

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 247 din data de 1 martie 2019, a fost publicată Decizia nr. 308/2019 privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.
Campania electorală pe posturile de radio și de televiziune, publice și private, începe în ziua de 27 aprilie 2019, ora 0,00, și se încheie în ziua de 25 mai 2019, ora 7,00.
Posturile de radio și de televiziune private care intenționează să realizeze și să difuzeze emisiuni electorale au obligația să facă cunoscut public acest lucru prin presă și/sau prin programele lor și să comunice Consiliului Național al Audiovizualului implicarea lor în campania electorală, până cel mai târziu în ziua de 8 aprilie 2019, printr-o adresă (a se vedea anexa nr. 1 la Decizie).
Competitorii electorali au la dispoziție intervalul 9-15 aprilie 2019 pentru a se adresa în scris posturilor private de radio și de televiziune care și-au anunțat intenția de realizare și difuzare a emisiunilor electorale, solicitând și timpii de antenă pe care intenționează să îi utilizeze.
După 16 aprilie 2019, data rămânerii definitive a candidaturilor, și până la data de 24 aprilie 2019, posturile private de radio și de televiziune, în funcție de solicitările primite, vor stabili în grila de program intervalele de timp de difuzare a emisiunilor, precum și tarifele unice (vor fi stabilite în urma negocierilor desfășurate cu reprezentanții tuturor competitorilor electorali interesați și vor fi făcute publice) pe unitatea de timp și/sau pe emisiune pe care intenționează să le practice.
Radiodifuzorii publici și privați pot acorda acces competitorilor electorali numai prin:
a) emisiuni de promovare electorală – în care candidații sau reprezentanții competitorilor electorali, precum și candidații independenți își promovează programele politice, activitățile de campanie electorală ori propria candidatură;
b) emisiuni de dezbatere electorală – în care radiodifuzorii pun în discuție programele electorale și temele de interes public legate de campania electorală, cu participarea candidaților, reprezentanților competitorilor electorali, jurnaliștilor, analiștilor și a altor invitați;
c) spoturi electorale – în care competitorii electorali sau candidații, după caz, își promovează programele politice, activitățile de campanie electorală ori propria candidatură.
Decizia mai conține și anexa nr. 2 care stabilește modelul adresei radiodifuzorilor către CNA care conține informații privind tipurile de emisiuni electorale pe care aceștia le vor realiza, intervalele de timp de difuzare a respectivelor emisiuni, precum și tarifele unice practicate.
Pentru mai multe detalii a se vedea Decizia integral.
Intrarea în vigoare: 1 aprilie 2019.
Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.