Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Consiliul Concurentei investigheaza un posibil abuz de pozitie dominanta


21 august 2009 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie avand ca obiect posibila incalcare a obligatiilor agentilor  economici in domeniul concentrarilor economice instituite de Legea concurentei nr. 21/1996 (art. 15).

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurentei, “din analiza unei plangeri formulate de Comvex, operator portuar din Portul Constanta, autoritatea de concurenta a retinut posibila exercitare a unei influente determinante asupra Comvex de catre societati din grupul ArcelorMittal, implicit in contextul unor relatii comerciale de lunga durata intre cei doi si a unei posibile dependente economice. In cazul in care, in urma investigatiei, nu se constata existenta unui control al lui ArcelorMittal asupra Comvex, Consiliul Concurentei isi rezerva dreptul de a se autosesiza cu privire la alte posibile incalcari ale legii in speta in cauza”, a declarat domnul Bogdan Chiritoiu, Presedintele Consiliului Concurentei.

Societatea Comvex a reclamat Consiliului Concurentei, in luna iulie, mai multe posibile incalcari ale legii si anume:

– exercitarea controlului asupra Comvex de catre ArcelorMittal, in baza unui procent de 36%, achizitionat in cursul anului 2008, si a unor relatii de dependenta economica;

– o intelegere intre ArcelorMittal Galati, societatea mama ArcelorMittal Holding SA si o alta societate a grupului, Expert Placement Services Ltd. prin care s-a incercat eliminarea de pe piata a lui Comvex, prin refuzul de a mai continua colaborarea cu acesta;

– un abuz de pozitie dominanta al ArcelorMittal Galati, impreuna cu societati din grupul sau, abuz manifestat, atat prin exploatarea starii de dependenta economica in care se afla Comvex fata de el dar si prin refuzul de a mai trata cu acesta.

In situatia existentei unui control al  ArcelorMittal asupra Comvex, celelalte aspecte sesizate raman fara obiect.

Daca se va constata ca ArcelorMittal Galati a realizat o operatiune de concentrarea economica pe care nu a notificat-o Consiliului Concurentei, acesta este pasibil de sanctiune pentru omisiunea notificarii (amenda poate ajunge la pana la 1% din cifra de afaceri) si pentru punerea in practica a unei operatiuni inainte de emiterea unei decizii de catre autoritatea de concurenta (in aceasta situatie amenda poate ajunge la pana la 10% din cifra de afaceri).”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică