Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Avocatul Cristian Winzer revine în Guvern
20.03.2019 | JURIDICE.ro

Avocatul Cristian Winzer, membru al Baroului București și fost secretar de stat în MAE, revine în Guvern, fiind numit de Prim-ministrul Viorica Dăncilă în funcția de consilier onorific al Viceprim-ministrului Viorel Ștefan.

De profesie avocat, specializat în proceduri juridice dreptului penal și dreptului penal al afacerilor, Winzer a fost implicat, potrivit informațiilor noastre, în evaluarea, din perspectiva compatibitilății cu dreptul UE, a peste 500 de proiecte de acte normative și propuneri legislative, având în mandatul la MAE o contribuție importantă în îmbunătățirea procesului de transpunere și asigurare a cadrului de aplicare directă în legislația națională a actelor legislative ale UE ori care au relevanță europeană și la creșterea gradului de conștientizare a particularităților procedurilor de infringement.

Criticat inițial, la momentul numirii în funcția de secretar de stat, pentru lipsa de experiență diplomatică, Cristian Winzer a reușit să se evidențieze prin profesionalism și rigurozitate, în perioada mandatului său fiind instituite la nivel național măsurile care au stat la clasării de către Comisia Europeană a peste 50 de proceduri de infringement declanșate împotriva României și a notificării către instituția europeană a măsurilor naționale de transpunere pentru un număr de peste 100 de directive ale UE.

Cristian Winzer a fost implicat la MAE și în elaborarea, avizarea și promovarea la nivelul executivului a Programului Național de Reformă 2018, care reprezintă răspunsul autorităților române la obligațiile care decurg din participarea la Semestrul European, platforma cadru prin care sunt definite angajamentele naționale în vederea îndeplinirii obiectivelor Strategiei Europa 2020, implementării Recomandărilor Specifice de Țară și formulării răspunsurilor la provocările semnalate de Comisia Europeană în Rapoartele de țară, a Planului de acțiuni pentru implementarea Programului Național de Reformă 2018 și a Recomandărilor Specifice de Țară 2017 și 2018, acestea din urmă fiind instrumentele naționale de lucru necesare pentru urmărirea coordonată a îndeplinirii angajamentelor asumate, în vederea atingerii obiectivelor Strategiei Europa 2010.

Winzer a coordonat totodată elaborarea, avizarea și promovarea în Guvern a primului act normativ (HG 462/2018) care reglementează organizarea și funcționarea sistemului de coordonare la nivel național a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, având o contribuție substanțială și în procesul de pregătire și exercitare de către România a Președinției SUERD, în organizarea Forumului Național SUERD 2018, în cadrul căruia au fost stabilite prioritățile și liniile de acțiune ale României în procesul de implementare a SUERD la nivel național, macroregional și european și în relansarea acestei macro-strategii, militând pentru creșterea vizibilității SUERD și pentru asigurarea unor alocări financiare adecvate priorităților stabilite pentru strategiile macro-regionale.

Cristian Winzer a demisionat din funcția de secretar de stat la MAE în luna noiembrie 2018, imediat după demisia ministrului Victor Negrescu, pe care Winzer îl aprecia, într-o postare publică, drept ”un om și un profesionist desăvârșit, care a pus întotdeauna interesele generale mai presus de cele personale, care s-a dedicat proiectului ministerial cu toată convingerea și cu toată ființa, care a luptat neobosit pentru ca România să aibă un profil și un parcurs european consolidate și care a reușit să obțină consens politic și național în domeniul afacerilor europene și în pregătirea mandatului Președinției țării noastre la Consiliul UE”.

Până la implicarea sa în administrația publică centrală, Winzer a coordonat activitatea propriei Case de avocatură, fiind implicat, potrivit informațiilor publice, în proiecte de succes precum reprezentarea unei companii românești în fața CEDO într-un litigiu împotriva unei companii din Germania și a unei companii din SUA având o miză de 40 mil. euro, asistarea unor societăți de investiții financiare într-un litigiu penal având ca obiect infracțiunea de spălarea banilor, cu o valoare a prejudiciului de aproximativ 33 mil. USD, asistarea unei companii de aviație într-un litigiu penal avâd ca obiect infracțiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul, cu o valoare a prejudiciului de aproximativ 10 mil. euro, consilierea unor entități juridice înființate de către autoritățile deliberative ale unor unități administrativ-teritoriale în proceduri referitoare la achiziții publice/acorduri cadru (ex. acord cadru în valoare de aproximativ 40 mil. lei, încheiat între 2 astfel de societăți, având ca obiect punerea în siguranță, reabilitatea și consolidarea unei construcții în cadrul unui proiect de restaurare și reconversie urbană a unui imobil, cu funcțiuni și activități de importanță vitală în dezvoltarea urbană a unității administrativ-teritoriale în cauză), servicii comunitare de utilități publice (inclusiv relaționare/reprezentare în raporturile instituționale cu A.N.A.P., Consiliul Concurenței, A.N.R.S.C., etc.), asistarea/reprezentarea unor companii românești în cauze de drept penal al afacerilor și comerciale cu valori cumulate ale daunelor materiale de peste 100 mil. euro, precum și asistarea/reprezentarea unor pacienți, cadre medicale și/sau unități medicale în cadrul unor litigii penale/civile/proceduri de mediere având ca obiect infracțiuni sau fapte ilicite asimilate malpraxisului medical, cu valori cumulate ale daunelor materiale și morale solicitate/acordate de peste 40 mil. euro.

Din informațiile pe care le deținem, Winzer va rămâne implicat în avocatură, gestionând în continuare și Winzer și Asociații – Societate Civilă de Avocați, al cărei partener fondator și coordonator este.


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.