Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Laetitia de Montalivet: Acțiunile ICC sunt excelent susținute în România


29 martie 2019 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Arbitraj, Interviuri, SELECTED
Alina Matei

Alina Matei

Laetitia de Montalivet

Laetitia de Montalivet

Maria Hauser-Morel

Maria Hauser-Morel

Alina Leoveanu

Alina Leoveanu

Alina Matei: Vă mulțumesc că ați acceptat să oferiți acest interviu cititorilor JURIDICE.ro, cu ocazia organizării la București, în data de 21 martie a Conferinței ICC: Litigii în construcție: instrumentele ICC și experiența recentă în Arbitraj & ADR. Doamna Laetitia de Montalivet, vă aflați la a doua vizită în România! Comunitatea juridică din România a putut afla mai multe despre dumneavoastră și activitatea derulată prin intermediul interviului acordat colegului meu, Cosmin Vasile, avocat dr., arbitru și partener ZRP. Ce v-a determinat să organizați această conferință la București și de ce v-ați orientat asupra acestui subiect?

Laetitia de Montalivet: Îți mulțumesc pentru organizarea acestui interviu. România reprezintă o piață importantă pentru ICC, uitându-ne la numărul semnificativ de proceduri arbitrale ICC care au loc anual pe teritoriul României, așa că alegerea României ca gazdă a acestui eveniment a venit într-un mod firesc. În urmă cu aproximativ 2 ani, în iunie 2017, am organizat o conferință similară împreună cu Maria Hauser-Morel si Alina Leoveanu, iar feedback-ul primit din partea publicului a fost încurajator. Asta ne-a determinat și oferit încredere să continuăm, iar după aproape 2 ani, ne reîntâlnim în București cu o generoasă comunitate interesată de inițiativele și regulile de arbitraj ICC.

În ceea ce privește conferința din 21 martie, abordarea temei litigiilor în construcții a fost o alegere firească, având în vedere că majoritatea cazurilor ICC care vizează România au la bază contracte de construcții.

Alina Matei: ICC este cea mai mare organizație de afaceri din lume, în timp ce Curtea Internațională de Arbitraj ICC reprezintă cea mai importantă instituție de arbitraj din lume încă din anul 1923. ICC și-a extins amprenta globală dincolo de sediul său central din Paris, înființându-și filiale și echipe dedicate de gestionare a cazurilor în Hong Kong, New York, Sao Paulo și Singapore. Ce planuri aveți pentru Europa de Est? Intenționează ICC să deschidă o astfel de filială și în Europa de Est? În ceea ce privește România, este ICC reprezentat local?

Laetitia de Montalivet: Deși recunoaștem importanța și potențialul Europei de Est, ICC nu intenționează încă să opereze în această regiune printr-o filială și echipă dedicată care să gestioneze cazurile de arbitraj. În schimb, ne bucură că prezența și acțiunile ICC sunt excelent susținute în România prin intermediul Comitetului Național ICC România și a celor două membre ale Curții Internaționale de Arbitraj ICC Paris – Luminița Popa, Managing Partner SUCIU POPA & ASOCIAȚII și Cristiana Irinel Stoica, Founding Partner STOICA & Asociații. Eforturile lor sunt întregite și de aportul considerabil al domnului Cosmin Vasile, Partener ZRP, din poziția de reprezentant ICC YAF ( Forumul Tinerilor Arbitri), al cărui mandat se va încheia în curând, fiind preluat de un alt reprezentant român – Ioana Knoll-Tudor, Local Partner Jeantet. Până de curând, pe lista vicepreședinților Curţii Internaţionale de Arbitraj ICC Paris, s-a aflat tot un profesionist de origine română, Crenguța Leaua, Managing Partner LDDP. Toate acestea confirmă implicarea concretă şi semnificativă în activitatea ICC de către avocații români. Cu toții s-au impus, în egală masură, prin gradul înalt de profesionalism, proactivitate și reală dedicare, ceea ce a transformat colaborarea cu ei într-una foarte frumoasă, care ne onorează.

Alina Matei: Putem declara că arbitrajul este metoda preferată de soluționare a litigiilor din sectorul construcțiilor?

Maria Hauser-Morel: Litigiile în construcții dețin un procent semnificativ din totalul cazurilor care ajung la Curtea ICC (în medie 20-23%). Pentru foarte mulți ani, Curtea ICC s-a impus ca instituția arbitrală preferată cu privire la disputele FIDIC, ceea ce a facilitat și o colaborare strânsă cu FIDIC. Potrivit studiului Queen Mary International Arbitration din 2018 rata de folosire a arbitrajului internațional în sectorul construcțiilor va tinde să crească, în timp ce ICC va deveni instituția preferată pentru acest tip de soluționare (77%). Ni se confirmă din ce în ce mai des că arbitrajul este metoda preferată de soluționare a litigiilor din domeniul construcțiilor datorită cadrului flexibil ce permite părților implicate să-și selecteze cele mai potrivite proceduri, în funcție de nevoi și de profilul cazului. Așadar, ne putem aștepta la o creștere considerabilă a numărului de litigii în construcții, iar acestea să fie soluționate de Curtea de Arbitraj ICC.

Alina Leoveanu: În ceea ce privește segmentul de ADR, litigiile pe care le gestionăm în cadrul Centrului Intrenațional ICC pentru ADR vizează o gamă largă de sectoare de business. La fel ca în arbitrajul ICC, litigiile în domeniul energiei și resurselor naturale sunt cele mai frecvente, urmate de litigiile în telecomunicații și construcții.

Alina Matei: Care sunt (unele dintre) capcanele generate de clauzele de arbitraj ICC în cazurile care implică și părți românești?

Maria Hauser-Morel: Ca o remarcă preliminară, aș spune că majoritatea clauzelor de arbitraj sunt corect redactate și nu ridică probleme, având în vedere că practicienii români sunt, în general, bine informați. Ne confruntăm și cu situații în care clauzele sunt neclare, dar părțile sunt de acord să le revizuiască, eliminând astfel apariția unor eventuale probleme. În situația în care apar totuși probleme, acestea sunt declanșate de clauze care fac referire la instituții arbitrale fictive, intenția părților fiind astfel pusă sub semnul întrebării. De asemenea, probleme apar și în cazul contractelor FIDIC, în care părțile modifică condițiile generale ale contractului cu privire la constituirea tribunalului arbitral sau chiar cu privire la regulamentele de arbitraj aplicabile. Regulile ICC sunt foarte clare, în sensul că doar Curtea ICC poate să soluționeze litigiile în conformitate cu regulile ICC.

Alina Matei: În baza experienței dumneavoastră acumulată din poziția de Consilier al echipei din Europa de Est în cadrul Secretariatului ICC, ce recomandări aveți pentru avocații din casele de avocatură, cât și pentru avocații in-house atunci când aleg să includă astfel de clauze arbitrale în contracte?

Maria Hauser-Morel: În primul rând, le recomand să folosească clauzele arbitrale standard ICC care sunt disponibile aici. Părțile pot, bineînțeles, să furnizeze mai multe detalii în clauza de arbitraj într-o manieră clară și precisă. Pentru a face acest lucru, este nevoie să ai în vedere multiple scenarii (cine ar putea fi partea semnatară a convenției arbitrale, numărul de reclamanți și de pârâți, consecințele lipsei de participare a uneia dintre părți), dar și faptul că o clauză greșit redactată poate genera probleme de interpretare la începutul procesului arbitral. În orice situație, regulile de arbitraj ICC oferă soluții pentru majoritatea problemelor procedurale. În concluzie, sfatul meu este să urmați regula „less is more!”, iar de fiecare dată când părțile au dubii cu privire la redactarea clauzelor de arbitraj, le recomand să apeleze la Secretariatul ICC pentru a solicita sfaturi.

Alina Matei: Doamna Alina Leoveanu, sunteți directorul Centrului Internațional ICC pentru ADR. Ne puteți detalia în câteva cuvinte ce tipuri de cazuri administrează echipa dumneavoastră la Centru?

Alina Leoveanu: Centrul Internațional pentru ADR al ICC este cel de-al doilea pilon al serviciilor de soluționare a litigiilor ICC, alături de Curtea ICC și secretariatul acesteia. Centrul oferă o gamă largă de servicii care pot fi utilizate separat, succesiv sau chiar simultan, printre care se numără medierea, serviciile de expertiza, Dispute Boards și DOCDEX.

Alina Matei: La începutul acestui an, între 7 și 13 februarie 2019, Centrul a organizat și găzduit cea de-a 14-a ediție a concursului Internațional de Mediere Comercială ICC, cea mai mare competiție dedicată medierii comerciale internaționale. Ne puteți spune dacă România a fost reprezentată în cadrul acestui concurs de prestigiu?

Alina Leoveanu: Cea de-a 14-a ediție a concursului de mediere ICC a fost un succes uriaș, la care au participat 63 de echipe din întreaga lume, 156 de profesioniști (judecători și mediatori) și 45 de voluntari. 19 dintre cele 63 de echipe au fost din Hong Kong, Australia, India, Marea Britanie, SUA, Tunisia, Italia, Olanda si Canada. Sunt mândră că în ultimii ani România a fost reprezentată constant în cadrul competiției noastre, iar în acest an echipa României (compusă din Sorina Florea și Andrei Greceanu, ambii studenți la Universitatea din București și antrenați de Ana Gabriela Atanasiu și Carina Vermeșean) a câștigat premiul „Cel mai bun public speaker”.

Alina Matei: Doamna Alina Leoveanu, sunteți în același timp și co-președintele Forumului Tinerilor Arbitri ICC (YAF). Ce reprezintă ICC YAF?

Alina Leoveanu: ICC YAF este rețeaua tinerilor practicieni din cadrul ICC și reunește tineri avocați și consilieri interni, cu scopul de a oferi oportunități de networking și de a consolida relațiile dintre membrii mai tineri ai comunității internaționale de soluționare a litigiilor. Rețeaua globală ICC YAF include mai mult de 10.000 de membri în zone din Africa, Orientul Mijlociu și Turcia, Asia de Nord, Asia de Sud, Europa și Rusia, America Latină și America de Nord. În ultimii doi ani, reprezentantul nostru ICC YAF în România, Cosmin Vasile, a făcut o treabă excelentă pentru promovarea ICC YAF în Europa de Est. Așa cum a menționat și Laetiția, în mandatul 2019-2021, România va fi reprezentată de Ioana Knoll-Tudor. 

Alina Matei: Doriți să transmiteți un mesaj cititorilor?

Laetitia de Montalivet: Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu în București unde am ocazia să mă întâlnesc cu o comunitate de afaceri dinamică și dornică a se alinia trendurilor internaționale. Stăm cu drag la dispoziția cititorilor dvs, pe care-i rugăm să să ne contacteze, atât la sediul ICC din Paris, prin telefon sau prin e-mail, cât și pe parcursul șederii noastre în București sau prin intermediul reprezentanților noștri din București.

Maria Hauser-Morel: Ne aflăm la cea de-a doua vizită la București. Asta reconfirmă interesul ridicat și dedicarea noastră pentru sfera litigiilor din Romînia. Este întotdeauna o plăcere să fim aici, iar modul în care suntem primiți este foarte plăcut și cald. Ne dorim să menținem relația cu practicienii români și cu toți cei care apelează la arbitraj și să încurajăm o colaborare cât mai strânsă cu ICC. Credem că prin feedback constant și comunicare permanentă cu utilizatorii ne putem îmbunătăți serviciile și păstra un standard înalt de calitate.

Alina Leoveanu: În ceea ce mă privește, a veni la București înseamnă a veni acasă. Este minunat să mă întorc. Cu această ocazie, îi încurajez pe cititorii JURIDICE.ro să se implice în inițiativele ICC, atât la nivel local, cât și la nivel internațional. Sunt atât de multe lucruri pe care le putem face împreună! Și pentru că ICC YAF este o platformă excelentă, îi încurajez pe cititorii mai tineri să participe la programele noastre educaționale, înregistrându-se ca membru ICC YAF aici.

Alina Matei: Vă mulțumesc pentru timpul acordat!

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică