Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

Avocatul Conservator versus Avocatul Rebel


8 aprilie 2019 | Diana GHINCULOV

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Diana Ghinculov

Diana Ghinculov

Avocatura este o provocare intelectuală. Ca avocat, ai nevoie de luciditate și de capacitatea de a nu absolutiza lucrurile auzite, citite, văzute sau chiar trăite, până nu le treci prin filtrul tău personal. Ca avocat, trebuie să ai capacitatea de a da veşti proaste. Pe de altă parte, practicarea avocaturii aduce pe limbă gustul victoriei de multe ori. Să fii lucid, să fii onest, să fii dedicat, să fii înțelept, să te documentezi permanent, să nu fii nici grăbit, nici comod, nici subiectiv, nici prea tranșant, să ai retorică bună, dicție, control al vocii și o conjugare a vorbelor cu limbajul corpului. Să știi și să accepți că avocatura este o apa curgătoare plină de miere, în care vei înota mereu.

În avocatură se aplică principiul Junimii: ”Intră cine vrea și rămâne cine poate.”Avocatura NU este doar o vocație și un drum în viață, este UN mod de viață. Din avocatură rar se pensionează, din avocatură se moare direct.

Astăzi facem o comparație între Avocatul Conservator și Avocatul Rebel – tipologii de avocați tot mai des întâlnite în lumea juridică. Sunt avocați ghidați de o profesie liberală care au o viață liberă. Ambii urmăresc prestigiul, ambii vor lucra mereu pentru propria instruire și vor explora propriul potențial de învățare.

Diferențele sunt însă demne de analiză.

Avocatul Rebel mănâncă orice. Inclusiv jar. Uneori se hrănește cu zâmbete, speranțe, și încredere, alteori cu aere. Avocatul Conservator te lasă pe tine să îți alegi primul mâncarea, apoi o analizează și foarte rar te lasă să îi cunoști gusturile. Culinare, dar și umane.

Astăzi totul se întâmplă în rețea. Rețelele interconectate cresc beneficiile celor care le alcătuiesc, în mod semnificativ. Avocatul Rebel explorează rețelele. Conservatorul, în schimb, este cel care le-a creat.

Rebelul știe că trăiește în secolul vitezei, dar invocă restricții la velocitate. Pare deseori grăbit sau chiar se grăbește. Conservatorul are cel mai stilat ceas elvețian, nu se grăbește, dar nici nu întârzie vreodată.

Avocatul Rebel luptă cu uneltele minții, ca formă eficientă de acțiune. Are energie pentru multe războaie, care pot fi ale sale sau pot fi și ale terților (clienți, adversari, ucenici sau parteneri). Avocatul Conservator își dorește să câștige razboiul fără să ducă bătălii sângeroase pe câmpul de luptă legală.

Avocatul Rebel este personaj unic, apare și dispare mereu în și din situații juridice periculoase. Așa cum spune Maureen Corrigan, editorialist la The Washington Post, despre Sebastian Rudd – personajul principal al cărții ”Avocatul Rebel”, de John Grisham – “acesta cunoaște modalități ingenioase de a ieși la liman, fără a fi personajul providențial, care rezolvă problemele tuturor. El este la limita între a fi bun și a fi rău, acțiunile sale sunt amestecate.” Avocatul Conservator oscilează cu atitudini filozofice sau cu practici tradiţionale, aderă la o moștenire normativă dezvoltată organic, fiind un pilon al stabilității și un vehicol al continuității sociale, promoveaza stabilitatea sau îmbrățisează continuitatea socială. El preferă lucrurile permanente în defavoarea contingențelor, chiar dacă ar recunoaște, de la Edmund Burke, că „schimbarea (sănătoasă) este mijlocul prin care ne menținem.[1]

Avocatul Rebel poate promova orice stare de spirit. Conservatorul promovează în schimb ordinea morală durabilă. Avocatul Rebel are propria ordine, oscilează între regulile societății și propriile reguli, le adoptă alternativ pe oricare dintre cele două și alege periodic să le schimbe pentru propria sa armonie. Conservatorul, în schimb, aderă la continuitate, durabilitate, convenție și tradiție.

Avocatul Rebel are o mentalitate subversivă, provoacă status quo-ul și sfidează continuitatea. Contestă tradiția mai mult decât știe să o facă sau decât și-ar dori. E vulnerabil naufragiului într-un vagabondaj spiritual. Poartă în minte schimbarea, uneori prudentă și graduală, alteori impulsivă, accelerată și spontană. În plus, nu are rețineri să dizloce toate referințele vechi de la vreo experiență juridică precedentă. Conservatorul folosește tradiția pentru a conviețui în liniște si apreciază că ordinea este un produs social care a rezultat din numeroase sacrificii, reflecții sau încercări. Pentru Conservator, artera continuității trebuie fluidizată, nu suprimată.

Rebelul ia măsuri aplicând judecăți punctuale și estimând rezultatele atât pe termen lung, cât și prin justificarea avantajului temporar sau al celebrității. Conservatorul este ghidat de principiul prudenței și al stabilității, fără expunere publică excesivă.

Rebelul acționează brusc, ia decizii rapid și își asumă riscul. Conservatorul cântărește consecințele, apoi acționează doar după ce a reflectat suficient.

Conservatorul este atent la principiul variabilității. Rebelul este chiar variabila însăși.

Dacă Avocatul Rebel este neglijat, este posibil să își dezlănțuie impulsul anarhic. Conservatorul nu se simte neglijat, el percepe restricțiile ca parte din prudență și stabilitate.

Pentru Avocatul Rebel, cine pretinde puterea pentru sine și manifestă dominație, poate intra în anarhie. Pentru Conservator, cine domină masele poate deveni cel mai mare apărător al autorității, în toate formele ei. Rebelul construiește din anarhie, pentru asta fiind dispus să își depășească limitele. Conservatorul va limita și echilibra puterea ca să împiedice apariția anarhiei.

Avocatul Rebel consideră puterea ca fiind forță a binelui, dacă această forță este în mâinile sale. Avocatul Conservator consideră că forța binelui este unica putere legitimă.

Impactul vizual asupra Avocatului Rebel sugerează încredere și stil. Impactul vizual asupra Conservatorului sugerează stăpânire de sine și calm.

În deschiderea unui proces de judecata, Avocatul Rebel va servi adversarului ceva lejer, pentru introducerea în atmosferă, de exemplu – o cerere de amânare. Conservatorul însă va intui această mișcare și se va opune.

Show-ul Rebel continuă la următorul termen, când Conservatorul primește de la Rebel un bliblioraft de foi printate pe care scrie “Întâmpinare”, în care găsește multe excepții, toate cu efect paralizant. De regulă, Rebelul cere judecătorului anularea cererii, pe motiv că nu s-a indicat Codul BIC și Codul SWIFT, grupa sanguină și mărimea la pantofi sau că nu s-a atașat o poză cu vederea din sediul social al clientului. În plus, Rebelul poate invoca în Întâmpinare faptul că nu e menționat pe înscrisurile care constituie mijloace de probă faptul că sunt clone ale originalului, că nu s-au tradus într-o limbă de circulație internațională și nici nu există autorizație de funcționare a fabricii care a livrat copiatorul utilizat.

Ca răspuns, Conservatorul poate invoca faptul că Rebelul nu poate să reprezinte clientul, pentru că nu are mandat nici expres și nici tacit, nici scris, nici verbal, nici real, nici fictiv, pentru că nu are stema baroului, firul de siguranță și ștampila colorată cu produse bio. Ambii vor cere apoi instanței să se depună în oglindă la dosar dovada reprezentării în original și în 3 copii legalizate și apostilate, diploma de studii și foaia matricolă, cazierele fiscal și penal, precum și carnetele de note ale copiilor.

Conservatorul va invoca excepția suspiciunii plicului și notei de inventar trimise prin poșta, va cere ca instanța să facă adresă la poștă pentru a fi identificat lucrătorul poștal care a primit plicul spre a fi citat și audiat în sedință cu caracter secret. În replică, Rebelul va chema televiziunile în ziua termenului de judecată, va pune #libertateadeexprimare și va organiza un protest pe scările instanței de judecată, ###desecretizare.

Conservatorul va rezista cu greu tentației de a-l reprima pe Rebel și va invoca triumfător excepția de neconstituționalitate a tuturor reglementărilor pe care s-a întemeiat cererea Avocatului Rebel.

Pentru toate aceste servicii, ambii clienți ai celor doi avocați vor invoca excepția facturării unor ani lumină, în loc de tarif orar și vor depune o plângere la Barou, împotriva ”avocatului – produs de serie”. În probațiune, clienții vor atașa un layout plin de tentacole musculoase ale unei ventuze lipicioase care țâșnește dintre maxilare și se fixează pe portofel. Baroul va anula în procedură prealabilă petiția clienților și va da rezoluția: ”Banii sunt o putere despotică, în același timp sunt și cel mai mare egalizator și în aceasta constă puterea lor. Banii fac inegalitatea să fie egală. [2] Fără cale de atac”.

La finalul luptei purtată în fața Farurilor Călăuzitoare ale stiinței dreptului, Iluminaților păzitori ai legii, cei doi avocați asteaptă verdictul. Umbra victoriei sau a înfrângerii se odihnește, pe rând, pe chipul fiecăruia.

Avocatul Rebel devine omul reflectoarelor, vânatul favorit al reporterilor, logo-ul profesiei, etalonul succesului, visul oricărui muritor. Cine nu a fost spectator, îl va recunoaște după convoi. Avocatul Rebel este STAR.

Avocatul Conservator este recunoscut după priviri fixe, murmure, zâmbet șiret sau apariție năucitoare. Coridoarele justiției devin însuflețite la simpla amintire a trecerii lui pe acolo. El este un mit ambulant, un factor ideal al existenței, propria statuie în viață, o esență de spirit într-un cadru de marmură însuflețită. Avocatul Conservator este LEGENDĂ.

Bibliografie:
Russel Kirk, The Conservative Mind, 7th edition, Gateway Editions, 2001


[1] Edmund Burke (1729-1797) autor, politician, orator și filosof irlandez, considerat părintele Conservatorismului (anglo-saxon) modern. Kirk menționează prin „sănătoasă” nevoia ca schimbarea să nu fie imorală și să fie direcționată și controlată.
[2] Feodor Mihailovici Dostoievski (1821 – 1881, scriitor rus care a creat opere cu un efect profund și de durată asupra literaturiifilozofieipsihologiei și teologiei secolului al XX-lea.


Av. Diana Ghinculov

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii