Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Numărul de zile de îngrijiri medicale nu constituie reperul esențial pentru stabilirea cuantumului daunelor morale
21.03.2019 | Paul LOSPA

JURIDICE - In Law We Trust
Paul Lospa

Paul Lospa

Asistând victime implicate în accidente rutiere, am dedus o relație matematică între numărul de zile de îngrijiri medicale și cuantumul daunelor morale ofertate de către societățile de asigurare, respectiv stabilite de către instanțele judecătorești.

În practica asigurătorilor, Ghidul FPVS reprezintă sistemul numeric în baza căruia, într-un mod sacramental, se ofertează victimele. FGA folosește, de asemenea, un tabel conținând diferite medii aritmetice ale prejudiciilor acoperite în trecut, pe cale extrajudiciară sau judiciară, de 2 societăți de asigurare falite. Iar practica anumitor completuri de judecată este imuabilă în sensul stabilirii prejudiciilor exclusiv în funcție de numărul de zile de îngrijiri medicale, la o „rată de schimb” fixă și abstractă (de ex. 2.000 lei/ zi de îngrijiri medicale), independentă de persoana victimei.

Toate aceste practici sunt greșite pentru că ignoră tabloul traumatic unic pe care fiecare victimă îl resimte în urma implicării unui accident rutier. Concluziile succinte ale actelor medicale, conținând doar numărul de zile de îngrijiri medicale, nu pot fi apreciate izolat, ci trebuie înțelese în conjuncție, pe de o parte, cu considerentele acestor acte medicale care descriu pe larg leziunile traumatice, posibila legătură de cauzalitate cu accidentul rutier și evoluția acestora și, pe de altă parte, cu mijloace de probă adecvate și specifice rezolvării întinderii daunelor morale. Mai nou, Legea nr. 132/2017 permite stabilirea întinderii daunelor morale inclusiv pe baza unor “probe cu caracter psihologic”, cum ar fi un raport de expertiză psihologică, chiar obținut în afara procesului. Un astfel de raport ar putea surprinde: (i) determinări psihologice pentru stabilirea consecințelor pe care l-a avut accidentul asupra victimei și familiei restrânse a acesteia; (ii) existența/inexistența tulburării de stres post-traumatic; (iii) eventuale alterări ale sferei sociale, profesionale sau a altor domenii importante de funcționare ale victimei; sau (iv) aprecieri cu privire la nevoile de asistență și consiliere/psihoterapie ale victimei sau familiei acesteia.

Avocat Paul Lospa
Founder LOSPA LAWYERS

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „(Dacă) mai există viață după accidentul rutierediția 259, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.