Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
10 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Dreptul donatarului de a-și declara și stabili domiciliul la locul unde-și exercită nuda proprietate
07.04.2019 | Sanda ȘERBAN

Sanda Șerban

Sanda Șerban

În fapt, la data de 3 aprilie 2019, m-am prezentat la Biroul 3, în jurul orei 13.45 cu actele necesare pentru eliberarea unei noi cărți de identitate.

Am prezentat certificatul de naștere, cartea de identitate eliberată în 2009, contractul de donație din 2013 din care rezultă că sunt nud proprietar.

Funcționăreasa de la primiri acte mi-a ”cercetat” actul de donație și m-a întrebat ”unde sunt domnii?”, am întrebat care ”domni”?, ”părinții mei mi-au donat casa, unul este la cimitir, altul este acasă, nedeplasabil”.

”Da, mergeți la un polițist de proximitate, să meargă să ia acceptul pentru că are drept de uzufruct”.

Am mai întrebat care este temeiul legal al acestei aberații: Răspuns: ”Legea 97/2001”.

Definiția domiciliului conform art. 87 din Noul Cod civil: “Domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor și libertăților sale civile, este acolo unde aceasta declară că își are locuința principală.”

Art. 28, alin. 1 din OUG nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, republicată, prevede faptul că:

”Dovada adresei de domiciliu se poate face cu:

a) acte încheiate în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, privind titlul locativ;

b) declaraţia scrisă a găzduitorului, persoană fizică …, de primire în spaţiu, însoţită de unul dintre documentele prevăzute la lit. a) …”.

 Chiar dacă părintele donator și-a rezervat dreptul de uzufruct, împrejurarea că donatarul nu este ”găzduit„, respectiv ”primit în spațiu” de părintele donator, ci, dimpotrivă, a locuit în imobil împreună cu părinții săi donatori încă din 1984, rezultă faptul că donatarul are dreptul să-și declare domiciliul acolo unde a fost și este tolerat, respectiv își exercită nuda proprietate, fără a aduce atingere dreptului de uzufruct al părintelui donator, dincolo de faptul că, un contract de donație este translativ de proprietate.

Am depus o reclamație administrativă la Direcţia de Evidenţa Persoanelor, Biroul 3, prin care mi-am rezervat dreptul de a formula o nouă solicitare pentru emiterea unei noi cărți de identitate, numai după primirea unui răspuns pertinent din partea acestei instituții publice, cu privire la dreptul recunoscut de lege, precum și a interesului legitim manifestat în scopul obținerii unui act doveditor al domiciliului, drept și interes vătămate la acest moment.

Notă: Dovada spațiului de locuit este contractul de donație. În acel contract este stipulat că, în calitate de donatar, locuiesc la aceeași adresă cu donatorii, aceștia fiind părinții mei naturali.

Sanda Șerban
Licenţiată în Știinţe juridice şi în Economie, specializarea Marketing


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 10 de comentarii cu privire la articolul “Dreptul donatarului de a-și declara și stabili domiciliul la locul unde-și exercită nuda proprietate”

 1. Sanda ȘERBAN spune:

  ”Nu poate fi considerat fapt de tulburare a exercițiului uzufructului folosirea de către nudul proprietar a unei părți din imobil cu acceptul uzufructuarului” (Curtea de Apel Iași, Secția Civilă, Decizia nr. 1531/1998 – Noul Cod Civil, ediția a II-a, vol. I, Viorel Terzea, pg. 915, editura Universul Juridic).

 2. Definitia legala a domiciliului (Regula de drept): Domiciliul este adresa la care o persoana locuieste, cu intentia de a locui pe perioada nedeterminata.
  Deci avem trei elemente pentru ca o adresa sa fie declarata domiciliul unei persoane fizice:
  1. Adresa determinata
  2. Persoana locuieste EFECTIV in locuinta
  3. Intentia de a locui (stabili domiciliul) pe perioada nedeterminata.

  Administratia are tot dreptul sa ceara o dovada ca persoana locuieste la adresa respectiva: prin alte jurisdictii, o simpla factura de la utilitati este suficienta.
  La noi, procedura este mult mai formalista.
  Se cere aprobarea proprietarului.
  Nudul proprietar nu are dreptul de a locui in imobil.
  Indiferent daca este membru de familie sau nu, are calitatea de tolerat.
  Pentru a avea dreptul de a locui in imobil, are nevoie de acceptul proprietarului uzufructului, adica al posesorului imobilului.
  Este o regula rezonabila iar in dreptul nostru se cere o declaratie de la proprietar. De la proprietarul dreptului de posesie, nu de la „nud”.
  O sa dau un exemplu exagerat. Bancile proprietare de milioane de imobile ar putea baga in casa omului pe cine vor ei deoarece banca ar putea spune ca este „nud proprietar”.
  Desigur, formalismul este exagerat, dar nu este o „aberatie”.
  Mai ales ca un jurist ar trebui sa stie sa faca diferenta dintre posesie, uzufruct si nuda proprietate si drepturile conferite de acestea.
  Nuda proprietate nu iti ofera niciun drept de a locui intr-un imobil.
  Definitia domiciliului din codul civil este o norma extrem de generala. In cazul inregistrarii domiciliului in registrul de stare civila avem norme speciale care trebuie respectate.

  Daca nu iti convine regula, se poate relaxa regimul prin schimbarea legii, prin solicitarea doar a unei facturi sau extras bancar, etc., dar nu vad prea mare interes deoarece la noi avem un formalism extrem si o paranoia institutionalizata.
  Fiecare functionar care este vremelnic in post si care se confrunta cu o problema, prefera sa propuna sau sa introduca o restrictie suplimentara in lege decat sa apere libertatea omului si simplificarea procedurilor. Functionarii nu au niciun interes general al societii in gand, ci doar simpla lor protectie pe post si inlaturarea neplacerilor personale.
  Acesta este un fenomen generalizat in toata administratia publica.

  De regula, functionarii prefera sa arunce in foc tot cojocul pentru un purice sau sa dea foc la tot hambarul pentru un singur sobolan.

  Sunt de acord ca formalismul excesiv trebuie eliminat.

  Ar trebui data o Lege generala a simplificarii procedurilor in administratie.
  Formalismul a atins cote monstruoase si se pierd anual miliarde de euro datorita lui.

  • Ioan BUCSA spune:

   Da, e formalism, dar ce să faci dacă cineva licenţiat în ştiinţe juridice nu înţelege că nuda proprietate nu e ceva material, iar a locui undeva presupune ceva palpabil. Era mai simplu o declaraţie din partea mamei şi gata.

   • Sanda ȘERBAN spune:

    Bună ziua!

    Am un certificat de moștenitor, iar după decesul tatălui meu, am dreptul legal de a ocupa o parte din imobil, alături de donatorul supraviețuitor, care este nedeplasabil, astfel că acceptul acestuia este tacit, altfel, ar fi solicitat evacuarea mea înainte de expirarea cărții de identitate.

    Vă mulțumesc pentru înțelegere!

    • Ioan BUCSA spune:

     Păi, dacă în contractul acela de donaţie s-a stabilit că uzufructul este viager şi indivizibil în favoarea donatarilor(şi cam aşa se trece în contracte), nu prea aveţi ce moşteni, proprietatea, cu toate atributele sale, se va întregi în patrimoniul d-voastră în temeiul contractului, nu al moştenirii! Cât despre celelalte considerente… accept tacit, executarea unor obligaţii legale de întreţinere… nu prea vă ajută în astfel de cazuri, legea specială fiind clară în ceea ce priveşte ce acte (acte, nu fapte juridice) vă trebuie pentru a vă stabili domiciliul.

     • Ioan BUCSA spune:

      Erată… în favoarea donatorilor (părinţilor)… nu donatarilor.

     • Sanda ȘERBAN spune:

      Bună ziua!

      Nu s-a stabilit că uzufructul este indivizibil.

      Am fost și la notarul la care am încheiat contractul de donație, între timp. Nu a avut comentarii de genul la care vă raportați dumneavoastră.

      Promit ca revin cu detalii, după ce se va pronunța instanța de judecată competentă. Am depus diligențele necesare în această dimineață.

      PS: părintele donator supraviețuitor a renunțat la succesiunea după soțul decedat. Nu există obligație legală de întreținere a părintelui donator, decât cu titlu de îngrijire informală, în temeiul art. 52, alin. 2, lit. b din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare.

      • Faptul că ai moștenit o proprietate al cărei posesie nu o ai (deoarece altcineva are uzufructul) nu îți dă dreptul să-ți stabilești domiciliul acolo, în a absența acordului uzufructuarului.
       Știu că în NCC posesia este definită ciudat (se folosește denumirea inutilă de detenție precară), dar în realitate, uzufructuarul este posesor al imobilului.

       • Sanda ȘERBAN spune:

        Eu am încredere în justiție. Sunt convinsă că mențiunea notarială din certificatul de moștenitor (”în calitate de fiică i se cuvine întreaga masă succesorală”) nu va fi lipsită de efecte juridice.

        Promit că voi face publică soluția instanței.

        O seară frumoasă!

  • Sanda ȘERBAN spune:

   Bună ziua!

   Mulțumesc pentru răspunsul dvs!

   În data de 05.04.2019, m-am prezentat din nou la Biroul 3, însă, și de această dată, funcționarul public a refuzat să-mi primească actele pe care le aveam asupra mea: contractul de donație, certificatul de naștere, sentința civilă de divorț din 1994 prin care am revenit la numele de familie (Șerban), certificatul de moștenitor, declarația părintelui supraviețuitor de renunțare la succesiune.
   Din păcate, funcționarul public, care nu mi-a primit actele în data de 03 aprilie, l-a influențat pe funcționarul de serviciu de astăzi, 05 aprilie 2019, deoarece a fost întrerupt în timpul discuției pe care am avut-o și aceștia au avut o înțelegere, în sensul de a mi se refuza cererea de eliberare a unei noi cărți de identitate, pe baza documentelor despre care am făcut vorbire. În prezența mea, funcționarul de serviciu a fost instigat de către funcționarul public, care a fost de serviciu, în data de 03 aprilie 2019, în sensul că, primul a fost învățat de către cel de-al doilea cum să-mi refuze cererea pentru eliberarea unei noi cărți de identitate.

   Potrivit art. 115, alin. 3 din Legea nr. 36/1995, republicată, cu modificările și completările ulterioare prevede că: ”certificatul de moştenitor face dovada calităţii de moştenitor, legal sau testamentar, precum şi dovada dreptului de proprietate al moştenitorilor acceptanţi asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia”.
   Astfel, în cazul în care subsemnata nu am avut și nici nu am frați sau surori, fiind unicul copil rezultat din casătoria părinților mei firești, Șerban Vasile și Șerban Maria, rezultă că, în calitate de descendent, voi culege întreaga moștenire.
   Acest aspect este prevăzut în Certificatul de moștenitor („Moștenitori – Șerban Sanda-Puica, cetățean român, domiciliată în București, Bdul …., sector 3, CNP …, căreia, în calitate de fiică, îi revine întreaga masă succesorală”). Natura succesiunii: Legală, conform art. 975 Cod civil.

   Prin urmare, ”în concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire”. Așadar, dreptul tatălui mei, Șerban Vasile, de folosință exclusivă asupra apartamentului nr. X a încetat la data de 21.03.2017, ca urmare a decesului său, și, pentru acest lucru, legea este cea care îmi conferă dreptul de a folosi o parte din imobilul asupra căruia îmi exercit nuda proprietate. Așadar, pe cale de consecință, subsemnata beneficiez de dreptul legal de folosință a unei părți din imobilul de la apt. X.
   Cu atât mai mult, cu cât, asistența și îngrijirea la domicilu a părintelui donator supraviețuitor, uzufructuar, este asigurată de familie, conform programului individual de reabilitare și integrare socială, parte a cerficatului de handicap nr. X/2018.

   Întotdeauna, am avut domiciliul în apartamentul situat în Bdul …, sector 3, deoarece am folosit o parte din imobil cu acceptul tacit al părinților mei (apartamentul este compus din 3 camere, iar eu folosesc una dintre camere). Niciun moment nu a fost pusă în discuție evacuarea subsemnatei. Dimpotrivă, mi-am îngrijit ambii părinți ori de câte ori a fost nevoie.

   Tatăl meu, Șerban Vasile, a decedat în anul 2017, iar mama a renunțat, la data de 06.09.2017, la succesiune.

   Ca atare, moștenitor legal fiind, mi se cuvine întreaga masă succesorală.

   Potrivit art. 91 din Noul Cod civil, ”dovada domiciliului … se face cu menţiunile cuprinse în cartea de identitate. În cartea mea de identitate, care expiră la data de 08.04.2019, sunt mențiuni cu privire la domiciliul meu actual și, până la acest moment, nu am optat pentru schimbarea acestuia.

   Dacă domiciliul minorului care nu a dobândit capacitate deplină de exerciţiu în condiţiile prevăzute de lege este la părinţii săi …, după ce am crescut și am devenit majoră, subsemnata am continuat să locuiesc cu părinții mei în aceeași locuință, pe care am cumpărat-o în 1991.

   Nu sunt, în acest moment, căsătorită, nu am motive reale de a-mi schimba domiciliul. Tot ceea ce-mi doresc, este să primesc o nouă carte de identitate, pentru că cea veche expiră.

   Dacă uzufructuarul (parintele donator supraviețuitor) ar fi fost nemulțumit de subsemnata până acum, ar fi optat pentru evacuarea mea, nu cred că ar fi așteptat să-mi expire cartea de identitate, ca să nu mai pot locui în aceeași locuință, ca până în prezent.

   Ar fi un non sens, ca domiciliul minorului stabilit la părinții la care el locuiește, să se transforme, mai târziu, când acesta va fi devenit major, într-un spațiu în care este găzduit de aceiași părinți la care a locuit în copilărie, deși drepturile acestuia nu vor fi suferit vreo schimbare cu privire dreptul de a locui cu părinții săi în continuare.

   Mulțumesc pentru susținerea dumneavoastră!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.