Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 25–29 martie 2019
29.03.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureș. Luare de mită. Sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului
P. D., cercetat sub control judiciar, la data faptei referent superior în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (D.G.R.F.P.) Brașov, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii martie 2019, cu ocazia unui control ce se desfășura la o societate comercială, inculpatul P. D., în calitatea menționată mai sus, a pretins cu titlu de mită de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 1.000 euro, pentru a favoriza firma respectivă, în sensul de a nu propune efectuarea unei inspecții fiscale privind activitatea desfășurată de agentul economic pe ultimii 5 ani.
În acest context, la data de 14 martie 2019, inculpatul a primit în parcarea unui complex comercial de la omul de afaceri suma de 4.700 de lei, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În prezența avocatului său, inculpatul P. D. a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea pe o perioadă de 3 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a unor drepturi.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul P. D., împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Mureș.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Biroul Teritorial Tulcea. Trafic de droguri de mare risc. Reținere.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Tulcea au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a doi cetăţeni sârbi, pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

În fapt, s-a reținut că, în seara zilei de 20.03.2019, pe raza unei localități din județul Tulcea, dintr-un autovehicul tip dubiță, înmatriculat în București, a fost pierdut cu ocazia încărcării, un pachet ambalat conținând 1 kg de cocaină.

Ulterior au fost efectuate investigații specifice cu privire la traseul mărfii și participanții la săvârșirea infracțiunii de către procurorii D.I.I.C.O.T. și ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul D.C.C.O.

De asemenea, în dimineața zilei de 22.03.2019, pe malul Mării Negre, în zona localităţii Sfântu Gheorghe, județul Tulcea, a fost identificată o barcă răsturnată, iar pe mal și în barcă se aflau mai multe pachete suspecte, învelite în baloane de cauciuc, similare ca logo, mod de ambalare și conținut cu pachetul depistat în data de 20.03.2019. Se precizează că ambarcațiunea, înmatriculată în România, prezenta un orificiu dreptunghiular în zona chilei și se afla într-o zonă de plajă, situată la cca. 2 km Nord, de gura de vărsare a Brațului Sfântu Gheorghe, în apa mării, la cca. 4 m de țărm.

Cantitatea totală identificată și confiscată a fost de 1040 kg cocaină, de puritate 90%, cu o valoare de piață de aproximativ 300 de milioane euro. Precizăm că, pe piața drogurilor, la momentul vânzării către consumatori, această cantitate urma să fie triplată, prin combinarea cu diferite substanțe specifice. Din cercetările efectuate a rezultat că drogurile au intrat în România pe cale maritimă, că România era țară de tranzit și drept urmare, substanțele urmau să părăsească teritoriul nostru, pe cale rutieră.

Unul dintre inculpaţii în cauză a fost depistat la punctul de trecere a frontierei cu Serbia de la Porțile de Fier 2, într-un autovehicul înmatriculat în Serbia, în calitate de pasager.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Biroul Teritorial Ialomița. Proxenetism și spălare a banilor. Percheziții.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Ialomița împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Ialomița și Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate București au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, pe raza judeţului Ialomita, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunilor de proxenetism și spălare a banilor.

Activităţile au fost integrate acțiunii comune executate în parteneriat cu autorităţile judiciare competente britanice (Crown Prosecution Service şi Metropolitan Police Service), în executarea unui Acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, în instrumentarea dosarului DIICOT BT IALOMIŢA şi Operaţiunii Kedah, pe rolul Metropolitan Police Service. În executarea acţiunii comune, o echipă operativă română a fost deplasată la acţiunile simultane, desfăşurate de partenerii judiciari în zona metropolitană a Londrei.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2015, a fost constituit un grup infracțional organizat, ai cărui membri au acționat în mod coordonat și conform unor roluri prestabilite, in ce privește determinarea și înlesnirea activităților de prostituție, pe teritoriul Marii Britanii, a cel puțin 22 de persoane de sex femeiesc, membrii grupului infracţional beneficiind material, in mod direct de pe urma activităţilor de proxenetism efectuate, produsul infracţional fiind adus pe teritoriul României, în patrimoniul membrilor grupului infracţional organizat.

Cea mai mare parte a membrilor grupului au fost descoperiţi pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii, conduita procesuală urmând a fi decisă în concordanţă cu legislaţia naţională a statului partener.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, mai multe bunuri susceptibile a fi fost folosite la săvârșirea infracțiunilor, bijuterii, precum și sume de bani în lei și valută (aproximativ 46.000 de lei). Totodată, a fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra a 3 case și un apartament, 3 autoturisme, conturi bancare și părți sociale.

La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Ialomița au fost aduse în vederea audierii un număr de 6 persoane.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Târgul-Mureș. Evaziune fiscală și folosire de acte nereale. Percheziții.

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Tg. Mureș, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Tg. Mureș, au efectuat un număr de 15 de percheziții domiciliare pe raza județelor Mureș, Bihor, Covasna, Harghita, în vederea destructurării unui grup organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală și folosire de acte nereale.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 11.03.2014 – 04.03.2016, SC M. R. SRL, prin intermediul a 3 societăți de tip fantomă, a procedat la efectuarea a 59 de importuri de produse suspuse taxei antidumping, în scopul sustragerii de la plata taxei antidumping şi a TVA-ului aferent, prezentând autorităților vamale mărfurile ca având o altă proveniență și/sau încadrate în alt cod tarifar.

În concret, această societate s-a folosit de 3 societăți de tip fantomă controlate de reprezentanții acesteia respectiv de SC G. E. SRL (16 importuri realizate în perioada 11.03.2014 – 03.11.2014), SC M. T. SRL (9 importuri realizate în perioada 29.09.2014 – 21.10.204) și SC S. M. SRL (34 importuri realizate în perioada 12.03.15 – 04.03.2016) declarând ca și proveniență a mărfurilor țări precum Bangladesh sau Hong Kong, precum și de alte coduri tarifare. Ulterior importurilor, cele trei societăți de tip fantomă revindeau scriptic mărfurile importate în modalitatea prezentată mai sus către SC M. R. SRL.

De asemenea, aproximativ în aceiași perioadă, SC M. R. SRL, în urma creări unor circuite de tranzacționare fictive prin intermediul acelorași societăți de tip fantomă, a evidențiat în actele contabile și în alte documente legale un număr de 48 de facturi fiscale reprezentând cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni comerciale reale, în scopul ocolirii regimului de taxare inversă a TVA aplicabil importurilor intracomunitare, în scopul sustragerii de la plată obligațiilor fiscale către bugetul statului.

Prejudiciul cauzat este în valoare de aproximativ 10.000.000 lei.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Tg. Mureş au fost aduse în vederea audierii un număr de 13 persoane.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Biroul Teritorial Dâmbovița. Trafic de droguri de risc, deţinere de droguri de risc în vederea consumului propriu și efectuarea fără drept de operațiuni cu substanțe psihoactive. Percheziții.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul BCCO Ploiești, SCCO Dâmbovița, SCCO Buzău și BCCO Constanța, au efectuat un număr de 15 percheziții domiciliare, pe raza județelor Dâmboviţa și Constanța, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de risc, deţinere de droguri de risc în vederea consumului propriu și efectuarea fără drept de operațiuni cu substanțe psihoactive.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna noiembrie a anului 2018, persoanele cercetate, C. A. C. împreună cu R. L., C. F. D. şi H. A. au comercializat droguri de risc şi mare risc, precum şi substanţe psihoactive noi către diverşi consumatori de pe raza Municipiului Târgovişte şi a comunelor limitrofe acestuia.

În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a reţinut faptul că activitatea de trafic s-a manifestat prin procurarea de droguri de pe raza municipiului Constanţa, transportul acestora pe cale rutieră sau feroviară, porţionarea şi în ultimă instanţă vânzarea acestor substanțe.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, mai multe bunuri susceptibile a fi fost folosite la săvârșirea infracțiunilor, telefoane mobile, tablete, laptopuri, arme supuse autorizării, semințe de cannabis, 77 comprimate ecstasy, aproximativ 20 gr cannabis, 80 gr substanță psihoactivă sub formă de materie vegetală, 30 gr substanță psihoactivă sub formă pulverulentă, sume de bani, ustensile de preparare, precum și mai multe urme de resturi vegetale.

La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Dâmbovița vor fi aduse în vederea audierii un număr de 30 persoane.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin. Contrabandă. Percheziții.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul SCCO Caraș – Severin și BCCO Timișoara, au efectuat un număr de  22 percheziții domiciliare, pe raza judeţelor Caraş-Severin şi Timiş, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2017, pe raza judeţelor Caraş-Severin şi Timiş, a fost constituit un grup infracțional organizat, ai cărui membri au acționat în vederea obţinerii de câştiguri mari prin alimentarea pieţei negre a ţigărilor de contrabandă, desfăşurându-şi activitatea atât în mediul rural cât şi în mediul urban, în special în oraşele Timişoara, Deta, Buziaş şi Bocşa, precum şi în localităţile rurale limitrofe acestora.

Ca mod de operare s-a reţinut faptul că membrii grupării infracționale acționau pe mai multe celule, urmărind atât surse noi de aprovizionare, convenabile ca preţ, cât şi extinderea pieţei de desfacere.

Cu ocazia efectuării unei percheziții domiciliare s-a constatat că pentru a disimula spațiile folosite pentru ascunderea țigărilor provenite din contrabandă, membrii grupului au procedat la ”distrugerea” locuințelor în vederea asigurării conspirativității actului infracțional, fiind identificate două gropi în care erau ascunse țigările netimbrate, gropi create prin perforarea plăcii de ciment din imobile.

De asemenea, s-a reținut că întreaga activitate infracţională s-a desfăşurat după înţelegeri şi planuri bine stabilite, membrii grupării adoptând un mod de lucru care să implice cele mai mici riscuri posibile, între celula de aprovizionare şi distribuţia en-detail.

Astfel, membrii grupului din palierul intermediar organizau fiecare act infracţional în parte în aşa fel încât, în cel mai scurt timp posibil, după întâlnirea cu sursele de aprovizionare, ţigările de contrabandă erau transportate şi predate direct către palierul de distribuţie. Tot pentru reducerea riscurilor, membri grupării evitau să desfăşoare acte infracţionale cu cantităţi mari de ţigări, preferând efectuarea mai multor transporturi „mici”, de maxim 100 – 150 cartușe de țigări. Astfel, au existat situații în care efectuau multiple transporturi, pe distanțe de zeci de kilometri, consecutiv.

În urma efectuării mai multor activități în prezenta cauză, au fost confiscate peste 60.000 țigarete provenite din acte de contrabandă.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 30.000 de țigarete și peste 100 de litri de alcool, susceptibil a proveni din contrabandă.

La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Caraș-Severin au fost aduse în vederea audierii un număr de 18 persoane.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea. Trafic internațional de droguri de mare risc și trafic de droguri de risc. Reținere.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor R. D. S., în vârstă de 16 ani, şi D. C. A., în vârstă de 15 ani, pentru săvârşirea infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic de droguri de risc.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada ianuarie 2019 și până în prezent, inculpații au introdus în țară, au achiziționat și au comercializat în licee de pe raza județului Vâlcea, droguri de mare risc.

În urma cercetărilor efectuate s-a constatat că, la sfârșitul lunii ianuarie 2019, inculpatul R. D. S. a introdus, fără drept, din Olanda în România,  cantitatea de 100 de comprimate de ecstasy.

De asemenea, s-a reținut faptul că, în cursul lunii martie 2019, în continuarea activității infracționale, inculpatul R.D.S. a introdus fără drept din Germania în România cantitatea de 41 de comprimate de ecstasy. În acest sens, l-a cooptat pe inculpatul D. C. A., care urmărea  același scop, în sensul traficării drogurilor, la achiziționarea cărora au folosit bitcoin procurați de inculpatul D. C. A.

La data de 27.03.2019, procurorii D.I.I.C.O.T. – BT Vâlcea, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate  Vâlcea, au organizat o acțiune de prindere în flagrant, în urma căreia inculpatul D. C. A. a fost depistat având asupra sa pachetul cu cele 41 de comprimate de ecstasy.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, laptopuri, telefoane mobile, dar și alte bunuri folosite în activitatea infracțională.

La data de 28.03.2019, inculpaţii au fost prezentaţi la Tribunalul Vâlcea cu propunere de arestare preventivă pentru inculpatul R.D.S. și arest la domiciliu pentru inculpatul D. C. A., iar prin încheierea de şedinţă din data de 28.03.2019, instanţa de judecată a admis cererea formulată de către procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea.

:: Sursa: www.diicot.ro

7. DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj. Infracțiunea de trafic de droguri de mare risc. Reținere.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului P. A. M., în vârstă de 23 ani, pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

În fapt, s-a reținut că, inculpatul P. A. M. a deținut, fără drept, în vederea comercializării, cantitatea totală de 70 comprimate cu inscripţia MDMA (Ecstasy), 38 de pliculeţe autosigilante cu substanţe susceptibil a fi psihoactive, un cântar electronic, un grinder şi sume de bani.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, aproximativ 200 de grame de substanţe psihoactive, 2 grame de cannabis, un grinder, 2 telefoane mobile şi 22 de pliculeţe cu urme de susbstanţe psihoactive.

La data de 28.03.2019, inculpatul a fost prezentat la Tribunalul Cluj cu propunere de arestare preventivă, iar prin încheierea de şedinţă din data de 28.03.2019 instanţa de judecată a dispus luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul P. A. M.

:: Sursa: www.diicot.ro

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti