« Flux noutăţi
JURIDICE.ro
JURIDICE

Octavian Popescu: Îmi pun toată încrederea și energia în noua societate de avocatură
10.04.2019 | Alina MATEI

Drept Timisoara
Secţiuni: Interviuri, JURIDICE.ro, Selected, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Octavian Popescu

Octavian Popescu

Alina Matei: Multumesc, stimate domnule avocat Octavian Popescu, pentru ca ati acceptat sa acordati un interviu cititorilor JURIDICE.ro. Pana nu demult, spuneai Octavian Popescu si imediat mintea completa fara sa ezite ”de la MUSAT & ASOCIATII”. Si a venit vremea cand este altfel.

Octavian Popescu: Multumesc pentru invitatie.

Da. Intr-adevar, a venit vremea sa fie altfel. Cred insa ca parcursul profesional si reusitele pe baza carora mi-am construit cariera si reputatia de-a lungul timpului sunt cele care ma definesc ca avocat si ca om, iar nu locul de unde vin. Conteaza mai mult locul spre care te indrepti, mai ales in ceea ce priveste zona litigiilor, de vreme ce prima carte de vizita a fiecarui avocat este el insusi, ca actor principal in relatia cu instanta de judecata sau clientul.

POPESCU & ASOCIATII este o etapa fireasca in evolutia mea, fiind deopotriva compatibila cu experienta acumulata si viziunea asupra a ceea ce mi-am propus sa fac mai departe, din punct de vedere profesional.

Imi pun toata increderea si energia in noua societate de avocatura si voi continua, alaturi de colegii mei, sa aduc plus valoare calitatii serviciilor juridice cu care partenerii nostri sunt obisnuiti, ramanand inainte de toate un consultant integru, pe care acestia se pot baza.

Alina Matei: Dupa multele plecari de-a lungul timpului din firma MUSAT & ASOCIATII, plecarea si a dumneavoastra nu surprinde? Trebuie sa intreb, pentru ca altfel o sa ne iasa vorbe ca am aranjat interviul si va adresez doar intrebari care va ”aranjeaza/coafeaza”.

Octavian Popescu: Evolutia pietei avocaturii din Romania aduce in mod natural si mobilitate, prin urmare o plecare nu mai este un element de surpriza asa cum era in urma cu 10-15 ani. In plan secund, glumind putin, as spune ca plecarile de la MUSAT & ASOCIATII nu mai pot surprinde pe nimeni in acest moment, daca privim retrospectiv pe aceeasi arie temporala. Sunt convins ca exit-ul meu nu este nicidecum ceva neasteptat, mai ales pentru aceia care ma cunosc, stiu cum gandesc si care este abordarea mea asupra profesiei.

Alina Matei: POPESCU & ASOCIATII intra pe piata avocaturii cu ce planuri, cu ce tinte?

Octavian Popescu: Am conceput POPESCU & ASOCIATII ca o societate de avocatura full-service pentru a veni in intampinarea clientilor cu un serviciu juridic integrat si complet, in toate ariile de practica relevante ale dreptului si mai ales in toate industriile de interes pentru actorii economici activi. Tintim deopotriva jucatori locali si internationali, fonduri de investitii de tip private equity si institutii financiare, fara a neglija potentialul antreprenorilor locali. Avem deja un portofoliu consistent si ne bucuram sa constatam ca inca de la infiintare, un numar semnificativ de clienti au fost alaturi de avocatii fondatori, ceea ce ne face increzatori si ne da energie pentru a continua cu foarte mult optimism.

POPESCU & ASOCIATII urmeaza acelasi stil, deja consacrat, al avocatilor sai, cunoscuti ca avand personalitati profesionale puternice, de incredere, care ofera clientilor o abordare inovatoare a problemelor juridice cu care se confrunta, punand intotdeauna accent pe rezultate, integritate si confidentialitate.

Alina Matei: Ca timp, cat va dura pana POPESCU & ASOCIATII va fi un brand de referinta pentru piata serviciilor juridice din Romania, asa cum spuneati?

Octavian Popescu: Avocatii fondatori ai POPESCU & ASOCIATII au gestionat in ultimul deceniu mandate si dosare ce au vizat nume si companii sonore pe piata locala si internationala si au „livrat” intotdeauna rezultate efective, gasind solutii juridice adesea cu valoare de precedent, performantele lor fiind recunoscute atat de ghidurile si publicatiile de profil, dar mai ales de catre clienti. Un aspect care face diferenta pe o piata atat de complexa precum cea din Romania este rata de succes a dosarelor si mandatelor in care echipa POPESCU & ASOCIATII a fost implicata, alaturi de capacitatea de a construi strategii inteligente pentru a proteja si dezvolta afacerile clientilor sai.

Marturisesc cu sinceritate ca imi doresc ca fiecare dintre avocatii fondatori sa transfere catre POPESCU & ASOCIATII know-how-ul, experienta si reputatia personala si am toata increderea ca este o chestiune de timp pana cand acest lucru va fi palpabil. Nu vreau sa fac estimari timpurii, las lucrurile sa isi urmeze cursul firesc si rezultatele sa isi spuna cuvantul si pun foarte mare pret pe opinia si feedback-ul celor mai importanti evaluatori ai avocatului, respectiv partenerii sai de drum: clientii.

Alina Matei: Cum i-ati convins pe cei 16 avocati sa va urmeze? Ezitari, nelinisti nu v-au fost transmise?

Octavian Popescu: Nu cred ca a fost o chestiune de convingere. Decizia fiecaruia dintre ei a fost fireasca si cred ca a contat foarte mult increderea reciproca pe care o avem in potentialul POPESCU & ASOCIATII pe termen lung.

Mai mult, impartasim aceleasi principii si valori si fiecare dintre avocatii care stau astazi langa mine, deopotriva fondatori si colaboratori, au o contributie importanta la cresterea si consolidarea POPESCU & ASOCIATII. Fondatorii au vrut mai multa recunoastere si valorificarea potentialului la maxim, in timp ce avocatii colaboratori si-au dorit sa dobandeasca si imbogateasca experienta intr-un cadru nou, unde initiativele, comunicarea deschisa si dorinta de autodepasire sunt incurajate la maximum.

Pot exista nelinisti, bineinteles, care sunt firesti, daca ne raportam la fiecare inceput, insa a trecut de mult vremea ezitarilor. Niciun avocat serios nu isi permite sa ezite in ceea ce face. Ceea ce conteaza foarte mult este determinarea si perseverenta noastra, a fiecaruia dintre noi si a echipei, de a fructifica oportunitatile si de a pozitiona POPESCU & ASOCIATII ca un brand de referinta in Romania.

Alina Matei: Cum o sa convingeti clientii sa apeleze la POPESCU & ASOCIATII, stiut fiind ca, de fapt, nu clientul vine la avocat, ci avocatul se duce sa caute si sa gaseasca clienti?

Octavian Popescu: As indrazni sa te contrazic putin pentru ca realitatea, in parte, e diferita, si am sa incep printr-un exemplu simplu, daca imi permiti. Daca in toiul noptii, copilul tau are febra, la cine apelezi? Suni la clinica unde ai abonament sau la pediatrul tau? La fel este si cu avocatul sau poate chiar mai puternic de atat. Greu de crezut ca oamenii apeleaza la un brand fara chip, fie ca vor sa dezvolte un business, fie ca au o problema, fie ca isi cauta o consultanta tailor made intr-un mediu de afaceri in continua schimbare. Societatile de avocati sunt societati de persoane unde persoana si calitatea individului conteaza enorm in relatia de afaceri.

Serviciile juridice de astazi au un profund caracter pesonalizat, fiind dificil sa te pozitionezi in prima liga daca te rezumi la a scrie emailuri din spatele unui ecran de calculator. Clientii, indiferent daca sunt corporatii sau persoane fizice, sunt oameni, care au emotii si cauta permanent o relatie umana cu avocatul lor.

In fiecare business e foarte importanta relatia pe care o construiesti cu clientul si increderea cu care acesta te investeste. O relatie de succes intre avocat si client se cladeste intotdeauna pe sinceritate, confidentialitate, comunicare si informare permanenta asupra stadiului proiectului/mandatului si pe intelegerea problemelor juridice cu care acesta se confrunta. Ca avocat litigant, am investit continuu pe parcursul timpului in relatia pe care o am cu persoanele traditional denumite clienti, care in fapt sunt adevarati parteneri de drum, si am invatat ca e foarte important sa fii persoana pe care acestia se pot baza in cele mai dificile situatii.

Ma bucur sa constat ca investitia a dat roade si ca relatia om-avocat-client cantareste mai mult decat cea impersonala de societate de avocatura-client, iar pentru POPESCU & ASOCIATII acest aspect este foarte important la inceput de drum.

Fireste, nu vreau sa minimizez rolul fiecarui avocat, acela de a aduce noi clienti si de a creste business-ul. Este un efort continuu, insa toti partenerii care imi sunt alaturi in noua formula au abilitati deosebite si cunostinte pe care le valorifica pentru dezvoltarea portofoliului si a societatii de avocatura.

Alina Matei: Acoperiti cam toate ariile importante de practica, inclusiv litigii sau data protection. Va provoc nu la ce va lipseste, ci la cum vedeti cresterea fiecarui departament, astfel ca acesta sa foloseasca renumelui firmei?

Octavian Popescu: Am pornit la drum punand accent pe ariile dezvoltate – Litigii, Drept Penal, Restructurare si Insolventa, Concurenta si Antitrust sau Dreptul Bancar – care au generat si vor genera business in perioada urmatoare si unde volumul de munca ne-a depasit asteptarile in aceasta perioada de debut.

Strategia de dezvoltare pe termen mediu si lung se axeaza pe consultanta in domenii cu potential precum consultanta in fuziuni si achizitii, drept corporativ si comercial, imobiliar, energie, GDPR, dar si altele in care, la nivelul pietei, s-a constatat un trend ascendent in ultima perioada.

Acordam insa o atentie deosebita aspectelor juridice care tin de preventie si conformitate, inclusiv in domeniul dreptului penal al afacerilor, avand cunostinte solide despre reglementarile locale si capacitatea de a consilia clientii pentru a intelege riscurile si a reduce impactul pe care nerespectarea reglementarilor il poate avea asupra tranzactiilor si a operatiunile de zi cu zi.

Alina Matei: POPESCU & ASOCIATII pe ce va pune accent in privinta promovarii: pe echipa sau pe avocatii ei?

Octavian Popescu: Categoric una nu merge fara cealalata. A trecut de mult vremea lupilor singuratici in avocatura, indiferent cat de vizibili ar fi fost fiecare dintre ei, iar pe de alta parte a cam trecut si vremea echipelor fara lider, a caror principala calitate este cantitatea.

Ca punct de plecare, nu imi propun nici pe departe sa fac din POPESCU & ASOCIATII un cult al personalitatii pentru ca nu acesta este scopul pentru care am pus bazele noii societati. Imi doresc ca fiecare avocat care face parte din echipa sa fie valorizat pentru cunostintele si potentialul sau, pentru abilitatile personale si sa poata aduce valoare echipei din care face parte.

Am spus de multe ori pe parcursul timpului ca o echipa creata exclusiv in jurul liderului (iar nu pe intreaga colectivitatea din jurul sau) nu poate progresa organic mai mult de limitele acestuia, motiv pentru care fiecare dintre avocati trebuie sa isi poata afirma deopotriva personalitatea si individualitatea pentru a aduce valoare.

Fiecare avocat din cadrul societatii este un asset important pentru organizatie si din acest motiv pretuim foarte mult stabilitatea avocatilor si directia in care fiecare dintre acestia intentioneaza sa se dezvolte.

Alina Matei: Vi se aplica ceea ce spunea Marc Aureliu: trebuie sa devii batran la vremea potrivita pentru a fi batran multa vreme?

Octavian Popescu: Greu de raspuns fara a folosi un cliseu. Sunt convins ca experienta este buna oricand, insa experienta dobandita la momentul potrivit este cea care face diferenta in aproape orice situatie si transforma competitorii de astazi in invingatorii de maine.

Avocatul este intr-o permanenta nevoie de obtinere a solutiilor potrivite si asta il face un cautator neobosit. Cu cat experienta profesionala este obtinuta la timpul potrivit cu atat cautarile sale sunt mai de succes.

Ma gandesc in acest sens intotdeauna cu placere la cei care in partea de debut a carierei mele mi-au fost alaturi si m-au invatat cum sa fiu ca avocat litigant, dar si celor care cu prietenie mi-au dat masura si mi-au cultivat si modelat rabdarea si echilibrul necesar pentru a identifica solutiile potrivite pe parcursul timpului.

Avocatul este rodul experientelor sale si deci conteaza foarte mult cum iti construiesti parcursul, deoarece fiecare experienta isi lasa puternic amprenta asupra ta.

Alina Matei: Veti candida la alegerile pentru Baroul Bucuresti?

Octavian Popescu: Da, deja suntem in perioada de debut a campaniei electorale.

M-am implicat la nivel de Consiliu al Baroului Bucuresti destul de mult in ultimii patru ani in problemele profesiei si nu am niciun motiv pentru care sa nu doresc sa continuu ceea ce am inceput in 2015.

Am fost intotdeauna cel care a provocat avocatii sa „acceseze” Baroul Bucuresti prin toate resorturile sale pentru a schimba perceptia uneori justificata a unei organizatii retrograde, care insa s-a modernizat si care vine in intampinarea membrilor sai si, cum spuneam cu alte ocazii, care a trebuit sa se intoarca la avocatii sai.

Sunt avocat ca toti ceilalti, care insa si-a dorit intotdeauna sa se implice si sa incerce sa rezolve problemele profesiei. Raman acelasi om pe care lumea il cunoaste si imi doresc sa duc la bun sfarsit proiectele pe care le am in derulare, alaturi de colegii mei din Consiliul Baroului Bucuresti.

Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru cititorii J.

Octavian Popescu: Multe ganduri de bine si felicitari pentru interesul din ce in ce mai mare pentru zona juridica de calitate.

Alina Matei: Multumesc pentru ca ati stat de vorba cu mine.

Octavian Popescu: Multumesc si eu.

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.