ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

O explicație suplimentară

26.03.2019 | Ștefan NAUBAUER
Ștefan Naubauer

Ștefan Naubauer

Am constatat că mica mea observație de procedură civilă publicată acum câteva zile a stârnit un larg interes în comunitatea noastră juridică, pe care, mărturisesc, nu l-am anticipat.

În atari condiții, pentru asigurarea deplinei utilități a demersului, al cărui scop a fost și rămâne unul pur științific, subliniez ceea ce inițial am considerat a fi de ordinul evidenței:

Cererile de intervenție forțată făcute de pârât nu se supun procedurii de verificare și regularizare[1] nu pentru că ele s-ar formula ulterior fixării primului termen de judecată, pe parcursul soluționării procesului – așa cum eronat se susține, fără a se distinge, în legătură cu regimul „cererilor incidentale”[2] -, ci pentru bunul motiv că momentul în care aceste cereri pot fi formulate de pârât – ca regulă, în termenul prevăzut de lege pentru depunerea întâmpinării înaintea primei instanțe – este posterior etapei reglementate la art. 200 C. pr. civ.

 Într-adevăr, conform art. 201 alin. (1) coroborat cu art. 208 C. pr. civ., de îndată ce constată că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru cererea de chemare în judecată – așadar după procedura de verificare și, eventual, regularizare – judecătorul dispune, prin rezoluție, comunicarea acesteia către pârât, punându-i în vedere că are obligația de a depune întâmpinare – sub sancțiunea decăderii din dreptul de a mai propune probe și de a invoca excepții, în afara celor de ordine publică, dacă legea nu prevede altfel – în termen de 25 de zile de la comunicarea cererii de chemare în judecată. Acesta este termenul – în care art. 200 C. pr. civ. nu se aplică -, când, raportat la regula obligativității întâmpinării, pârâtul poate formula cereri de intervenție forțată, interval de timp ce precede fixarea primului termen de judecată.


[1] Soluție – reamintesc – expres prevăzută în art. VII pct. 1 din Legea nr. 138/2014 pentru modificarea și completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative conexe (publicată în M. Of. nr. 753 din 16 octombrie 2014).
[2] Gh. Florea, în V. M. Ciobanu, M. Nicolae (coordonatori), Noul Cod de procedură civilă comentat și adnotat. Vol. I – art. 1-526, Ediția a II-a, revizuită și adăugită, Ed. Universul Juridic, București, 2016, p. 737.


Avocat dr. Ștefan Naubauer


Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Newsletter
Publicitate
Corporate
Membership