Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: art. 15 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. UPDATE: decizia Curții Constituționale
12.09.2021 | Andrei Alexandru MARCU

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Drept penal, Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

13.09.2021: În data de 04.03.2019, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 164/2021, Monitorul Oficial nr. 532 din data de 24.05.2021):

Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Viorel Florin Ardelean în Dosarul nr.3386/117/2018 al Tribunalului Cluj – Secția penală și constată că dispozițiile art.15 din Legea nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică Tribunalului Cluj – Secția penală și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunţată în şedinţa din data de 9 martie 2021.

***

20.03.2019: În data de 04.03.2019 s-a constituit un nou dosar (461D/2019) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 15 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri (cauza Ardelean Viorel Florin).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care această dispoziție formează obiectul unui control de constituționalitate.

Instanţa de trimitere este Tribunalul Cluj, care a hotărât să nu suspende judecarea cauzei până la soluționarea excepției de neconstituționalitate.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 15
Persoana care a comis una dintre infracţiunile prevăzute la art. 2-9, iar în timpul urmăririi penale denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit infracţiuni legate de droguri beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.

Precizare MMB, 16 aprilie 2019: Am fost contactați de doamna avocat care a susținut această excepție de neconstituționalitate, și ni s-a cerut să menționăm numele domniei sale deoarece altfel cititorul JURIDICE.ro ar fi indus în eroare și ar crede că de fapt eu (Mihaela Mazilu-Babel) și Andrei Marcu am fi autorii (sau reprezentanții autorului) excepției de neconstituționalitate ce formează obiectul acestui articol informativ publicat pe JURIDICE.ro. Numele doamnei avocat este Linda Dubat.

Andrei Alexandru Marcu
Avocat – Baroul Constanța

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti