Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Ziua de îngrijire medicală – criteriu fals de evaluare a daunelor morale
08.04.2019 | Cătălin CODESCU

Secţiuni: Drept penal, Dreptul sanatatii, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cătălin Codescu

Cătălin Codescu

A analiza trauma presupune a strabate un câmp de cercetare transdisciplinar, arată Profesorul Denis M. Donovan, considerat părintele termenului ”traumatology”.

Indiscutabil și evaluarea juridică a traumei impune o abordarea interdisciplinară, fiind obligatorie punerea laolaltă, analiza unor informații despre: rănile suferite în plan fizic și impactul evenimentului traumatic, al urmărilor acestora în plan psihic, particularitățile victimei, durata de afectare a vieții, importanța pentru victimă a valorilor lezate, alte aspecte de interes.

Evaluare juridică implică două direcții de acțiune și anume:

– stabilirea existenței, a împrejurărilor producerii, a legăturilor de cauzalitate ce privesc atingerea corporală;

– evaluarea durerilor și dezechilibrelor ce privesc viața victimei în raport cu situația anterioară accidentului, în scopul cuantificării lor în vederea determinării despăgubirii.

Constatăm cu tristețe că, la 30 de ani de la Revoluție, nu am reușit să ne debarasăm de practicile și noțiunile utilizate în perioada comunistă, perioadă în care nu se compensau daunele morale. Astfel, în practică există confuzii majore cu impact hotărâtor în calitatea actului de justiție, dar și în respectarea și garantarea drepturilor victimelor.

Nu de puține ori, instanțele din România, ca rod al unor greșite aprecieri, pornind în unele cazuri de la folosirea greșită a terminologiei specifice și ajungând la înțelegerea defectuoasă a impactului traumelor fizice și psihice în viața victimei, ca intensitate și întindere în timp, ajung la soluții care afectează în mod negativ, încă odată și profund aceste victime, prin acordarea unor despăgubiri total insuficiente, care nu le acoperă nici măcar nevoile apărute, cu atât mai puțin traumele existente.

Cel mai elocvent exemplu este dat de folosirea sintagmei ”zile de îngrijire medicală”, sintagmă ce reprezintă în esență un criteriu medico-legal de stabilire a severității leziunilor în scopul încadrării juridice a faptei penale, și nimic mai mult, fiind regăsit numai în legislația penală, dar care, în accepțiunea greșită unor (prea mulți) practicieni ai dreptului, poate fi transformat în criteriu civil de evaluare a traumelor și implicit a modului în care viața victimei este afectată, fiind chiar folosit în calculul despăgubirilor materiale și/sau al daunelor morale. NIMIC MAI GREȘIT ȘI MAI NOCIV.

Pentru înțelegerea diferenței între ziua de îngrijire medicală și impactul evenimentului traumatic în viața victimei sunt utile exemple practice.

Am ales trei cazuri evaluate pe acest criteriu medico-legal la 45 zile de îngrijire medicală:

A. Cazul 1 – pentru o tânără de 20 ani, care a suferit un traumatism constând în fractură de claviculă cu deplasare – reechilibrată, atât fizic, cât și psiho-emoțional, după un interval de 1-3 ani;

B. Cazul 2 – pentru un tânăr de 19 ani, care a suferit un politraumatism constând în: fractura de claviculă, traumatism abdominal acut soldat cu ruptură traumatică de splină și pneumotorax, tratat chirurgical, traumatism cranio-facial.

Particularitatea cazului constă în instalarea unei invalidități permanente evaluată la cca. 15-20 %, cu afectarea capacității de muncă și capacității adaptative.

Se impune în acest caz o abordare a prejudiciilor suferite pentru perioada de 56 ani, cuprinsă între vârsta victimei la momentul accidentului și vârsta apreciată ca speranță medie de viață, conform statisticii oficiale a Institutului Național de Statistică, în baza = principiului proporționalității (în acest caz trebuie luate în considerare intensitatea vătămării și durata în timp a acesteia).

C. Cazul 3 – pentru o doamnă de 35 ani, care a suferit un traumatism de coloană vertebrală cu fractură cominutivă de vertebră, în urma căruia se practică chirurgical fuziune spinală (fixare 3 vertebre).

Pentru a aprecia impactul acestei vătămări în viața victimei trebuie să înțelegem că, din punct de vedere medical, se constată că: fuziunea coloanei nu va „repara” problema de spate sau va oferi ajutor complet împotriva durerii. Operația va opri mișcarea în zona dureroasă a coloanei vertebrale, permițându-vă să vă creșteți funcția și să reveniți la un stil mai normal de viață, deși nu există unul care poate fi total fără durere.

În afara riscurilor imediate generate de procedura chirurgicală, fuziunea coloanei vertebrale schimbă modul de funcționare al coloanei vertebrale, limitează mobilitatea, prin transferul stresului de la vertebrele fixate spre zonele adiacente ale coloanei vertebrale, accelerându-se astfel procesul de uzură în articulațiile vertebrale.

Particularitatea cazului constă în instalarea unei stări de vulnerabilitate cu deficit funcțional evident și durere permanentă. Ce este și mai grav este pronosticul rezervat cu privire la viitor, întrucât acest tip de intervenție chirurgicală va duce într-o proporție importantă la degradarea funcționalității coloanei vertebrale, cu impact major în scăderea capacității de muncă și a capacității adaptative. În baza principiului proporționalității, trebuie abordată problema prejudiciilor pe întreaga viață a victimei (de la 35 la 75 ani) cu durerile, deficitul funcțional și degradarea în timp a stării de sănătate.

Totodată, trauma psihică reprezintă o componentă majoră în conturarea tabloului traumatic, despre aceasta fiind important de reținut că în timpul acțiunii unui singur factor de risc (numai leziunea suferită), posibilitatea intervenirii unor tulburări de dezvoltare este mai curând redusă, la doi factori (leziunea si proceduriule medicale dureroase), ea crește aproximativ de patru ori [1].

În cazul unei politraumatizări, mai exact a unei traumatizări cumulative, definită de Masud Khan (1963), ce se referă la o succesiune în timp de evenimente traumatice ale căror consecinţe rămân la un nivel profund, inconştient, slăbind forţele de recuperare a eului, apare o traumă severă care afectează personalitatea în întregul ei sistem. [2]

Concluzii

Se observă că sintagma zi de îngrijire medicală nu poate reprezenta, din nici un punct de vedere, un criteriu de evaluare a traumelor.

Considerăm că orice altă metodă de cuantificare a vătămărilor care are ca și punct de reper criteriul zilelor de îngrijire medicală nu poate fi considerată un criteriu legal, opozabilă și nici măcar orientativă pentru instanță, întrucât nu reflectă sub nici o formă, impactul episodului traumatic în viața victimei și nu poate astfel conduce la stabilirea unor dezdăunări echitabile, integrale pentru victimă.


[1] Tratat de psihotraumatologie, ediția a II-A revizuită și adăugită, Prof. Dr. Gottfried Fischer și Prof. Dr. Peter Riedesser, Ed. Trei, București 2007, pag. 162.
[2] Trauma psihică și consecințele ei. Lucrare finanțată de Programul Justiție al Uniunii Europene, PROIECT Strengthening multidisciplinary cooperation to ensure an effective referral, assistance, rights protection for victims of human trafficking JUST/2015/JACC/AG/VICT/9221 TRAINING 23-24 FEBRUARIE 2018 BUCUREȘTI. Disponibil aici.


Cătălin Codescu

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „(Dacă) mai există viață după accidentul rutierediția 259, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti