Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Craiova. Șantaj. Trimiterea cauzei spre rejudecare
11.04.2019 | Andreea COMAN, Daniela NICULCEA

JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

Curtea de Apel Craiova a admis apelul declarat de inculpat împotriva sentinței penale pronunțată în primă instanță sub aspectul săvârșirii infracțiunii de șantaj prevăzută de art. 207 alin. 2 și 3 Cod penal, constând în aceea că la începutul anului 2016 inculpatul a amenințat-o pe persoana vătămată cu darea în vileag a unor fapte reale sau imaginare în scopul de a obține suma de 6.500 euro, a desființat sentința penală și a trimis cauza spre rejudecare. Pentru a dispune în acest sens, Curtea a constatat, pe de o parte, că prima instanță nu a făcut altceva decât să preia ad-literam starea de fapt expusă în rechizitoriu, reproducând conținutul declarației inculpatului dată în cursul judecății și reținând atitudinea procesuală oscilantă a acestuia, iar în ceea ce privește încadrarea juridică a faptei există doar referiri generale preluate din Codul penal, în condițiile în care hotărârea judecătorească nu este un act discreționar, ci rezultatul unui proces logic de analiză științifică a probelor administrate în cauză în scopul aflării adevărului, proces de analiză necesar stabilirii stării de fapt desprinse din acestea prin înlăturarea unor probe și reținerea altora, urmare a unor raționamente logice făcute de instanță și care-și găsesc exponențialul în motivarea hotărârii judecătorești. Pe de altă parte s-a reținut că instanța de fond nu a făcut o analiză a probelor care să dovedească vinovăția inculpatului, nu a precizat faptele reale sau imaginare care să fie compromițătoare pentru persoana amenințată, precizând doar că este vorba despre „discuții…cu un pronunțat caracter erotic”, nu a analizat probele care să confirme temerea persoanei vătămate prin divulgarea așa-ziselor discuții și nu a indicat probele care confirmă solicitarea inculpatului privind remiterea sumei de bani, aspecte esențiale pentru a se putea reține întrunirea elementelor constitutive ale infracțiunii de șantaj. (Curtea de Apel Craiova, Secția penală și pentru Cauze cu minori, Hotărârea nr. 300 din 6 martie 2019 având ca obiect șantajul)

Av. Andreea Coman, Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Secţiuni: Content, Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO