Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Craiova. Iresponsabilitatea făptuitorului. Daune morale de 10.000 LEI pentru hărțuire


25 martie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Alina Gaja

Curtea de Apel Craiova a decis referitor la daunele morale că, deși în principiu, iresponsabilitatea înlătură răspunderea delictuală a făptuitorului, Codul civil reglementează o situație excepțională prin care victima faptei ilicite nu rămâne nedespăgubită, independent de culpa făptuitorului, respectiv, când poate fi angajată răspunderea persoanei care avea, potrivit legii, îndatorirea de a-l supraveghea. Având în vedere că în prezenta cauză nu a fost desemnată o persoană cu supravegherea inculpatului, instanța de fond reținând dispozițiile art. 1368 Cod civil (obligație subsidiară de indemnizare a victimei, lipsa discernământului nescutindu-l pe autorul prejudiciului de plata unei indemnizații către victimă, ori de câte ori nu poate fi angajată răspunderea persoanei care avea, potrivit legii, îndatorirea de a-l supraveghea), corect la obligat pe inculpat la plata către partea civilă a unei indemnizații în valoare de 10.000 LEI. Curtea reține că așa cum nu există un criteriu prestabilit pentru determinarea acestor daune – și nici nu pot fi cuantificate exact , întrucât sunt cu titlul de compensație, iar nu de acoperire a unei pagube materiale suferite, cum este cazul daunelor materiale unde suntem în prezența unei subrogații reale – instanța de fond corect s-a raportat la suferințele îndurate de către partea civilă,  iar suma acordată este proporțională cu suferința psihică la care a fost supusă partea civilă în urma conduitei inculpatului și asigură acesteia o satisfacție echitabilă în raport cu starea de temere creată. (Decizia penală nr. 1535 din 12 noiembrie 2018, pronunțată de Secția Penală și pentru cauze cu minori a Curții de Apel Craiova)

Alina Gaja
Masterand Facultatea de Drept, Universitatea din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii