Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

UNBR. Poziția publică ref. protestul magistraților generat de modificarea Legilor Justiției


23 martie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Avocați, SELECTED, Sistemul judiciar

Comisia Permanentă a UNBR, întrunită în ședința din 22 martie 2019 a luat act de solicitarea unor avocați adresată Uniunii Naționale a Barourilor din România prin care organele profesiei de avocat, organizate la nivel național, sunt solicitate să exprime o poziție publică față de protestul magistraților generat de adoptarea OUG nr. 7/2019 și de poziția exprimată public de unele consilii ale barourilor care au îndemnat la dialog și la respectarea strictă a Constituției în domeniul legiferării în domeniul organizării justiției, potrivit unui comunicat.

Comisia Permanentă a UNBR apreciază că, de principiu, o modificare legislativă care vizează restructurarea sistemului judiciar nu se poate realiza decât de către Parlamentul României, cu respectarea strictă a prevederilor Constituției care limitează procedura emiterii ordonanțelor de urgență la situații cu totul și cu totul excepționale!

În condițiile în care respectarea procedurii de consultare a Consiliului Superior al Magistraturii este o condiție legală, indispensabilă pentru aprecierea corectă a oportunității intervenției Parlamentului pentru modificarea unor legi recent adoptate dar și pentru clarificarea soluțiilor alese pentru depășirea unor situații a căror rezolvare nu suferă amânare, observarea atenta a voinței reale a autorităților instituționale din domeniul justiției și a membrilor profesiilor cărora li se adresează majoritatea reglementarilor în discuție, este obligatorie. Dialogul este esențial!

Comisia Permanentă a UNBR reafirmă poziția sa fermă că independența justiției este o valoare fundamentală într-un stat de drept și este o condiție fundamentală a independenței profesiei de avocat. Comisia Permanentă a UNBR își exprimă convingerea că orice atingere adusă acestor valori distorsionează grav funcționarea unui stat bazat pe reguli de drept și prejudiciază interesul general cu efecte imprevizibile pe termen lung!

Comisia Permanentă a UNBR încurajează avocații ca în virtutea dreptului la libera exprimare să manifeste public opinii personale din convingerea bazată pe propriul crez profesional, în deplină cunoștință de cauză de scopul, finalitatea și efectele secundare imediate sau pe termen lung ale reglementarilor care au determinat atitudini civice ale judecătorilor și procurorilor, profesii cu care profesia de avocat se află în relații bazate pe principii de conlucrare profesională instituțională, în temeiul legii.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică