Dreptul donatarului de a-și declara și stabili domiciliul la locul unde-și exercită nuda proprietate
7 aprilie 2019 | Sanda ȘERBAN
În fapt, la data de 3 aprilie 2019, m-am prezentat la Biroul 3, în jurul orei 13.45 cu actele necesare pentru eliberarea unei noi cărți de identitate.
Am prezentat certificatul de naștere, cartea de identitate eliberată în 2009, contractul de donație din 2013 din care rezultă că sunt nud proprietar.
Funcționăreasa de la primiri acte mi-a ”cercetat” actul de donație și m-a întrebat ”unde sunt domnii?”, am întrebat care ”domni”?, ”părinții mei mi-au donat casa, unul este la cimitir, altul este acasă, nedeplasabil”.
”Da, mergeți la un polițist de proximitate, să meargă să ia acceptul pentru că are drept de uzufruct”.
Am mai întrebat care este temeiul legal al acestei aberații: Răspuns: ”Legea 97/2001”.
Definiția domiciliului conform art. 87 din Noul Cod civil: “Domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor și libertăților sale civile, este acolo unde aceasta declară că își are locuința principală.”
Art. 28, alin. 1 din OUG nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, republicată, prevede faptul că:
”Dovada adresei de domiciliu se poate face cu:
a) acte încheiate în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, privind titlul locativ;
b) declaraţia scrisă a găzduitorului, persoană fizică …, de primire în spaţiu, însoţită de unul dintre documentele prevăzute la lit. a) …”.
Chiar dacă părintele donator și-a rezervat dreptul de uzufruct, împrejurarea că donatarul nu este ”găzduit„, respectiv ”primit în spațiu” de părintele donator, ci, dimpotrivă, a locuit în imobil împreună cu părinții săi donatori încă din 1984, rezultă faptul că donatarul are dreptul să-și declare domiciliul acolo unde a fost și este tolerat, respectiv își exercită nuda proprietate, fără a aduce atingere dreptului de uzufruct al părintelui donator, dincolo de faptul că, un contract de donație este translativ de proprietate.
Am depus o reclamație administrativă la Direcţia de Evidenţa Persoanelor, Biroul 3, prin care mi-am rezervat dreptul de a formula o nouă solicitare pentru emiterea unei noi cărți de identitate, numai după primirea unui răspuns pertinent din partea acestei instituții publice, cu privire la dreptul recunoscut de lege, precum și a interesului legitim manifestat în scopul obținerii unui act doveditor al domiciliului, drept și interes vătămate la acest moment.
Notă: Dovada spațiului de locuit este contractul de donație. În acel contract este stipulat că, în calitate de donatar, locuiesc la aceeași adresă cu donatorii, aceștia fiind părinții mei naturali.
Sanda Șerban
Licenţiată în Știinţe juridice şi în Economie, specializarea Marketing
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro