Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

România la CEDO: cauza pendinte Dan COSTE. Libertatea de exprimare și Curtea de Apel București (condamnare jurnalist la plată)


25 martie 2019 | Mihaela MAZILU-BABEL

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Secția a patra, CEDO

Cererea nr. 26354/15
Dan COSTEc împotriva României
depusă la 20 mai 2015 și comunicată la 28 februarie 2019

1. Obiectul cererii (precum este redat de CEDO și tradus de mine cu ajutorul lui Google Translate)

Cererea se referă la sentința aplicată reclamantului, jurnalist, în urma hotărârii definitive a Curții de Apel București din 23 octombrie 2014 (comunicată reclamantului la 21 aprilie 2015), pentru un articol de presă publicat de acesta într-un ziar național despre un redactor și prezentator senior al postului național de radio public cu privire la folosirea unor documente falsificate pentru a obține drepturi de proprietate asupra proprietății imobiliare naționalizate care nu fusese deținută de predecesorii săi.

În special, reclamantul a susținut că sentința care i-a fost aplicată pentru a plăti daune-interese civile, gravitatea sa și lipsa instanțelor naționale de a furniza motive relevante și suficiente pentru decizia lor, a constituit o încălcare a libertății sale de exprimare.

2. Întrebările comunicate

A fost încălcat dreptul reclamantului la libertatea de exprimare, contrar articolului 10 din Convenție (a se vedea Axel Springer AG împotriva Germaniei [GC], nr. 39954/08, 7 februarie 2012)?

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii