Trimitere preliminară a Curții de Apel Cluj în materia clauzelor abuzive în contracte bancare. C-269/19, Banca B
7 aprilie 2019 | Daniel-Mihail ȘANDRU
Curtea de Apel Cluj a formulat o trimitere preliminară la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, înregistrată pe rolul acestei instanțe: C-269/19, Banca B.
Potrivit încheierii instanței de judecată, din 27 februarie 2019, întrebările formulate sunt urmatoarele:
1. Art. 6 alin. 1 din Directiva 93/13/CEE trebuie interpretat în sensul că, subsecvent constatării caracterului abuziv al unei clauze care defineşte mecanismul de stabilire al ratei dobânzii variabile după formula „marjă fixă şi o dobânda de referintă practicată de banca ale cărei criterii nu sunt transparente” într-un contract de credit cu dobânda fixă limitată la primul an și variabilă ulterior, conform formulei menţionate, permite instanţei naţionale să adapteze contractul prin stabilirea unui mod de calcul al dobânzii variabile în funcție de indicatori de referinţă transparenți (LIBOR/EURIBOR) şi de marja fixă a băncii, pornind de la datele de fapt ale contractului de credit, pentru a asigura o protecţie mai bună consumatorului?
2. Dacă răspunsul la această întrebare este negativ, art. 6 alin. 1 din Directiva 93/13/CEE trebuie interpretat în sensul că, subsecvent constatării caracterului abuziv al unei clauze precum cea menţionată anterior, permite instanţei naţionale, pe cale jurisprudenţială, să stabilească o dobândă fixă, prin raportare la marja fixă stabilită pentru al doilea an de derulare a contractului sau la dobânda fixă din primul an?
3. Dacă răspunsul la această întrebare este negativ, art. 6 alin. 1 din Directiva 93/13/CEE şi principiul efectivităţii trebuie interpretate în sensul că, subsecvent constatării caracterului abuziv al unei clauze precum cea menţionată anterior, se opune ca instanţa naţională să trimită părţile la negocieri în vederea stabilirii noului nivel al dobânzii, fără stabilirea unor repere?
4. Dacă răspunsul la această întrebare este negativ, care ar fi posibilele remedii pentru asigurarea protecţiei consumatorului, care să fie în acord cu prevederile art. 6 alin. 1 din Directiva 93/13/CEE?
Lista tuturor trimiterilor preliminare formulate de către instanţele din România se află pe platforma IADUER.ro, proiect susţinut de JURIDICE.ro.
:: sursa: IADUER – un proiect CSDE, ARDAE şi FJR
Prof. univ. dr. Mihai Șandru
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro