ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Rolul avocatului – curator special în procedura citării prin publicitate

25.03.2019 | Ștefan NAUBAUER
Abonare newsletter
Ștefan Naubauer

Ștefan Naubauer

Art. 167 alin. (3) C. pr. civ. – text ce reglementează numirea curatorului de către instanță dintre avocații baroului, potrivit art. 58 C. pr. civ., odată cu încuviințarea citării prin publicitate – dispune că avocatul desemnat curator special va fi citat la dezbateri pentru reprezentarea intereselor pârâtului.

Această dispoziție a fost considerată salutară, destinată să garanteze dreptul de apărare a celui citat prin publicitate în cazul în care nu s-ar prezenta la dezbateri[1].

Într-adevăr, și în acest caz – ca de altfel în toate cazurile în care se instituie curatela specială – interesele părții trebuie reprezentate de avocatul-curator în mod adecvat și plenar, nu doar prin apărări formale[2]. Rațiunea pentru care legiuitorul a extins aplicabilitatea curatelei speciale și la cazul citării prin publicitate a fost tocmai aceea de a asigura reprezentarea efectivă a părții astfel citate și nu doar de a reglementa îndeplinirea formală a procedurii, considerată suficientă sub imperiul vechiului Cod de procedură civilă[3].

*Extras din articolul Curatela specială – monopol judiciar al avocaților publicat de autor în Revista Română de Jurisprudență nr. 5/2017, p. 153-158.


[1] I. Leș, Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole. Art. 1-1133, Ed. C.H. Beck, București, 2013, p. 273.
[2] Pentru opinia potrivit căreia, în cazul citării prin publicitate, nu pot fi luate în discuție „decât apărările pur tehnice făcute prin avocatul-curator, fără a se putea contrazice eficient apărările privind situația de fapt propusă de partea potrivnică”, a se vedea Gh. Florea, în V.M. Ciobanu, M. Nicolae (coordonatori), Noul Cod de procedură civilă comentat și adnotat. Vol. I – art. 1-526, Ediția a II-a, revizuită și adăugită, Ed. Universul Juridic, București, 2016, p. 631.
[3] A se vedea dispozițiile art. 95 din Codul de procedură civilă 1865.


Avocat dr. Ștefan Naubauer

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate