« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ÎCCJ. Încălcarea obligației de transparență de către bancă
25.03.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în baza obligației de transparență în ceea ce privește serviciile oferite consumatorilor, reglementată de art. 1 din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumator, banca are obligația să stipuleze clar pentru ce servicii pretinde sume de bani de la consumator. Altfel, în lipsa evidenţierii serviciilor aferente costurilor rezultate prin perceperea comisionului de acordare credit şi cel suplimentar, este evidentă încălcarea obligaţiei de transparenţă sancţionată de lege cu nulitatea clauzei. În speță, intanța a fost învestită cu analiza caracterului abuziv al clauzei privind comisionul de acordare credit şi cel pentru serviciu suplimentar, în ambele situaţii reţinând că nu reiese din contract corespondenţa acestor costuri în servicii bancare, motiv pentru care condiţia bunei credinţe nu a fost reţinută ca fiind confirmată. De vreme ce proba contrară nu a fost făcută, în sensul negocierii contractului în ceea ce priveşte conţinutul concret al clauzelor contractuale, în mod corect s-a constatat caracterul abuziv al clauzelor sus-menţionate. (Decizia nr. 199 din 31 ianuarie 2018, pronunțată de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

 
Secţiuni: Banking, Drept civil, JURIDICE.ro, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Protecția consumatorilor, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD