Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Modificarea Directivei 2007/59/CE privind certificarea mecanicilor de locomotivă care conduc locomotive și trenuri în sistemul feroviar comunitar


12 aprilie 2019 | Elena ALBU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Dreptul muncii, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Noutăți legislative
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 97/1 din 8 aprilie 2019, a fost publicat Regulamentul (UE) 2019/554 al Comisiei din 5 aprilie 2019 de modificare a anexei VI la Directiva 2007/59/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind certificarea mecanicilor de locomotivă care conduc locomotive și trenuri în sistemul feroviar comunitar.

Punctul 8 din anexa VI la Directiva 2007/59/CE stabilește nivelul cunoștințelor lingvistice pe care trebuie să le dețină mecanicii de locomotivă astfel încât aceștia să poată comunica activ și eficient în situații normale, dificile și de urgență. În plus, acesta prevede posibilitatea scutirii mecanicilor de locomotivă de cerințele privind nivelul cerut de cunoștințe lingvistice în secțiunile dintre frontiere și în gările situate în apropierea frontierelor și desemnate pentru operațiuni transfrontaliere. Pentru a spori flexibilitatea fără niciun efect negativ asupra siguranței, este necesar să se modifice punctul 8 din anexa VI la Directiva 2007/59/CE.

Cerințele prevăzute la punctul 8 din anexa VI la Directiva 2007/59/CE nu sunt considerate a constitui cel mai eficace mod de a asigura un nivel ridicat de siguranță, care să permită, în același timp, funcționarea eficientă a rețelei feroviare. Acest lucru este valabil mai ales în cazul perturbărilor din rețeaua feroviară a unui stat membru care necesită utilizarea de rute deviate pe teritoriul statelor membre vecine. În cazurile respective, se apelează imediat la mecanicii de locomotivă cu cunoștințe lingvistice specifice pentru a conduce pe rutele deviate în cauză, asigurându-se, astfel, continuitatea operațiunilor.

Este necesar să se exploreze opțiuni alternative la cerințele actuale privind cunoștințele lingvistice, care să permită mai multă flexibilitate, dar care să asigure un nivel de siguranță cel puțin echivalent cu cel asigurat de cerințele actuale. Aceste opțiuni ar putea consta în cerințe lingvistice mai bine orientate (de exemplu, cu accent pe terminologia specifică în domeniul feroviar), sau într-un nivel general de cunoștințe lingvistice mai scăzut combinat cu modalități alternative de sprijinire a unei comunicări eficiente. Ele ar trebui să asigure o comunicare activă și eficientă în situații normale, dificile și de urgență.

Punctul 8 din anexa VI constă într-un set independent de norme, care poate fi înțeles fără a recurge la alte părți din anexa respectivă sau la Directiva 2007/59/CE. Prin urmare, prezentul act de modificare ar trebui să prevadă norme direct aplicabile.

Din motive de claritate, întregul punct 8 ar trebui să fie înlocuit, cu toate că modificările nu vizează întregul punct.

Pentru personalul care îndeplinește sarcini esențiale pentru siguranță care implică o interfață directă între o întreprindere feroviară și un gestionar de infrastructură, calificările profesionale și condițiile de sănătate și siguranță la locul de muncă sunt definite în Decizia 2012/757/UE a Comisiei. Cerințele prevăzute în Decizia 2012/757/UE sunt complementare cu cele prevăzute în anexa VI la Directiva 2007/59/CE.

Prezentul regulament intră în vigoare la 8 iulie 2019.

Consilier juridic Elena Albu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică