ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Rolul avocatului – curator special în procedura citării prin publicitate

25.03.2019 | Ștefan NAUBAUER
Ștefan Naubauer

Ștefan Naubauer

Art. 167 alin. (3) C. pr. civ. – text ce reglementează numirea curatorului de către instanță dintre avocații baroului, potrivit art. 58 C. pr. civ., odată cu încuviințarea citării prin publicitate – dispune că avocatul desemnat curator special va fi citat la dezbateri pentru reprezentarea intereselor pârâtului.

Această dispoziție a fost considerată salutară, destinată să garanteze dreptul de apărare a celui citat prin publicitate în cazul în care nu s-ar prezenta la dezbateri[1].

Într-adevăr, și în acest caz – ca de altfel în toate cazurile în care se instituie curatela specială – interesele părții trebuie reprezentate de avocatul-curator în mod adecvat și plenar, nu doar prin apărări formale[2]. Rațiunea pentru care legiuitorul a extins aplicabilitatea curatelei speciale și la cazul citării prin publicitate a fost tocmai aceea de a asigura reprezentarea efectivă a părții astfel citate și nu doar de a reglementa îndeplinirea formală a procedurii, considerată suficientă sub imperiul vechiului Cod de procedură civilă[3].

*Extras din articolul Curatela specială – monopol judiciar al avocaților publicat de autor în Revista Română de Jurisprudență nr. 5/2017, p. 153-158.


[1] I. Leș, Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole. Art. 1-1133, Ed. C.H. Beck, București, 2013, p. 273.
[2] Pentru opinia potrivit căreia, în cazul citării prin publicitate, nu pot fi luate în discuție „decât apărările pur tehnice făcute prin avocatul-curator, fără a se putea contrazice eficient apărările privind situația de fapt propusă de partea potrivnică”, a se vedea Gh. Florea, în V.M. Ciobanu, M. Nicolae (coordonatori), Noul Cod de procedură civilă comentat și adnotat. Vol. I – art. 1-526, Ediția a II-a, revizuită și adăugită, Ed. Universul Juridic, București, 2016, p. 631.
[3] A se vedea dispozițiile art. 95 din Codul de procedură civilă 1865.


Avocat dr. Ștefan Naubauer


Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Newsletter
Publicitate
Corporate
Membership