Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
CMS CMK
 
Print Friendly, PDF & Email

Codul de conduită pentru înalții funcționari ai Băncii Centrale Europene
20.03.2019 | Elena ALBU

Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 89/2 din 8 martie 2019 a fost publicat Codul de conduită pentru înalții funcționari ai Băncii Centrale Europene.

Prezentul cod se aplică membrilor Consiliului guvernatorilor și membrilor Consiliului de supraveghere atunci când aceștia își exercită funcțiile de membri ai unui organism BCE de nivel înalt, precum și membrilor Comitetului executiv. De asemenea, acesta se aplică membrilor Consiliului guvernatorilor și membrilor Consiliului de supraveghere atunci când aceștia acționează în calitate de membri ai Comitetului director și ai grupului de mediere, după caz, precum și reprezentanților băncilor centrale naționale în cazul în care autoritatea națională competentă (denumită în continuare „ANC”) nu este banca centrală națională (denumită în continuare „BCN”), care participă la reuniunile Consiliului de supraveghere (denumiți în continuare „membri”).
Acesta se aplică și persoanelor care înlocuiesc membrii în cadrul reuniunilor Consiliului guvernatorilor sau ale Consiliului de supraveghere (denumite în continuare „supleanți”) în îndeplinirea atribuțiilor și responsabilităților acestora în cadrul acestor organisme de nivel înalt, în situația în care acest lucru este explicit prevăzut de prezentul cod. În sensul prezentului cod, „organisme BCE de nivel înalt” înseamnă Consiliul guvernatorilor BCE, Comitetul executiv al BCE și Consiliul de supraveghere al BCE.

Prezentul cod nu se aplică însoțitorilor care participă la reuniunile Consiliului guvernatorilor sau ale Consiliului de supraveghere. Cu toate acestea, însoțitorii semnează o declarație de conduită etică care cuprinde principiul general al evitării conflictelor de interese, interzicerea utilizării informațiilor confidențiale și normele privind secretul profesional, înainte de a participa pentru prima dată la oricare dintre reuniuni (denumită în continuare „declarație de conduită etică”).

Membrii Consiliului general sunt invitați să semneze declarația de conduită etică. În plus, membrii Comitetului de audit, ai Comitetului de etică, ai comitetului administrativ de control și supleanții acestora, după caz, sunt supuși obligației de a semna declarația de conduită etică.
Membrii personalului BCE care participă la reuniunile organismelor BCE de nivel înalt fac în mod corespunzător obiectul cadrului etic și, în consecință, nu au obligația de a semna declarația de conduită etică.

În cazul în care există îndoieli cu privire la dispozițiile prezentului cod sau cu privire la aplicarea practică a acestora, se solicită avizul Comitetului de etică instituit prin Decizia (UE) 2015/433 a Băncii Centrale Europene (BCE/2014/59).

Prezentul cod se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Înalții funcționari ai BCE cărora li se aplică prezentul cod vor semna declarații individuale de conformitate, după caz.

Prezentul cod intră în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Consilier juridic Elena Albu


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.