BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
Print Friendly, PDF & Email

CJUE. C-569/17 Comisia Europeană/Regatul Spaniei. Concluziile AG: Curtea de Justiție ar trebui să statueze că Spania nu a adoptat dispozițiile legislative necesare pentru a se conforma Directivei privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidențiale

28.03.2019 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Spania ar trebui să fie obligată la plata unei penalități cu titlu cominatoriu de 106,000 € pe zi de întârziere, până la data la care se conformează directivei.

Comisia a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Spaniei pentru neadoptarea măsurilor necesare în vederea transpunerii, până la 21 martie 2016, a Directivei privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidențiale [1]. Comisia solicită, de asemenea, Curții să impună Spaniei plata unei penalități cu titlu cominatoriu de 105,991.60 de euro pe zi de întârziere, începând cu data pronunțării hotărârii Curții prin care se constată încălcarea, pentru neîndeplinirea obligației de a comunica măsurile de transpunere a directivei.

Prezenta speță oferă Curții ocazia de a pronunța pentru prima dată o hotărâre cu privire la articolul 260 alineatul (3) TFUE, introdus prin Tratatul de la Lisabona, care permite Comisiei să sesizeze Curtea cu o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor pentru motivul că un stat membru „nu și-a îndeplinit obligația de a comunica măsurile de transpunere a unei directive adoptate în conformitate cu o procedură legislativă” și să solicite Curții să impună, în același timp, o sancțiune financiară statului membru respectiv.

În opinia prezentată astăzi, avocatul general Evgeni Tanchev propune ca Curtea să statueze că Spania nu și-a îndeplinit obligația de comunicare și, în consecință, să impună o penalitate cu titlu cominatoriu pe fiecare zi de întârziere. Aceasta prezintă, de asemenea, o interpretare largă a „neîndeplinirii obligației de comunicare” de către un stat membru a măsurilor de transpunere, în temeiul articolului 260 alineatul (3) TFUE, în sensul că include o transpunere incompletă sau incorectă.

Avocatul general observă că Spania nu contestă faptul că nu și-a îndeplinit obligația de a adopta măsurile necesare pentru transpunerea directivei menționate în legislația sa națională și de a comunica Comisiei respectivele măsuri. Acesta propune, în consecință, ca Curtea să statueze că primul motiv invocat de Comisie este întemeiat.

Avocatul general examinează, în continuare, semnificația „neîndeplinirii obligației de comunicare” de către un stat membru, în sensul articolului 260 alineatul (3) TFUE. În urma unei analize literale, istorice, teleologice și contextuale a prevederii respective, avocatul general concluzionează că articolul 260 alineatul (3) TFUE trebuie interpretat în sensul că include neîndeplinirea de către un stat membru a unei obligații „materiale” de transpunere. Aceasta include, astfel, o neîndeplinire totală a obligației de a comunica orice măsură de transpunere, precum și o comunicare de către un stat membru a măsurilor care constituie o transpunere incompletă sau incorectă a directivei în cauză.

Avocatul general analizează în continuare evaluarea sancțiunii financiare în conformitate cu articolul 260 alineatul (3) TFUE. În special, avocatul general propune ca Comisia să fie autorizată să utilizeze aceeași metodă de calcul a penalității cu titlu cominatoriu precum cele propuse pentru prevederi similare din TFUE. Acesta consideră, de asemenea, că Curtea poate impune atât o sumă forfetară, cât și o penalitate cu titlu cominatoriu sau o sancțiune financiară care nu a fost propusă de Comisie în temeiul articolului 260 alienatul (3) TFUE, în limita plafonului referitor la cuantumul sancțiunii financiare prevăzut în dispoziția menționată. În opinia sa, plafonul menționat se referă doar la cuantumul sancțiunii financiare și nu restrânge puterea de apreciere a Curții în ceea ce privește tipul de sancțiune pecuniară care urmează a fi aplicat.

Cu privire la prezenta procedură, avocatul general consideră că impunerea unei penalități cu titlu cominatoriu este adecvată ca măsură de persuasiune și că argumentele Spaniei, potrivit cărora aceasta ar fi disproporționată, trebuie să fie respinse. Acesta recomandă, de asemenea, ca Curtea să utilizeze ca punct de plecare pentru durata neîndeplinirii obligațiilor data de referință menționată în avizul motivat. Având în vedere plafonul menționat la articolul 260 alineatul (3) TFUE, avocatul general propune Curții să impună o penalitate cu titlu cominatoriu pe zi de întârziere care echivalează cu valoarea totală a sumei propuse de Comisie.


[1] Directiva 2014/17/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 februarie 2014 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidențiale și de modificare a Directivelor 2008/48/CE și 2013/36/UE și a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010 (denumită „directiva privind creditul ipotecar”).


:: Concluziile

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week