Secţiuni » Arii de practică » Business » Construcţii
Construcţii
CărţiProfesionişti

RIL admis: recunoaşterea pe cale judiciară a dobândirii dreptului de proprietate asupra construcţiilor edificate nelegal ca efect al accesiunii nu este posibilă


9 aprilie 2019 | Andreea-Cristina SECU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andreea-Cristina Secu

Andreea-Cristina Secu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat la data de 8 aprilie 2019 asupra recursului în interesul legii promovat de colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti, prin Decizia nr. 13/2019.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în interesul legii stabilind, în interpretarea art. 492 din Codul civil din 1864, a art. 579 alin. (1) şi a art. 577 alin. (2) din Codul civil, a art. 37 alin. (5) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi a art. 37 alin. (1) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, că lipsa autorizaţiei de construire sau nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi lipsa procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor constituie impedimente pentru recunoaşterea pe cale judiciară, în cadrul acţiunii în constatare, a dreptului de proprietate asupra unei construcţii realizate de către proprietarul terenului, cu materialele proprii.

Decizia va deveni obligatorie abia de la data publicării în Monitorul Oficial, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de Procedură Civilă.

Avocat drd. Andreea-Cristina Secu

Notă JURIDICE.ro: Subiectul a fost discutat la Dezbaterea Dreptul de proprietate asupra construcțiilor edificate fără autorizație (ediția 251).

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii