Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Modificarea Regulamentului ANRE de organizare și funcționare a pieței de certificate verzi


3 aprilie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 246 din data de 29 martie 2019, a fost publicat Ordinul nr. 46/2019 pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a pietei de certificate verzi, aprobat prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 77/2017.

Au fost aduse următoarele modificări/completări la Regulamentul nr. 77/2017:

1. La articolul 3 alineatul (2), litera u) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

u) piata centralizata anonima spot de certificate verzi – cadrul transparent si nediscriminatoriu de desfasurare a tranzactiilor cu certificate verzi între participantii la piata, organizat si administrat de operatorul pietei de certificate verzi, pe baza unor reguli specifice aprobate de catre ANRE;

2. La articolul 22, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(2) Modificarea starii CV din RCV ca urmare a tranzactionarii CV pe PCV se realizeaza de catre OPCV în fiecare zi lucratoare, fie dupa încheierea fiecarei sesiuni de tranzactionare pe PCSCV, fie pe parcursul zilei, în baza documentelor conforme transmise de catre participantii la piata referitoare la tranzactiile efectuate prin CBCV, în zilele lucratoare în care nu au loc sesiuni de tranzactionare pe PCSCV.

3. La articolul 23, litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

f) organizeaza sesiuni de tranzactionare pe PCSCV si pe PCTCV, în conformitate cu prevederile prezentului regulament si ale procedurilor specifice elaborate de OPCV, aplicabile pietelor în cauza, respectiv cu prevederile Procedurii privind functionarea pietei centralizate anonime spot pentru PCSCV si cu prevederile Procedurii privind functionarea pietei centralizate anonime la termen pentru PCTCV si administrarea PCBCV;

4. La articolul 23, se introduce o noua litera, litera f1), cu urmatorul cuprins:

f1) publica calendarul sesiunilor de tranzactionare pe PCSCV, în conformitate cu regulile privind frecventa acestora din prezentul regulament;

5. La articolul 23, se introduce o noua litera, litera i1), cu urmatorul cuprins:

i1) valideaza numarul de CV din ofertele de cumparare ale producatorilor de E-SRE pentru acoperirea contractelor bilaterale de CV încheiate cu furnizorii de energie electrica, prin intermediul sistemului de tranzactionare al PCSCV, având în vedere documentele transmise de respectivii producatori în acest sens si numarul de CV valabile din contul de producator din RCV, în conformitate cu procedura specifica aplicabila PCSCV;

6. La articolul 23, dupa litera k) se introduce o noua litera, litera k1), cu urmatorul cuprins:

k1) valideaza numarul de CV din ofertele de cumparare ale producatorilor de E-SRE pentru acoperirea contractelor bilaterale de CV încheiate cu furnizorii de energie electrica, prin intermediul sistemului de tranzactionare al PCTCV, având în vedere documentele transmise de respectivii producatori în acest sens si numarul de CV valabile din contul de producator din RCV, în conformitate cu procedura specifica aplicabila PCTCV;

7. La articolul 24, alineatele (4) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

(4) Tranzactiile pe PCSCV se desfasoara în baza ofertelor de vânzare si a ofertelor de cumparare transmise de participantii la aceasta piata, cu urmatoarea frecventa de organizare a sesiunilor de tranzactionare:
a) o data la doua saptamâni, în fiecare a treia zi lucratoare din saptamâna de tranzactionare, în fiecare luna calendaristica, cu exceptia lunilor prevazute la lit. b) si c);
b) în fiecare zi lucratoare, pentru o perioada de 5 zile lucratoare consecutive, anterioara ultimelor 6 zile lucratoare din luna urmatoare fiecarui trimestru calendaristic;
c) în fiecare zi lucratoare, pentru o perioada de 5 zile lucratoare consecutive, anterioara ultimelor 6 zile lucratoare din luna martie a fiecarui an calendaristic.
(5) Fiecare participant la PCSCV are dreptul sa transmita pentru o sesiune de tranzactionare oferte de vânzare sau oferte de cumparare, conform drepturilor ce îi revin în conformitate cu prevederile Legii, pentru:
a) un numar total maxim de CV, care sa nu depaseasca numarul de CV valabile din cont ce i-au fost emise de OTS, dar nu mai mult de maximum 10.000 CV, în cazul vânzatorilor;
b) un numar maxim de 10.000 CV, în cazul cumparatorilor;
c) un numar maxim de CV egal cu diferenta dintre numarul de CV total necesar pentru acoperirea contractelor bilaterale de CV încheiate cu furnizorii de energie electrica, care în cazul contractelor cu cantitati variabile de CV este numarul minim de CV din contractele respective, si numarul de CV valabile existente în contul de producator din RCV la data introducerii ofertei în sistemul de tranzactionare, în cazul cumparatorilor producatori de E-SRE carora li se aplica exceptia prevazuta la art. 10 alin. (5) din Lege, dar nu mai mult de 10.000 CV;
d) un numar maxim de CV egal cu numarul de CV total necesar pentru acoperirea obligatiei de achizitie de CV si care nu poate fi acoperit din CV emise de OTS, dar nu mai mult de 10.000 CV, în cazul cumparatorilor producatori de E-SRE care sunt înregistrati la PCV si în calitate de operatori economici cu obligatie de achizitie de CV.

8. La articolul 26, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (51), cu urmatorul cuprins:

(51) Fiecare oferta de cumparare introdusa în sistemul de tranzactionare de un producator de E-SRE pentru acoperirea contractelor bilaterale de CV încheiate cu furnizorii de energie electrica este validata de sistemul de tranzactionare din punctul de vedere al numarului de CV propuse spre cumparare, având în vedere documentele transmise de respectivul producator în acest sens si numarul de CV valabile din contul de producator din RCV la data introducerii ofertei, în conformitate cu procedura specifica aplicabila PCSCV.

9. La articolul 29, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(4) La sfârsitul fiecarei zile în care se organizeaza o sesiune de tranzactionare, numarul de CV valabile emise de OTS si disponibile în contul producatorului de E-SRE la sfârsitul intervalului de ofertare este diminuat cu CV blocate pentru tranzactiile încheiate pe PCSCV.

10. La articolul 41, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(3) Numarul maxim de CV dintr-o oferta de vânzare/cumparare este de 10.000, cu respectarea prevederilor alin. (9) în cazul ofertelor de vânzare, respectiv ale alin. (10) în cazul ofertelor de cumparare introduse în sistemul de tranzactionare de un producator de E-SRE pentru acoperirea contractelor bilaterale de CV încheiate cu furnizorii de energie electrica.

11. La articolul 41, se introduc alineatele (10) si (11), cu urmatorul cuprins:

(10) Numarul maxim de CV dintr-o oferta de cumparare introdusa în sistemul de tranzactionare de un producator de E-SRE pentru acoperirea contractelor bilaterale de CV încheiate cu furnizorii de energie electrica este egal cu diferenta dintre numarul de CV total necesar pentru acoperirea acestor contracte, care în cazul contractelor cu cantitati variabile de CV este numarul minim de CV din contractele respective, si numarul de CV valabile existente în contul de producator din RCV la data introducerii ofertei în sistemul de tranzactionare, cu actualizarea acestuia de catre sistemul de tranzactionare pâna la data corelarii ofertei, dar nu mai mult de 10.000 CV.
(11) Numarul de CV din ofertele de vânzare, respectiv din ofertele de cumparare introduse în sistemul de tranzactionare de producatorii de E-SRE pentru acoperirea contractelor bilaterale de CV încheiate cu furnizorii de energie electrica este validat de sistemul de tranzactionare, conform prevederilor alin. (9) si (10).

Societatea „Operatorul Pietei de Energie Electrica si de Gaze Naturale OPCOM” – S.A. modifica procedurile referitoare la tranzactionarea certificatelor verzi pe pietele centralizate anonime de certificate verzi în concordanta cu prevederile regulamentului cu consultarea operatorilor economici din sectorul energiei electrice, si le transmite la Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei pentru informare în termen de 10 zile lucratoare de la data publicarii în Monitorul Oficial al României a prezentului Ordin.

Operatorii economici din sectorul energiei electrice si Societatea „Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale OPCOM” – S.A. duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Directiile de specialitate din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare în Domeniul Energiei urmaresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

Intrarea în vigoare: 1 aprilie 2019.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică