Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Tehnologia blockchain este folosită pentru diverse aplicații în domeniul serviciilor financiare
03.04.2019 | Codrin LUȚĂ

Secţiuni: Cyberlaw, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Codrin Luță

Codrin Luță

1. Potențialul tehnologiei blockchain în domeniul serviciilor financiare şi intensificarea utilizării acesteia

Companiile care activează în domeniul serviciilor financiare au sesizat potențialul inovativ al tehnologiei blockchain în descentralizarea şi eficientizarea operațiunilor acestora. Avantajele oferite de implementarea tehnologiei blockchain în sfera serviciilor financiare, cum ar fi: trasabilitatea completă a tranzacțiilor, validarea tranzacțiilor în timp foarte scurt (maxim câteva minute), eliminarea intermediarilor în decontări şi minimizarea costurilor pentru validarea tranzacțiilor, permit crearea unor produse financiare sigure şi sofisticate la costuri scăzute.

Astfel, tehnologia blockchain este folosită pentru diverse aplicații în domeniul serviciilor financiare: efectuarea plăților (remitere de bani, mecanisme de decontare), auditul serviciilor financiare, identitate digitală (stocarea informaţiilor KYC în blockchain), scor de creditare, implementarea de programe de fidelizare etc.

2. Lipsa unui cadru legal dedicat tehnologiei blockchain – încercări incipiente de reglementare în Europa

În prezent, nu există o reglementare integrată a tehnologiei blockchain la nivelul Uniunii Europene.

În ultimii doi – trei ani, câteva state europene (e.g. Elveția, Malta, Italia, Estonia, Franța, Germania) au început să facă eforturi de reglementare a tehnologiei blockchain şi a criptoactivelor, dar puţinele reglementări apărute rămân incomplete, izolate şi lipsite de consistenţă.

3. Capcanele lipsei de reglementare – potențiala aplicare prin analogie a reglementărilor existente

În lipsa unor reglementări specifice, se creează aparenţa că activele cripto pot fi folosite în mod liber, fără constrângerile legale la care sunt supuse în mod obișnuit alte tipuri de active.

Cu toate acestea, remarcăm că pe măsura intensificării utilizării criptoactivelor şi creşterii interesului pieței, autoritățile de reglementare iau în considerare riscurile aferente şi tind să extindă sfera de aplicare a reglementărilor existente, pentru a le aplica prin analogie criptoactivelor.

În consecința, apare necesitatea ca emitenții şi cei care utilizează criptoactive să analizeze în detaliu caracteristicile acestora, pentru a se asigura că respectă reglementările care pot deveni incidente prin analogie, chiar dacă acestea nu se referă în mod specific la criptoactive.

Codrin Luță
Managing Associate POPOVICI NIȚU STOICA & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Legal Blockchain Problemsediția 263, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti