Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Consilier judetean administrator de societate comerciala. Incompatibilitate
25.08.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Agentia Nationala de Integritate, in baza prevederilor Legii nr. 144/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Municipiului Targu Mures, in vederea efectuarii de cercetari cu privire la savarsirea de catre domnul BENEDEK IMRE SANDOR, Consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Mures, a infractiunii de fals in declaratii, prevazuta si pedepsita de art. 292, Cod Penal. De asemenea, Agentia Nationala de Integritate a constatat starea de incompatibilitate in care s-a aflat domnul BENEDEK IMRE SANDOR in perioada 2006 – 29.01.2009, intrucat a detinut atat functia de Consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Mures, cat si pe cea de administrator al unei societati comerciale.

Potrivit unui comunicat ANI, „Agentia a declansat din oficiu procedura de control in cazul domnului BENEDEK IMRE SANDOR ca urmare a faptului ca acesta si-a depus declaratiile de avere si de interese cu nerespectarea termenului prevazut de art. 42, alin. (2) din Legea nr. 144/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

In urma analizarii datelor inscrise in declaratiile de avere si de interese completate de catre acesta in anul 2005 si anul 2008 si a compararii acestora cu informatiile solicitate institutiilor competente, au rezultat indicii temeinice privind savarsirea infractiunii de fals in declaratii, prevazuta si pedepsita de art. 292, Cod Penal, intrucat domnul BENEDEK IMRE SANDOR, Consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Mures in mandatele 2004-2008 si 2008-2012, nu si-a declarat calitatea de asociat pe care o detine la societatile comerciale CARIT SAN S.R.L. si MILK PROD S.R.L, motiv pentru care s-a dispus sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria Municipiului Mures.

In urma verificarilor efectuate, s-a constatat si existenta starii de incompatibilitate in cazul domnului BENEDEK IMRE SANDOR, intrucat acesta a detinut atat functia de Consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Mures (in perioada 2004 – 29.01.2009, data la care i-a incetat de drept mandatul de consilier judetean), cat si functia de administrator la S.C. LOCATIV S.A. (incepand cu anul 2006).

Potrivit prevederilor art. 88, alin. (1) si (2) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare, ”Functia de consilier local sau consilier judetean este incompatibila cu functia de presedinte, vicepresedinte, director general, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administrare sau cenzor la regiile autonome si societatile comerciale de interes local infiintate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judetean respectiv sau la regiile autonome si societatile comerciale de interes national care isi au sediul sare care detin filiale in unitatea administrativ teritoriala respectiva”.

Potrivit prevederilor art. 47, alin. (3) din Legea nr. 144/2007, cu  modificarile  si  completarile  ulterioare, “fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie sau, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective”.

“In termen de 15 zile de la data comunicarii actului de constatare a conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate, persoana verificata poate face contestatie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobandite in perioada exercitarii mandatelor sau a indeplinirii functiilor ori demnitatilor publice, dupa caz, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor este supusa controlului judecatoresc. Agentia isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii, independentei, celeritatii, dreptului la aparare si bunei administrari.

Verificarile au fost suspendate pana la solutionarea cauzei de catre organul judiciar.”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.