BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
Print Friendly, PDF & Email

CJUE. C-291/18 Grup Servicii Petroliere SA. Condiție referitoare la navigația în largul mării. Concluziile avocatului general

11.04.2019 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Cerere de decizie preliminară – Taxa pe valoarea adăugată (TVA) – Directiva 2006/112/CE – Articolul 148 literele (a) și (c) – Scutire – Livrare de platforme de foraj marin autoridicătoare – Navă – Noțiune – Condiție referitoare la navigația în largul mării

Concluziile au fost prezentate în cadrul unei proceduri de decizii preliminare introduse de Curtea de Apel București.

Prezenta cerere a fost formulată în cadrul unui litigiu între Grup Servicii Petroliere SA (denumită în continuare „GSP”), o societate cu sediul social în România, pe de o parte, și autoritățile fiscale române, pe de altă parte, într-o cauză privind livrarea scutită de TVA a trei platforme de foraj marin autoridicătoare unor societăți malteze, active în apele românești ale Mării Negre. În acest context, instanța de trimitere dorește să afle dacă platformele de foraj marin autoridicătoare de acest fel intră sub incidența scutirii prevăzute la articolul 148 litera (c) coroborat cu articolul 148 litera (a) din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată.

Efectul acestor dispoziții este că statelor membre li se impune în special să scutească livrarea navelor utilizate pentru navigația în largul mării și pentru transportul de călători cu plată sau utilizate pentru activități comerciale, industriale sau de pescuit. Astfel, întrebarea esențială analizată de avocatul general este dacă aceste platforme de foraj intră în domeniul de aplicare al scutirii menționate.

Avocatul general propune Curții să răspundă că astfel platforme de foraj nu pot fi considerate ca intrând sub incidența acestei excepții, întrucât nu reprezintă nave care „sunt utilizate pentru navigația în largul mării”. Orice altă concluzie ar echivala, în opinia sa, cu o denaturare a limbii și ar fi pe bună dreptate privită cu un oarecare scepticism din partea comunității navigatorilor.

:: Concluziile avocatului general

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week