Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

România, condamnată la CEDO pentru că autoritățile nu au efectuat o investigație adecvată
19.03.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Drept penal, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat astăzi o decizie finală importantă pentru România, cu privire la violența împotriva femeilor și a persoanelor cu ușoare dizabilități. Decizia indică celor care anchetează astfel de cauze că trebuie să acorde o sensibilitate specială cazurilor similare.

În hotărârea în cazul lui E.B. împotriva României (cererea nr. 49089/10), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât în unanimitate că a existat o încălcare a articolului 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) și a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Cazul viza plângerea reclamantei potrivit căreia acuzațiile de viol nu au fost cercetate în mod corespunzător și a fost lipsită de drepturile sale procedurale.

Curtea a constatat că autoritățile nu au efectuat o investigație adecvată și au subliniat prea mult faptul că nu a rezistat presupusului său atacator. Datorită ușoarei sale incapacități intelectuale, cazul ei cerea o investigație sensibilă la context, dar nu a existat una.

Abordarea autorităților a subminat drepturile reclamantului ca victimă a violenței, a privat legea națională de scopul său de a pedepsi efectiv și de a urmări penal infracțiunile sexuale și a ridicat îndoieli cu privire la sistemul instituit de statul român în virtutea obligațiilor sale internaționale. Judecata este definitivă.

:: Hotărârea (în limba engleză)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti