Dănuț-Ioan Bugnariu: Integrarea într-o firmă puternică de avocatură îmi oferă posibilitatea de a accesa proiecte mari
20 martie 2019 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule avocat Dănuț-Ioan Bugnariu, pentru că ați acceptat să acordați un interviu cititorilor JURIDICE.ro. Cum ați făcut pasul de la avocatul singuratic la decizia de a vă alătura ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS?
Dănuț-Ioan Bugnariu: A fost o decizie îndelung cântărită. Lucrul ca lup singuratic are avantajele lui, dar integrarea într-o firmă puternică de avocatură îmi oferă posibilitatea de a accesa proiecte mari, corporatiste și ocazia de a beneficia de sprijinul colegilor de la celelalte departamente (civil, comercial, bancar, etc), atât în domeniul litigiilor, cât și al consultanței.
Alina Matei: Și de la colaborări de-a lungul timpului cu ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS, așa cum spunea Maestrul Călin Andrei Zamfirescu, până la intrarea în ZRP și numirea ca și coordonator al Departamentului de drept penal cât a trecut?
Dănuț-Ioan Bugnariu: Mai mulți ani, aproximativ 7. A fost o integrare treptată, în care ne-am verificat compatibilitatea și ne-am sincronizat modul de a lucra împreună.
Alina Matei: De fapt, nu este vorba despre mărirea echipei ZRP, ci mărirea numărului de parteneri ZRP. Ați intrat direct Partener. Ce v-ați propus dumneavoastră în această calitate?
Dănuț-Ioan Bugnariu: Numirea pe poziția de partener a venit firesc, am lucrat mai mulți ani împreună în diferite proiecte. Obiectivele pe care mi le-am propus la început și pe care le-am modulat pe parcurs vizează: o atenție sporită acordată proiectelor de prevenire a săvârșirii infracțiunilor în cazul clienților corporatiști și abordarea multidisciplinară a litigiilor penale complexe prin crearea unor “legal task forces”, compuse atât din avocați penaliști cât și din litigatori civiliști și din consultanți.
Alina Matei: Clienții dumneavoastră cum au perceput schimbarea, pentru că ei v-au ales pe dumneavoastră?
Dănuț-Ioan Bugnariu: Da, cu certitudine. Cu precizarea însă că lucram deja în proiectele comune pentru o parte din clienții tradiționali ai ZRP.
Alina Matei: Care este stilul dumneavoastră de apărare a clienților?
Dănuț-Ioan Bugnariu: Strategic, cu analizarea tuturor implicațiilor, inclusiv pe partea de business. Să dau un exemplu pentru o mai bună înțelegere: dacă un client corporatist este păgubit, să spunem, printr-o infracțiune cu privire la care poate să facă sau nu plângere penală, analizăm mai întâi dacă demersurile penale sunt cele mai eficiente din punct de vedere al timpului și rezultatelor scontate. Dacă răspunsul este da, mergem mai departe. Odată ce avem răspunsul, intră în scenă colegii de la litigii și preiau ei speța. Există și posibilitatea de a împleti ambele categorii de demersuri penale și civile, să zicem.
Alina Matei: Sunt convinsă, așa cum spunea Seneca, că nu există zile prea lungi pentru cine muncește, însă pentru un avocat de drept penal, nopțile sunt la fel de importante ca și zilele, fiind de fapt o zi mai lungă, dar mai întunecoasă. Care a fost cea mai lungă audiere?
Dănuț-Ioan Bugnariu: Undeva la 6 ore pentru o singură persoană, cu mici pauze. Dar aici trebuie să adăugăm și timpul de așteptare uneori și de până la 8-10 ore, pentru că pot fi audiate mai multe persoane.
Alina Matei: Îndemnați clienții să meargă la CEDO?
Dănuț-Ioan Bugnariu: Dacă demersurile interne nu au dat rezultatele scontate, da, îi sfătuim să acceseze și CEDO. Dar până acolo e cale lungă, trebuie epuizate mai întâi căile interne de rezolvare a litigiilor.
Alina Matei: Vi s-a întâmplat să fie clientul, asistat de dumneavoastră, nedreptățit de procuror/judecător: să zicem, să respingă aiurea și abuziv cereri perfect legale sau mai dureros, să fie condamnat abuziv? Ce e mai greu de gestionat: mâhnirea sau nedreptatea și cum ar trebui reacționat?
Dănuț-Ioan Bugnariu: Da, mi s-a întâmplat. Spețele cu impact public poartă anumite încărcături care nu sunt întodeauna strict juridice. Uneori abuzurile au fost îndreptate, e adevărat, după mai mult timp, tot de justiție. Tristețea cauzată de nedreptățile nereparate există și dispare greu. Cum trebuie reacționat? Cu empatie, din punct de vedere personal, însă cu sânge rece din punct de vedere profesional. Dacă expunerea publică a nedreptății poate ajuta într-o anumită măsură victima, nu e suficient. Trebuie să fie parcurse cu scrupulozitate căile procedurale pentru îndreptarea nedreptăților.
Alina Matei: Cum arată lumea din dosarele de spălare de bani, fraude, crimă organizată, corupție? Ce cred infractorii: că o să scape, că nu fac nimic nelegal, că nu o să-i prindă procurorii sau că judecătoarea se va îndrăgosti de el, inculpatul?
Dănuț-Ioan Bugnariu: Noi intrăm de cele mai multe ori în dosare în care clienți corporatiști sunt acuzați de infracțiunile de mai sus. Aici abordarea e mai degrabă tehnică decât impregnată de chestiuni personale. Aș spune că, uneori, majorității îi e greu să înțeleagă criteriile care fac diferența între o chestiune făcută la limita legii și una făcută dincolo de ea.
Alina Matei: Dacă odinioară vedeam filme despre droguri, azi cele mai multe dosare ale unui procuror de la DIICOT se referă la deținerea de droguri. Când credeți că se vor legaliza și la noi droguri precum canabisul, în scop terapeutic, desigur?
Dănuț-Ioan Bugnariu: Văd că asta e o tendință, dar nu cred că asta e soluția. Aș zice mai degrabă că ar trebui căutate cauzele consumului, care sunt de cele mai multe ori de natură socială (anturajul de exemplu) sau familială, și acționat preventiv. De asemenea, în cazul celor care doar dețin în vederea consumului, soluțiile care deja se aplică sunt legate și de participarea la anumite programe de recuperare.
Alina Matei: Pe ce cade accentul în prezentările dumneavoastră pentru entitățile private?
Dănuț-Ioan Bugnariu: Prevenire, analiză integrată multidisciplinară și, dincolo de prezentare, promptitudine și profesionalism la cote maxime.
Alina Matei: Se prefigurează creșteri ale echipei Departamentului de drept penal de la ZRP?
Dănuț-Ioan Bugnariu: Da, cu certitudine, dar adaptat evoluției pieței și cerințelor clienților.
Alina Matei: Care a fost modelul dumneavoastră de avocat de drept penal?
Dănuț-Ioan Bugnariu: Cel care m-a format, forjat mai degrabă, în focul unor spețe penale de mare impact, când eram încă destul de tânăr în profesie. Profesor de drept și fost magistrat. N-aș avea o problemă să-i rostesc numele dar, dat fiindcă e o persoană de o mare modestie și cu un caracter deosebit, nu știu sigur dacă și-ar dori acest lucru.
Alina Matei: Cine apreciați că este cel mai pătrunzător autor de drept penal?
Dănuț-Ioan Bugnariu: Dintre clasici, Vintilă Dongoroz și toți cei care i-au urmat modelul. Acum văd foarte mulți juriști tineri, atât magistrați cât și avocați, care scriu extraordinar de profesionist. Nu dau nume că mi-e teamă să nu-i nedreptățesc pe alții.
Alina Matei: Ce sfaturi ați da tinerilor care vor să devină avocați de drept penal? Ei cred în opusul a ceea ce spunea Maestrul Călin Andrei Zamfirescu – să ai succes nu înseamnă neapărat să câștigi fiecare proces în care te angajezi.
Dănuț-Ioan Bugnariu: Să câștigi un proces penal nu înseamnă întotdeauna achitare, înseamnă atingerea obiectivelor rezonabile stabilite la început cu clientul. Mai exact, asta poate însemna o pedeapsă cu suspendare sau o pedeapsă mai mică uneori.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.
Dănuț-Ioan Bugnariu: Să se implice în proiectele juridice serioase derulate de diferite organizații și structuri profesionale, inclusiv în cele derulate de JURIDICE.ro. 😊
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.
Dănuț-Ioan Bugnariu: Vă mulțumesc și nu pot să vă spun decât „Pe curând”.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro