Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Curtea de Apel Cluj. Pierderea caracterului construibil al parcelelor rămase neexpropriate. Daune
09.04.2019 | Alina GAJA

JURIDICE - In Law We Trust

Alina Gaja

Curtea de Apel Cluj a reținut că exproprierea, fiind o vânzare forțată determinată de motive de utilitate publică, presupune ca persoana deposedată să primească valoarea de înlocuire a bunului de care a fost lipsită. Dreapta și prealabila despăgubire de care trebuie să beneficieze proprietarul în situația exproprierii, conform art. 44 alin. 6 din Constituția României și art. 1 din Legea nr. 33/1994, este cea menită să asigure părții păstrarea aceleeași valori a activului patrimonial, prin înlocuirea dreptului real pierdut cu o valoare reală. Noțiunea de daune, pentru a fi susceptibilă de reparație, trebuie să corespundă unui prejudiciu sigur și cert. În speță, pierderea caracterului construibil al parcelelor rămase neexpropriate, corespunde unui prejudiciu cert și actual, iar împrejurarea că ulterior exproprierii aceste parcele și-au pierdut caracterul construibil, îi îndreptățește pe reclamanți să pretindă contravaloarea prejudiciului încercat. Curtea a stabilit cuantumul despăgubirilor cuvenite reclamanților pentru prejudiciul cert și actual cauzat terenului rămas neexpropriat, la suma de 283.453 lei. (Decizia civilă nr. 24A din 16 februarie 2018, pronunțată de Secția I civilă a Curții de Apel Cluj)

Alina Gaja
Masterand Facultatea de Drept, Universitatea din București

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.