. urmează au fost prezentaţi Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Faţă de inculpatul M. M. V., procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău au dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
:: Sursa: www.diicot.ro
3. DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş. Trafic de droguri de risc şi mare risc şi introducerea în ţară, fără drept, de droguri de risc şi mare risc. Reținere.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Maramureş au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor T. E. şi Z. C. I., pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc şi introducerea în ţară, fără drept, de droguri de risc şi mare risc.
La data de 11.03.2019, procurorii DIICOT – B.T.Maramureş împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş au prins în flagrant delict, pe raza municipiului Baia Mare, pe inculpatul T. E., în vârstă de 19 ani, în timp ce urma să primească un colet, transportat din Spania, prin intermediul unei firme de transport, care conţinea cantitatea de 1,543 kg. de cannabis şi 150 de pastile de MDMA.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat faptul că, destinatarul coletului ce conţinea droguri de risc şi de mare risc este inculpatul Z. C. I. care l-a determinat cu intenţie pe inculpatul T. E., ca în schimbul sumei de 100 lei şi promisiunea remiterii cantităţii de 50 grame de cannabis, să se deplaseze la sediul societăţii de transport în vederea ridicării coletului, transportului și predării acestuia către inculpatul Z. C. I.
La data de 12.03.2019 Tribunalul Maramureş a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile a inculpatului Z. C. I şi măsura preventivă a controlului judiciar a inculpatului T. E.
:: Sursa: www.diicot.ro
4. DIICOT – Biroul Teritorial Olt. Trafic de droguri de risc. Punere în mișcare a acțiunii penale.
Procurorii DIICOT – B. T. Olt au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul M. M. C., pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.
În fapt s-a reţinut faptul că, la începutul lunii februarie 2019, inculpatul M. M. C. a achiziţionat, de pe un site de profil, semințe de cannabis, iar ulterior le-a plantat la domiciliul său din municipiul Slatina, înființând o cultură indoor de cannabis, urmând ca după ajungerea la maturitate a plantelor să le recolteze și să comercializeze mugurii de cannabis, cu suma de 50 lei/gramul, către diverse persoane de pe raza municipiului Slatina.
La data de 14.03.2019, cu ocazia efectuării unei percheziții la domiciliul inculpatului, a fost identificată o cultură indoor de cannabis, constând în 59 ghivece ce conțineau 63 plante cannabis, în stadii diferite de creștere, cu înălțimi cuprinse între 10-35 cm, împreună cu un sistem complet de înființare și dezvoltare vegetație (surse curent 600 w, lămpi pentru creșterea indoor a plantelor, ventilator, aerotermă, îngrășăminte).
Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combaterea Criminalităţii Organizate Olt. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Olt.
:: Sursa: www.diicot.ro
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro