Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

România, condamnată la CEDO pentru că autoritățile nu au efectuat o investigație adecvată


19 martie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: CEDO, Drept penal, Jurisprudență, SELECTED

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat astăzi o decizie finală importantă pentru România, cu privire la violența împotriva femeilor și a persoanelor cu ușoare dizabilități. Decizia indică celor care anchetează astfel de cauze că trebuie să acorde o sensibilitate specială cazurilor similare.

În hotărârea în cazul lui E.B. împotriva României (cererea nr. 49089/10), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât în unanimitate că a existat o încălcare a articolului 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) și a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Cazul viza plângerea reclamantei potrivit căreia acuzațiile de viol nu au fost cercetate în mod corespunzător și a fost lipsită de drepturile sale procedurale.

Curtea a constatat că autoritățile nu au efectuat o investigație adecvată și au subliniat prea mult faptul că nu a rezistat presupusului său atacator. Datorită ușoarei sale incapacități intelectuale, cazul ei cerea o investigație sensibilă la context, dar nu a existat una.

Abordarea autorităților a subminat drepturile reclamantului ca victimă a violenței, a privat legea națională de scopul său de a pedepsi efectiv și de a urmări penal infracțiunile sexuale și a ridicat îndoieli cu privire la sistemul instituit de statul român în virtutea obligațiilor sale internaționale. Judecata este definitivă.

:: Hotărârea (în limba engleză)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică