BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
Print Friendly, PDF & Email

ÎCCJ. Pârâtul dintr-un proces civil, trimis în judecată pentru evaziune fiscală. Implicațiile suspendării cauzei civile

03.04.2019 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că suspendarea judecății, în baza art. 413 alin. 1 pct. 2 C. proc. civ., este facultativă, la latitudinea instanţei, fără însă să o transforme într-o suspendare arbitrară a cursului judecării unui litigiu civil, ci instanţa ar trebui să se preocupe de stabilirea corectă şi deplină a împrejurărilor deduse judecăţii. În speță, instanța supremă a apreciat ca nu se impune suspendarea soluționării apelului, pe temeiul de mai sus, ca urmare a existenței la dosar a rechizitoriului din care a rezultat că pârâtul este cercetat în stare de libertate şi s-a dispus trimiterea sa în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de evaziune fiscală, de complicitate la evaziune fiscală, de spălare a banilor, de delapidare şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Or, față de obiectul acțiunii (obligarea pârâtului să suporte cu averea personală întregul pasiv al debitorului), nici prima instanță nu a considerat că existența cauzei penale ar putea genera suspendarea cauzei civile, deși dosarul penal exista la momentul soluționării cauzei de instanța de fond. (Decizia nr. 374 din 15 februarie 2018, pronunțată de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week