Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Executarea unei sentințe penale pronunțate de către o instanță română pentru cetățeni ai statelor Uniunii Europene poate fi preluată de către țările respective și în condițiile existenței mandatului european de arestare


3 aprilie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Flux informații, SELECTED

Instanța britanică Westminster Magistrates Courts a hotărât recent, în baza unui raport de expertiză redactat de Dănuț Bugnariu, avocat partener și coordonatorul practicii de drept penal din cadrul ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS (ZRP), că un cetățean străin condamnat în România la o pedeapsă cu executare, cu privire la care s-a emis un mandat european de arestare, poate executa pedeapsa respectivă în Anglia. Analiza prezentată în raportul de expertiză s-a bazat pe argumente generale decurgând din dreptul european, ceea ce o poate face să fie aplicabilă în spețe similare din țările Uniunii Europene privind mandate europene de arestare emise de instanțele române.

În dosar s-a pus problema dacă, în condițiile emiterii unui mandat european de arestare privind executarea unei pedepse cu închisoarea pronunțată de către o instanță română pentru un cetățean britanic, autoritățile britanice pot solicita și obține de la autoritățile române preluarea executării sentinței în Anglia sau trebuie să execute mai întâi mandatul european de arestare, adică să îl predea întâi pe cetățeanul britanic autorităților române și apoi să solicite preluarea executării sentinței penale. Răspunsul dat de instanța britanică a fost că este posibilă preluarea executării sentinței și în condițiile existenței mandatului european de arestare.

Dănuț Bugnariu este membru al Legal Experts Advisory Panel (LEAP) al Fair Trials International (FTI) și este recunoscut ca expert pe legea penală română de către instanțele din Anglia. A redactat până în prezent un număr semnificativ de rapoarte de expertiză vizând interpretarea și aplicarea legii penale române în litigii privind cereri de extrădare (predarea în baza mandatului european de arestare), drepturile omului, drepturile persoanelor acuzate precum și starea sistemului penitenciar din România.

Despre ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS (ZRP)

ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS  este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business şi al consultanţei fiscale.

ZRP are o echipă de 55 de avocați, dintre care 11 asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi şi Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strîmbei, Dănuț-Ioan Bugnariu și Cătălin Micu (asociați), și Valerian Cioclei, asociat of counsel.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică