Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel Suceava. Pe calea de atac a revizuirii nu se poate schimba încadrarea juridică a faptelor
18.03.2019 | Alina GAJA


Alina Gaja

Curtea de Apel Suceava a decis că scopul pentru care a fost instituită calea de atac a revizuirii este înlăturarea unor erori judiciare care s-au produs ca urmare a necunoașterii unor fapte sau împrejurări noi de către judecător, a săvârșirii infracțiunii de mărturie mincinoasă de către un martor sau expert, a faptului că un înscris depus la dosar a fost, ulterior pronunțării soluției de condamnare/ achitare a inculpatului, declarat fals etc. În speță, prin cererea de revizuire formulată în cauză, revizuientul a solicitat schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de trafic de influență în infracțiunea de înșelăciune și achitarea pentru celelalte infracțiuni reținute în sarcina sa. Apelantul revizuient și-a întemeiat cererea de revizuire pe cazul de revizuire întemeiat pe dispozițiile art. 453 alin.1 lit. a C. proc. pen., respectiv invocând că declarația unei persoane dată cu privire la o altă persoană reprezintă fapte/ împrejurări noi care nu au fost cunoscute de către instanță. Curtea de Apel, ținând cont că pe calea de atac a revizuirii nu se poate obține o reinterpretare a probatoriului și, pe cale de consecință, schimbarea de încadrare juridică a faptelor, a respins ca nefondat apelul declarat de revizuentul. (Decizia nr. 224 din 27 februarie 2019, pronunțată de Secția penală și pentru cauze cu minori a Curții de Apel Suceava)

Alina Gaja
Masterand Facultatea de Drept, Universitatea din București

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate