Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Normele privind stabilirea condițiilor de efectuare a evaluării psihologice a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere auto
01.04.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Varia (alte arii de practica)
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 222 din data de 21 martie 2019, au fost publicate Normele privind stabilirea condițiilor de efectuare a evaluării psihologice a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere auto, adăugarea de noi categorii și, în cazul obținerii unui nou permis de conducere auto anulat, pentru autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie, autorizarea și aplicarea sancțiunilor administrative de suspendare sau retragere a certificatului de autorizare, în cazul constatării nerespectării criteriilor și condițiilor privind acordarea acestuia, precum și tarifele pentru eliberarea autorizației în vederea realizării evaluării psihologice specifice obținerii permisului de conducere auto și vizarea anuală a acesteia din 14.02.2019.

Normele prevăd că evaluarea psihologic se finalizează cu unul din următoarele documente:
a) aviz psihologic apt;
b) aviz psihologic inapt.

În cazul avizelor de INAPT se vor menționa posibilitatea de contestație, termenul de efectuare a acesteia, precum și locul unde se va depune contestația.

Pentru activitatea profesională de evaluarea psihologică a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere auto, psihologii urmează a obține o autorizare din partea Ministerului Transporturilor.

Pentru obținerea autorizării, urmează a fi depus dosarul la  la structura medicală din cadrul Ministerului Transporturilor. Dosarul de autorizare trebuie să conțină următoarele documente doveditoare
a) cerere de autorizare (anexa nr. 2)
b) dovada plății tarifului de autorizare;
c) dovezile privind îndeplinirea condițiilor de la art. 8 alin. (4).

În termen de maximum 45 de zile de la înregistrarea solicitării și în baza verificării realizate, structura medicală din Ministerul Transporturilor va propune conducerii ministerului aprobarea eliberării unui certificat de autorizare pentru psihologul cu drept de liberă practică în vederea realizării de către acesta a evaluării psihologice specifice obținerii permisului de conducere auto sau va propune respingerea solicitării de autorizare.

Perioada de autorizare pentru efectuarea evaluării psihologice a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere auto pentru autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie este de 5 ani.

Normele conțin următoarele anexe:
1. Anexa nr. 1: model Aviz psihologic;
2. Anexa nr. 2: model Cerere de autorizare;
3. Anexa nr. 3: model Solicitare de avizare;
4. Anexa nr. 4: model Proces verbal;
5. Anexa nr. 5: model Certificatul de autorizare;
6. Anexa nr. 6: model Registrul de evidență;
7. Anexa nr. 7: model Proces verbal;
8. Anexa nr. 8: model Proces verbal.

Pentru mai multe detalii a se vedea normele integral.

Intrarea în vigoare: 21 martie 2019.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti