Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Restricționarea accesului la dosar în cursul urmăririi penale


10 aprilie 2019 | Andreea COMAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andreea Coman

Andreea Coman

Cred că este mai benefică reglementarea actuală cu privire la consultarea dosarului de urmărire penală în cursul urmăririi penale, așa cum a gândit-o legiuitorul, în mod progresiv, comparativ cu cea anterioară ce prevedea prezentarea materialului de urmărire penală abia la finalul acesteia, pentru că această din urmă etapă se reducea de cele mai multe ori la o cameră cu sute de volume de urmărire penală în cadrul căreia aveai timp limitat de studiu, stabilit mai mult sau mai puțin echitabil. Era mai mult o formalitate.

Problema referitoare la consultarea dosarului este că procurorul poate să restricționeze accesul la dosar, acces, care într-o urmărire penală efectuată mai sumar, poate chiar să și lipsească. Restricționarea accesului la dosar este reglementată foarte larg de Codul de procedură penală. Conform art. 94 alin. 4 teza I poate să fie dispusă după începerea urmăririi penale in rem, după începerea urmăririi penale in personam, iar după punerea în mișcare a acțiunii penale, poate să fie dispusă pentru o perioadă de maxim 10 zile. Există varianta ca în acest interval de timp, procurorul să dispună trimiterea în judecată. De exemplu, în ipoteza în care, după efectuarea pe o perioadă îndelungată de timp a urmăririi penale in rem, procurorul dispune în aceeași zi continuarea efectuării urmăririi penale față de suspect și punerea în mișcare a acțiunii penale, restricționează dreptul de acces al inculpatului la dosarul de urmărire penală pe o durată de 10 zile, iar înainte de expirarea acestei perioade emite rechizitoriul, dispunând trimiterea în judecată a inculpatului. Suntem în mod evident în prezența unei proceduri neloiale, în cadrul căreia dreptul la apărare este suprimat.

O altă problemă este maniera în care se apelează la această posibilitate legală, în sensul că deși procurorul trebuie să motiveze în concret acea situație excepțională care impune o astfel de restricție, aceste motivări sunt în fapt simple redări ale textelor de lege, în condițiile în care ar trebui să aibă loc izolat, prin raportare la buna desfășurarea a procesului penal și a principiilor necesității și proporționalității.

În realitate, probabil că în general o astfel de restricție nu este necesară, doar că de cele mai multe ori, atunci când nu există bună-credință și obiectivitate, procurorul tinde să minimizeze pe cât posibil contactul cu avocații subiecților procesuali.

Avocat Andreea Coman
Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAŢII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Egalitatea de arme procuror-avocat în faza de urmărire penalăediția 264, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii