Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Curtea de Apel Cluj. Pierderea caracterului construibil al parcelelor rămase neexpropriate. Daune
09.04.2019 | Alina GAJA

JURIDICE - In Law We Trust

Alina Gaja

Curtea de Apel Cluj a reținut că exproprierea, fiind o vânzare forțată determinată de motive de utilitate publică, presupune ca persoana deposedată să primească valoarea de înlocuire a bunului de care a fost lipsită. Dreapta și prealabila despăgubire de care trebuie să beneficieze proprietarul în situația exproprierii, conform art. 44 alin. 6 din Constituția României și art. 1 din Legea nr. 33/1994, este cea menită să asigure părții păstrarea aceleeași valori a activului patrimonial, prin înlocuirea dreptului real pierdut cu o valoare reală. Noțiunea de daune, pentru a fi susceptibilă de reparație, trebuie să corespundă unui prejudiciu sigur și cert. În speță, pierderea caracterului construibil al parcelelor rămase neexpropriate, corespunde unui prejudiciu cert și actual, iar împrejurarea că ulterior exproprierii aceste parcele și-au pierdut caracterul construibil, îi îndreptățește pe reclamanți să pretindă contravaloarea prejudiciului încercat. Curtea a stabilit cuantumul despăgubirilor cuvenite reclamanților pentru prejudiciul cert și actual cauzat terenului rămas neexpropriat, la suma de 283.453 lei. (Decizia civilă nr. 24A din 16 februarie 2018, pronunțată de Secția I civilă a Curții de Apel Cluj)

Alina Gaja
Masterand Facultatea de Drept, Universitatea din București

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO