Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Poziția AMASP ref. dosarele preluate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție
08.04.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Asociația „Mișcarea Pentru Apărarea Statutului Procurorilor”, asociație profesională a procurorilor, având în vedere discuțiile din spațiul public privind dosarele preluate de SIIJ și multiplele dezinformări provenite de la reprezentanți ai diferitelor instituții și asociații, inclusiv prin susținerile procurorului șef al SIIJ care la data de 28 februarie 2019, a susținut că există 1422 dosare in curs de soluționare primite de la alte parchete, iar 70% din aceste dosare au la bază sesizări din oficiu, a dat publicității următorul comunicat:

„În cursul lunii martie 2019 au fost solicitate date privind numărul dosarelor declinate în favoarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție în perioada octombrie 2018- martie 2019 de către toate unitățile de parchet competente anterior să efectueze urmărirea penală în aceste cauze (PICCJ, DNA, DIICOT, parchetele de pe lângă curțile de apel, parchetele militare). Au fost solicitate: numărul de dosare declinate în favoarea SIIJ în această perioadă, câte dintre aceste dosare au avut la bază o sesizare din oficiu, în câte dosare a fost începută urmărirea penală in rem și în câte dosare a fost începută urmărirea penală in personam.

Conform datelor comunicate de unitățile de parchet:

– în perioada octombrie 2018-martie 2019 au fost declinate 1025 de dosare penale în favoare SIIJ

– din cele 1025 de dosare penale doar 38 de dosare au avut la bază o sesizare din oficiu a procurorilor

– în 674 de dosare penale dintre cele declinate a fost începută urmărirea penală in rem iar în 29 de dosare a fost începută urmărirea penală in personam.

La data de 10 martie 2019 AMASP a solicitat Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție să comunice următoarele aspecte de interes public:
– câte dosare penale au fost trimise la SIIJ prin declinare de către celelalte parchete în perioada octombrie 2018 – martie 2019
– dintre aceste dosare câte au fost constituite ca urmare a sesizării din oficiu a procurorilor
– câte dosare au fost înregistrate pentru prima dată direct la SIIJ în aceeași perioadă
– dintre acestea câte s-au constituit ca urmare a sesizării din oficiu a procurorilor din cadrul SIIJ – în câte dintre dosarele aflate în lucru la SIIJ este începută urmărirea penală in rem și în câte dintre aceste dosare este începută urmărirea penală in personam

Prin răspunsul transmis la data de 4 aprilie 2019 Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a refuzat să răspundă întrebărilor AMASP și să transmită informațiile de interes public, invocând întocmirea raportului de activitate anual, raport ce nu acoperă toată perioada și nu este public.

Având în vedere datele comunicate oficial de parchete, care contrazic în mod flagrant informațiile date publicității de SIIJ, solicităm public atât procurorului șef al SIIJ cât și procurorului șef adjunct al SIIJ să rectifice și publice o dezmințire oficială cu privire la datele furnizate, în mod eronat, în conferințe de presă și comunicate.

De asemenea, rugăm colegii din alte asociații profesionale ale judecătorilor și/sau procurorilor, care au preluat aceste date eronate fără a le verifica, să rectifice informațiile false pe care le-au comunicat opiniei publice.

Așteptăm cu interes opinia Inspecției Judiciare cu privire la comunicare, în mod intenționat, de către conducătorul unei unități din sistemul judiciar (în acest caz SIIJ) de informații denaturate privind activitatea judiciară, care au influențat în mod negativ opinia publică și au adus atingere imaginii sistemului judiciar.”

Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO