Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Judecătoria Radăuți a formulat o trimitere preliminară la Curtea de Justiție a Uniunii Europene – C-759/19, OF
09.04.2019 | Daniel-Mihail ȘANDRU


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice
Daniel Mihail Șandru

Daniel-Mihail Șandru

Judecătoria Radăuți a formulat o trimitere preliminară la Curtea de Justiție a Uniunii Europene – C-759/19, OF.

Potrivit încheierii din 18 noiembrie 2018, întrebările formulate sunt:

(1) Articolul 3 alin. 1 din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 trebuie interpretat în sensul că neinvocarea de către pârâtă a excepției necompetenței internaționale a instanțelor române privind judecarea unei cauze având ca obiect ”divorț cu minor”, este asimilată acordului tacit al acesteia privind soluționarea cauzei de către instanța sesizată de reclamant, în ipoteza în care părțile au reședința obișnuită într-un alt stat membru UE (în speță Italia), iar cererea de divorț a fost introdusă la instanța din statul a cărei cetățenie o au părțile?

(2) Articolele 3 alin. 1 și 7 din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 trebuie interpretate în sensul că instanța trebuie/ poate invoca din oficiu excepția necompetenței internaționale a instanțelor române privind judecarea unei cauze având ca obiect ”divorț cu minor”, în lipsa acordului părților cu reședința într-un alt stat membru UE (în speță Italia) privind alegerea instanței competente, (cu consecința respingerii cererii ca nefiind de competența instanțelor române), cu prioritate față de dispozițiile art. 915 alin. 2 Cod procedură civilă, în baza cărora se poate invoca excepția necompetenței teritoriale exclusive a Judecătoriei Rădăuți, (cu consecința declinării competenței de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Sector 5 București și a soluționării cauzei pe fond), mai ales că aceste articole sunt mai puțin favorabile decât cel din legislația națională (art. 915 alin. 2 Cod procedură civilă)?

(3) Expresia cuprinsă în art. 12 alin. 1 lit. b din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003, respectiv ”competența instanțelor a fost acceptată (…) în orice alt mod neechivoc de către soți și de către titularii răspunderii părintești, la data sesizării instanței judecătorești” trebuie interpretată în sensul că, în ipoteza alegerii de către părțile cu reședința obișnuită într-un stat membru UE (în speță Italia) a instanței competente să soluționeze o cerere de divorț din statul a cărei cetățenie o au (Judecătoria Rădăuți din România) aceasta devine automat competentă să soluționeze și capetele de cerere având ca obiect ”exercitarea autorității părintești, locuința minorului și stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere și educare a copilului”?

(4) Noțiunea de ”răspundere părintească” din cuprinsul art. 2 pct. 7 și art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 trebuie interpretată în sensul că aceasta cuprinde și noțiunile de ”autoritate părintească” prevăzută de art. 483 Cod Civil, ”Locuința copilului” reglementată de art. 400 Cod Civil și ”contribuția părinților la cheltuielile de creștere și educare a copilului”, reglementată de dispozițiile art. 402 Cod Civil?

Lista tuturor trimiterilor preliminare formulate de către instanţele din România se află pe platforma IADUER.ro, proiect susţinut de JURIDICE.ro.

:: sursa: IADUER – un proiect CSDEARDAE şi FJR

Prof. univ. dr. Daniel-Mihai Șandru

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate