Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Cluj. Pierderea caracterului construibil al parcelelor rămase neexpropriate. Daune


9 aprilie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Alina Gaja

Curtea de Apel Cluj a reținut că exproprierea, fiind o vânzare forțată determinată de motive de utilitate publică, presupune ca persoana deposedată să primească valoarea de înlocuire a bunului de care a fost lipsită. Dreapta și prealabila despăgubire de care trebuie să beneficieze proprietarul în situația exproprierii, conform art. 44 alin. 6 din Constituția României și art. 1 din Legea nr. 33/1994, este cea menită să asigure părții păstrarea aceleeași valori a activului patrimonial, prin înlocuirea dreptului real pierdut cu o valoare reală. Noțiunea de daune, pentru a fi susceptibilă de reparație, trebuie să corespundă unui prejudiciu sigur și cert. În speță, pierderea caracterului construibil al parcelelor rămase neexpropriate, corespunde unui prejudiciu cert și actual, iar împrejurarea că ulterior exproprierii aceste parcele și-au pierdut caracterul construibil, îi îndreptățește pe reclamanți să pretindă contravaloarea prejudiciului încercat. Curtea a stabilit cuantumul despăgubirilor cuvenite reclamanților pentru prejudiciul cert și actual cauzat terenului rămas neexpropriat, la suma de 283.453 lei. (Decizia civilă nr. 24A din 16 februarie 2018, pronunțată de Secția I civilă a Curții de Apel Cluj)

Alina Gaja
Masterand Facultatea de Drept, Universitatea din București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii