Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial

Uniunea Europeană facilitează mobilitatea transfrontalieră a societăților
02.04.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 27 martie 2019, ambasadorii statelor membre au confirmat acordul cu Parlamentul European obținut de Președinția română, prin echipa Ministerului Justiției, asupra Proiectului de Directivă privind transformările, fuziunile și divizările transfrontaliere ale societăților, potrivit unui comunicat.

Acest instrument face parte dintr-un pachet legislativ în domeniul societăților, alături de Directiva Digitalizare, cu privire la care s-a ajuns la un acord cu Parlamentul European încă din luna februarie a acestui an.

Constituirea online a societăților, transferul sediului acestora într-un alt stat membru, reglementate în cele două noi directive, reprezintă un important pas înainte în legislația europeană în materia dreptului societar. Soluțiile online şi un regim armonizat al operațiunilor transfrontaliere permit companiilor să economisească timp şi bani, făcând posibil pentru întreprinzătorii onești să-și dezvolte sau să-și reorganizeze afacerea în alte state membre ori să decidă care este locul cel mai adecvat pentru a iniția sau continua o afacere.

Sunt reglementate, pentru prima oară la nivelul Uniunii Europene, proceduri de transformare şi divizare transfrontalieră şi este îmbunătățit regimul fuziunilor transfrontaliere, fiind introduse reguli unitare, sistematice pentru toate cele trei operațiuni, în acord cu realitățile economice şi sociale actuale.

Prof. univ. dr. Tudorel Toader: „Mediul de afaceri şi Curtea Europeană de Justiţie au indicat, din ce în ce mai clar în ultima perioadă, că sunt necesare reguli armonizate în privința transferului sediului societăților în interiorul pieței interne – reguli simple, unitare, moderne, care să asigure respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale acționarilor, creditorilor și salariaților. Mobilitatea este, așadar, un drept al întreprinzătorilor onești, iar noua directivă îi conferă efectivitate, protejând totodată împotriva riscului de abuz în exercitarea acestuia.”

Secţiuni: Content, Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO