Acord între instituțiile UE ref. cadrul de supraveghere pentru instituțiile financiare europene
25 martie 2019 | JURIDICE.ro
Vineri, 22 martie 2019, Președinția română a Consiliului și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la o serie de propuneri de revizuire a funcționării actualului Sistem european de supraveghere financiară (SESF). Acordul va trebui acum să fie confirmat de reprezentanții permanenți la UE, potrivit unui comunicat.
Sistemul european de supraveghere financiară a fost instituit în 2011 și este alcătuit din:
– trei autorități europene de supraveghere (AES): Autoritatea Bancară Europeană (ABE), Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) și Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA). Acestea asigură supraveghere și furnizează orientări în materie de reglementare pentru diversele sectoare și instituții.
– Comitetul european pentru risc sistemic (CERS), care supraveghează întregul sistem financiar și coordonează politicile UE pentru stabilitatea financiară.
În urma crizei financiare, UE și-a revizuit sistemul financiar, inclusiv modul de reglementare și supraveghere a acestuia. A fost introdus un cadru unic de reglementare, și anume un set de reglementări convenite la nivelul UE și direct aplicabile în toate statele membre ale UE, și au fost create autoritățile europene de supraveghere.
Președinția și Parlamentul au convenit asupra primei revizuiri fundamentale a sarcinilor, competențelor, guvernanței și finanțării AES și CERS, astfel încât să adapteze autoritățile la contextul schimbat în care acestea își desfășoară activitatea. De asemenea, reforma include dispoziții care consolidează rolul ABE în ceea ce privește riscurile pe care activitățile de spălare de bani le prezintă pentru sectorul financiar.
Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor din România: „Astăzi am făcut un pas important în modernizarea modului în care instituțiile financiare sunt supravegheate în Europa. În special, faptul că Autoritatea Bancară Europeană va avea acum competențe reale de monitorizare a aspectelor legate de combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului ar trebui să permită o mai mare convergență între statele membre și o acțiune decisivă în UE.”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro