Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

ÎCCJ. Îmbogățirea fără justă cauză vs. răspunderea civilă delictuală
29.03.2019 | JURIDICE.ro


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că pentru a fi în prezența îmbogățirii fără justă cauză care să dea naştere raportului juridic de obligaţii şi creditorul să aibă dreptul la acţiunea în restituire (conform art. 1345 C. civ.), care să fie admisibilă, trebuie îndeplinite cumulativ anumite condiţii, inclusiv aceea ca, creditorul să nu aibă la dispoziţie o altă acţiune în justiţie pentru realizarea dreptului său de creanţă. În speță, s-a constatat că în condiţiile în care recurenta reclamantă are la îndemână o acţiune în pretenţii întemeiată pe răspunderea civilă delictuală pentru facturile emise în afara cadrului contractual, acţiunea întemeiată pe îmbogăţirea fără justă cauză nu întruneşte condiţiile de admisibilitate, cum în mod corect au reţinut instanţele. (Decizia nr. 200 din 31 ianuarie 2018, pronunțată de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate