Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ANP. Provocări actuale în sistemele penitenciare din Europa
08.04.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

În perioada 1-4 aprilie 2019, Administrația Națională a Penitenciarelor a organizat Conferința internațională „Provocări actuale în sistemele penitenciare din Europa – Prevenirea fenomenului radicalizării și reducerea supraaglomerării în penitenciare”, în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliul Uniunii Europene, potrivit unui comunicat.

Evenimentul a fost finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 și s-a bucurat de o participare internațională importantă, printre invitați numărându-se reprezentanți și experți internaționali din 21 de sisteme penitenciare din Uniunea Europeană și nu numai.

Lucrările conferinței au fost deschise de către domnul ministru al justiției, prof. univ. dr. Tudorel Toader și de către Excelența Sa Lise Nicoline Kleven Grevstad, ambsadorul Regatului Norvegiei în România.

Pornind de la motto-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, „Coeziunea, o valoare comună europeană“, Conferința „Provocări actuale în sistemele penitenciare din Europa – prevenirea fenomenului radicalizării în penitenciare și supraaglomerarea” a reprezentat oportunitatea de a împărtăși cele mai bune practici în domeniu cu reprezentanții altor state europene, fiind abordate o serie de soluții pentru prevenirea și stoparea fenomenului radicalizării, respectiv reducerea supraaglomerării.

După cum însăși Agenda europeană prevede, problema radicalizării și lupta împotriva extremismului violent au devenit o prioritate pentru fiecare stat membru, radicalizarea cu manifestări violente reprezentând o amenințare la siguranța Uniunii Europene, a statelor membre și a țărilor vecine.

Totodată, o altă problemă de mare interes pentru sistemele penitenciare este supraaglomerarea, aceasta fiind un factor care împiedică realizarea funcției de reintegrare în societate a persoanelor private de libertate.

Mai mult, această problemă a fost ridicată și în Parlamentul European, în sensul în care statele membre ar trebui să urgenteze autoritățile naționale în demersurile de

reducere a supraaglomerării, pentru prevenirea radicalizării, dar și în identificarea unor alternative la pedeapsa cu închisoarea.

Evenimentul a deschis noi orizonturi în abordarea problematicilor comune de la nivelul sistemelor corecționale europene, întărind colaborarea dintre state și factorii de decizie în domeniu.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti