Print Friendly, PDF & Email

Normele privind stabilirea condițiilor de efectuare a evaluării psihologice a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere auto
01.04.2019 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 222 din data de 21 martie 2019, au fost publicate Normele privind stabilirea condițiilor de efectuare a evaluării psihologice a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere auto, adăugarea de noi categorii și, în cazul obținerii unui nou permis de conducere auto anulat, pentru autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie, autorizarea și aplicarea sancțiunilor administrative de suspendare sau retragere a certificatului de autorizare, în cazul constatării nerespectării criteriilor și condițiilor privind acordarea acestuia, precum și tarifele pentru eliberarea autorizației în vederea realizării evaluării psihologice specifice obținerii permisului de conducere auto și vizarea anuală a acesteia din 14.02.2019.

Normele prevăd că evaluarea psihologic se finalizează cu unul din următoarele documente:
a) aviz psihologic apt;
b) aviz psihologic inapt.

În cazul avizelor de INAPT se vor menționa posibilitatea de contestație, termenul de efectuare a acesteia, precum și locul unde se va depune contestația.

Pentru activitatea profesională de evaluarea psihologică a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere auto, psihologii urmează a obține o autorizare din partea Ministerului Transporturilor.

Pentru obținerea autorizării, urmează a fi depus dosarul la  la structura medicală din cadrul Ministerului Transporturilor. Dosarul de autorizare trebuie să conțină următoarele documente doveditoare
a) cerere de autorizare (anexa nr. 2)
b) dovada plății tarifului de autorizare;
c) dovezile privind îndeplinirea condițiilor de la art. 8 alin. (4).

În termen de maximum 45 de zile de la înregistrarea solicitării și în baza verificării realizate, structura medicală din Ministerul Transporturilor va propune conducerii ministerului aprobarea eliberării unui certificat de autorizare pentru psihologul cu drept de liberă practică în vederea realizării de către acesta a evaluării psihologice specifice obținerii permisului de conducere auto sau va propune respingerea solicitării de autorizare.

Perioada de autorizare pentru efectuarea evaluării psihologice a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere auto pentru autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie este de 5 ani.

Normele conțin următoarele anexe:
1. Anexa nr. 1: model Aviz psihologic;
2. Anexa nr. 2: model Cerere de autorizare;
3. Anexa nr. 3: model Solicitare de avizare;
4. Anexa nr. 4: model Proces verbal;
5. Anexa nr. 5: model Certificatul de autorizare;
6. Anexa nr. 6: model Registrul de evidență;
7. Anexa nr. 7: model Proces verbal;
8. Anexa nr. 8: model Proces verbal.

Pentru mai multe detalii a se vedea normele integral.

Intrarea în vigoare: 21 martie 2019.


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.