Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Rolul avocatului – curator special în procedura citării prin publicitate


25 martie 2019 | Ștefan NAUBAUER

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Ștefan Naubauer

Ștefan Naubauer

Art. 167 alin. (3) C. pr. civ. – text ce reglementează numirea curatorului de către instanță dintre avocații baroului, potrivit art. 58 C. pr. civ., odată cu încuviințarea citării prin publicitate – dispune că avocatul desemnat curator special va fi citat la dezbateri pentru reprezentarea intereselor pârâtului.

Această dispoziție a fost considerată salutară, destinată să garanteze dreptul de apărare a celui citat prin publicitate în cazul în care nu s-ar prezenta la dezbateri[1].

Într-adevăr, și în acest caz – ca de altfel în toate cazurile în care se instituie curatela specială – interesele părții trebuie reprezentate de avocatul-curator în mod adecvat și plenar, nu doar prin apărări formale[2]. Rațiunea pentru care legiuitorul a extins aplicabilitatea curatelei speciale și la cazul citării prin publicitate a fost tocmai aceea de a asigura reprezentarea efectivă a părții astfel citate și nu doar de a reglementa îndeplinirea formală a procedurii, considerată suficientă sub imperiul vechiului Cod de procedură civilă[3].

*Extras din articolul Curatela specială – monopol judiciar al avocaților publicat de autor în Revista Română de Jurisprudență nr. 5/2017, p. 153-158.


[1] I. Leș, Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole. Art. 1-1133, Ed. C.H. Beck, București, 2013, p. 273.
[2] Pentru opinia potrivit căreia, în cazul citării prin publicitate, nu pot fi luate în discuție „decât apărările pur tehnice făcute prin avocatul-curator, fără a se putea contrazice eficient apărările privind situația de fapt propusă de partea potrivnică”, a se vedea Gh. Florea, în V.M. Ciobanu, M. Nicolae (coordonatori), Noul Cod de procedură civilă comentat și adnotat. Vol. I – art. 1-526, Ediția a II-a, revizuită și adăugită, Ed. Universul Juridic, București, 2016, p. 631.
[3] A se vedea dispozițiile art. 95 din Codul de procedură civilă 1865.


Avocat dr. Ștefan Naubauer

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii