BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
CRAZNIC
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel Timișoara. Dreptul la acțiunea în garanție pentru viciile ascunse nu echivalează cu existența certă a dreptului de a fi despăgubit

22.03.2019 | Alina GAJA
Abonare newsletter

Alina Gaja

Curtea de Apel Timișoara a decis că existența unui text de lege care recunoaște cumpărătorului dreptul la acțiunea în garanție pentru viciile ascunse ale lucrului vândut, asociată sau nu reproducerii acestei norme în cuprinsul contractului de vânzare, nu echivalează cu existența certă a dreptului cumpărătorului de a fi despăgubit pentru ipoteza întrunirii condițiilor de angajare a răspunderii pentru vicii ascunse. În timp ce norma juridică (încorporată în textul de lege) și cea privată (încorporată în cuprinsul contractului) recunosc doar facultatea activării garanției pentru vicii ascunse, dreptul efectiv la despăgubire implică regăsirea în fapt a tuturor condițiilor necesare angajării acestei răspunderi. Prin urmare, nu poate fi reținut ca întemeiat motivul de apel ce asociază caracterul cert al creanței de existența abstractă a vocației la despăgubire conferită de dispozițiile legale ce reglementează garanția pentru vicii, chiar dacă această facultate este recunoscută și prin contractul de vânzare. (Decizia civilă nr. 147 din 28 septembrie 2018, pronunțată de Secția 1 civilă a Curții de Apel Timișoara)

Alina Gaja
Masterand Facultatea de Drept, Universitatea din București

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week