Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Târgu Mureș. Purtare abuzivă. Reducere cuantum daune morale
04.04.2019 | Andreea COMAN, Daniela NICULCEA

JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

Curtea de Apel Târgu Mureș a admis apelul declarat de către inculpat împotriva sentinței penale de condamnare pronunțată în primă instanță sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă prin raportare la infracțiunea de lovire sau alte violențe, desființând-o în parte și dispunând reducerea cuantumului daunelor morale datorate de inculpat (sportiv de performanță, în prezent luptător la gala profesionistă de kickboxing) părților civile de la 2.000 euro, respectiv, 7.000 lei la 700 de euro, respectiv, 2.000 lei. Pentru a dispune în acest sens, Curtea a apreciat pe de o parte că, deși suferințele cauzate persoanelor vătămate, în concret, producerea unei fracturi orbito-sinusală, pentru a cărei vindecare au fost necesare 23-25 zile de îngrijiri medicale, respectiv, cauzarea unor leziuni la genunchi, dar și la nivelul feței, respectiv, rupturi coronare complete la dinții 1.1, 2.1, rupturi coronare incomplete parțiale la dinții 4.1 și 4.2, leziuni la buza superioară și la nas, toate aceste leziuni necesitând pentru vindecare un număr de 11-12 zile de îngrijiri medicale, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în cazul acordării daunelor morale, instanțele (inclusiv CEDO) nu operează cu criterii de evaluare prestabilite, ci judecă în echitate, respectiv apreciere subiectivă a circumstanțelor particulare ale cauzei, relativ la suferințele fizice și psihice pe care le-au suportat victimele (…), precum și consecințele nefaste pe care acel accident le-a avut cu privire la viața lor privată, astfel cum acestea sunt evidențiate prin probele administrate (Decizia nr. 508 din data de 20 februarie 2018 pronunțată de Secția I Civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, având ca obiect pretenții), iar pe de altă parte, că părțile civile nu au depus și alte probe pentru dovedirea pretențiilor civile – care să contureze suferința psihică suportată, gradul acestei suferințe, consecințele nefaste ale incidentului în viața privată, simpla existență a certificatelor medico-legale, respectiv numărul de îngrijiri medicale acordate, nu exonerează partea civilă de obligația de a-și face proba pretențiilor solicitate, nefiind omis nici faptul că suferințele de care au avut parte cele două părți civile au apărut și ca urmare a comportamentului necorespunzător al acestora la adresa inculpatului. (Curtea de Apel Târgu Mureș, Secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, Hotărârea nr. 107 din 6 martie 2019 având ca obiect infracțiunea de purtare abuzivă)

Av. Andreea Coman, Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Secţiuni: Articole, Content, Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO