« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CCR pendinte: art. 15 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. UPDATE: decizia Curții Constituționale
12.09.2021 | Andrei Alexandru MARCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

13.09.2021: În data de 04.03.2019, Curtea Constituțională a României a respins excepția de neconstituționalitate (decizia nr. 164/2021, Monitorul Oficial nr. 532 din data de 24.05.2021):

Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Viorel Florin Ardelean în Dosarul nr.3386/117/2018 al Tribunalului Cluj – Secția penală și constată că dispozițiile art.15 din Legea nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică Tribunalului Cluj – Secția penală și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunţată în şedinţa din data de 9 martie 2021.

***

20.03.2019: În data de 04.03.2019 s-a constituit un nou dosar (461D/2019) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 15 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri (cauza Ardelean Viorel Florin).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care această dispoziție formează obiectul unui control de constituționalitate.

Instanţa de trimitere este Tribunalul Cluj, care a hotărât să nu suspende judecarea cauzei până la soluționarea excepției de neconstituționalitate.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 15
Persoana care a comis una dintre infracţiunile prevăzute la art. 2-9, iar în timpul urmăririi penale denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit infracţiuni legate de droguri beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.

Precizare MMB, 16 aprilie 2019: Am fost contactați de doamna avocat care a susținut această excepție de neconstituționalitate, și ni s-a cerut să menționăm numele domniei sale deoarece altfel cititorul JURIDICE.ro ar fi indus în eroare și ar crede că de fapt eu (Mihaela Mazilu-Babel) și Andrei Marcu am fi autorii (sau reprezentanții autorului) excepției de neconstituționalitate ce formează obiectul acestui articol informativ publicat pe JURIDICE.ro. Numele doamnei avocat este Linda Dubat.

Andrei Alexandru Marcu
Avocat – Baroul Constanța

 
Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Drept penal, Jurisprudență | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD