Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Îmbogățirea fără justă cauză vs. răspunderea civilă delictuală


29 martie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept civil, SELECTED

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că pentru a fi în prezența îmbogățirii fără justă cauză care să dea naştere raportului juridic de obligaţii şi creditorul să aibă dreptul la acţiunea în restituire (conform art. 1345 C. civ.), care să fie admisibilă, trebuie îndeplinite cumulativ anumite condiţii, inclusiv aceea ca, creditorul să nu aibă la dispoziţie o altă acţiune în justiţie pentru realizarea dreptului său de creanţă. În speță, s-a constatat că în condiţiile în care recurenta reclamantă are la îndemână o acţiune în pretenţii întemeiată pe răspunderea civilă delictuală pentru facturile emise în afara cadrului contractual, acţiunea întemeiată pe îmbogăţirea fără justă cauză nu întruneşte condiţiile de admisibilitate, cum în mod corect au reţinut instanţele. (Decizia nr. 200 din 31 ianuarie 2018, pronunțată de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică