Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Baroul Hunedoara. Protest ref. neasigurarea condițiilor pentru exercitarea profesiei de avocat în locațiile instanțelor de judecată. UPDATE. Baroul București, Baroul Cluj, Baroul Timiș și Baroul Alba se solidarizează
02.04.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Baroul Alba, luând cunoștință de situația creată la Tribunalul Hunedoara, în ceea ce privește respectarea obligațiilor legale de a asigura avocaților un spațiu suficient în vederea asigurării activităților profesionale specifice, se solidarizează cu colegii avocați din cadrul Baroului Hunedoara și solicită instituțiilor implicate să identifice soluții concrete în sprijinirea activității avocaților și să asigure un candru adecvat pentru îndeplinirea rolului avocatului, potrivit unui comunicat semnat de av. dr. Mihai Baco, Decan.

***

Marți, 2 aprilie 2019, Baroul Timiș a luat act de poziția exprimată de Baroul Hunedoara, în legatură cu neasigurarea condițiilor pentru exercitarea profesiei de avocat în locațiile instanțelor de judecată, potrivit unui comunicat semnat de Sergiu I. Stănilă, Decan.

În acest sens, Baroul Timiș se solidarizează cu protestul inițiat de membrii Corpului Profesional al Avocaților din Baroul Hunedoara, reamintind factorilor de decizie, autorități publice, că înfăptuirea corespunzătoare a actului de justiție, presupune respectarea rolului și poziției avocatului, partener indispensabil al justiției.

Activitatea avocatului, pentru promovarea şi apărarea drepturilor, libertăţilor şi intereselor legitime ale omului, pentru realizarea liberului acces la justiţie, pentru un proces echitabil şi într-un termen rezonabil, presupune în mod obligatoriu respectarea dispozițiilor art. 78 alin. 1 din Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, potrivit cărora baroul organizează serviciile de asistenţă judiciară la sediile tuturor instanţelor judecătoreşti din judeţ, în spaţii destinate exclusiv desfăşurării acestei activităţi, care se pun la dispoziţie, în mod obligatoriu şi cu titlu gratuit de Ministerul Justiţiei sau, după caz, de autorităţile administraţiei publice locale.

***

Luni, 1 aprilie 2019, Consiliul Baroului București, luând act de protestul inițiat de Baroul Hunedoara, în legatură cu neasigurarea condițiilor pentru exercitarea profesiei de avocat în locațiile instanțelor de judecată, se solidarizează cu protestul inițiat de confrații din Baroul Hunedoara și cere autorităților statului să respecte obligația legală impusă prin art. 78 alin. (1) din Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat și art. 160 alin. (1) din Statutul profesiei de avocat., potrivit unui comunicat semnat de av. dr. Ion Dragne, Decan.

***

Luni, 1 aprilie 2019, Baroul Dolj a anunțat că se solidarizează cu colegii avocați din cadrul Baroului Hunedoara și solicită instituțiilor implicate să indentifice soluții concrete în sprijinirea activității avocaților și, implicit, asigurarea unui cadru adecvat pentru îndeplinirea rolului avocatului, potrivit unui comunicat semnat de av. dr. Lucian Săuleanu, Decan.

***

Vineri, 29 aprilie 2019, Consiliul Baroului Hunedoara, întrunit în Ședința Extraordinară la data de 29 martie 2019, a luat în discuție situația creată ca urmare a refuzului Tribunalului Hunedoara de a aloca spațiu corespunzător și necesar funcționării Serviciului de Asistență Judiciară și, cu unanimitatea voturilor membrilor prezenți ai Consiliului, a hotărârât declanșarea unui protest, după cum urmează, potrivit unui comunicat:

– în perioada 1 aprilie-5 aprilie 2019 inclusiv, toți avocații din Baroul Hunedoara vor purta la braț o banderolă albă pe timpul cât vor desfășura activități profesionale în fața instanțelor de judecată sau a organelor judiciare;

– începând cu data de 8 aprilie 2019, în cazul în care situația nu își găsește rezolvare, membrii Baroului Hunedoara nu se vor prezenta la cauze la Tribunalul Hunedoara și Judecătoria Deva, zilnic, în intervalul orar 8.00-11.00, incluzând cauzele în care asigură asistență juridică obligatorie, curatele și cauze angajate, la instanțele civile și penale.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti