Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

În treacăt, o mică observație de procedură civilă


22.03.2019 | Ștefan NAUBAUER
Secţiuni: Opinii, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Ștefan Naubauer

Ștefan Naubauer

Se susține că „Prevederile art. 200 NCPC nu sunt aplicabile cererilor incidentale, deoarece, chiar dacă acestea au natura juridică a unor cereri de chemare în judecată, ele sunt formulate ulterior fixării primului termen de judecată, pe parcursul soluționării procesului.”[1]

Nu discutăm aici truismul exceptării cererilor incidentale de la procedura de verificare și regularizare, soluție prevăzută în art. VII pct. 1 din Legea nr. 138/2014 pentru modificarea și completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative conexe[2].

Considerăm însă că opinia redată mai sus este parțial eronată (sau cel puțin neglijentă), având în vedere că, spre exemplu, cererea de chemare în judecată a altei persoane (care ar putea să pretindă, pe calea unei cereri separate, aceleași drepturi ca și reclamantul) formulată de pârât sau cererea de chemare în garanție făcută de pârât ori cererea de arătare a titularului dreptului (apanaj al pârâtului) se depune în termenul prevăzut de lege pentru depunerea întâmpinării înaintea primei instanțe, desigur în situația regulă când întâmpinarea este obligatorie (art. 68 alin. 3, art. 73 alin. 3, art. 76 teza întâi C. pr. civ.).

Or, conform art. 201 alin. (3) C. pr. civ., în ipoteza clasică (standard) în care se depune întâmpinare, în termen de 3 zile de la data depunerii întâmpinării judecătorul fixează prin rezoluție primul termen de judecată.

Prin urmare, raportându-ne la regula obligativității întâmpinării, cererile de intervenție forțată la care ne-am referit în cele ce precedă se pot formula și depune de către pârât anterior fixării primului termen de judecată, nu ulterior acestui moment procesual cum pare să rezulte din opinia criticată.


[1] Gh. Florea, în V.M. Ciobanu, M. Nicolae (coordonatori), Noul Cod de procedură civilă comentat și adnotat. Vol. I – art. 1-526, Ediția a II-a, revizuită și adăugită, Ed. Universul Juridic, București, 2016, p. 737.
[2] Publicată în M. Of. nr. 753 din 16 octombrie 2014.


Avocat dr. Ștefan Naubauer

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro