Activitate parchete / 8–12 aprilie 2019
12 aprilie 2019 | JURIDICE.ro
I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție
1. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției. Trafic de influență și instigare la spălare de bani. Punerea în mișcare a acțiunii penale.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de următorii inculpați:
S. M. V., consilier al ministrului Transporturilor în perioada 10 iulie 2012 – 21 decembrie 2012, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și instigare la spălare de bani.
F. R. P., soțul persoanei anterior menționate, asociat în cadrul firmei TEAM DELTA PROIECT, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și instigare la spălare de bani.
M. A., administrator al firmei TEAM DELTA PROIECT, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.
Controlul judiciar impune celor 3 inculpați o serie de obligații, între care și aceea de a nu părăsi țara decât cu încuviințarea procurorului și de a nu comunica direct sau indirect cu anumite persoane menționate în conținutul ordonanței
În aceeași cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de persoana juridică T. D. P., pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.
Prezenta cauză are ca obiect împrejurările și destinația unor comisioane de peste 2 milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăți datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta București – Constanța, fiind finanțate în proporție de 75 % din fonduri europene și 25 % din bugetul de stat.
În contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor CFR (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane euro, plăți restante la nivelul lunii mai 2012.
În ordonanțele procurorilor de dispunere a controlului judiciar se arată că, în cauză, există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, în exercitarea atribuțiilor de consilier al ministrului Transporturilor, inculpata S. M. V. a pretins sume de bani de la un reprezentant al companiei de construcții, iar în perioada 2012 –2015 a primit, prin intermediul firmei T. D. P. pe care o controla, suma de 9.410.375,7 lei.
În schimbul banilor, consilierul a promis că, datorită influenței pe care o are asupra funcționarilor din Ministerul Transporturilor (influență rezultată din calitatea sa de consilier personal al ministrului transporturilor), îi va determina să facă demersurile necesare astfel încât ministerul să aloce CFR SA banii datorați companiei.
O parte din comisionul încasat, respectiv suma de 1.011.550 euro, a fost transferată în contul unor firme belgiene de consultanță, după care a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate prestate în cadrul campaniei electorale ocazionate de alegerile parlamentare din anul 2012.
Ceilalți doi coinculpați au participat la activitățile infracționale, în sensul în care Favino Roberto Pasquale a intermediat discuțiile dintre consilier și reprezentantul companiei de construcții, cu privire la condițiile și la modul de plată a comisioanelor, iar M. A., care a preluat de la S. M. V. administrarea firmei T. D. P. (prin care s-au plătit comisioanele) după ce aceasta din urmă a devenit consilier al ministrului Transporturilor, a dispus transferul sumei de 1.011.550 euro în conturile firmelor belgiene, cunoscând că suma provine din săvârșirea unei infracțiuni.
:: Sursa: www.pna.ro
2. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului L. P.-C., la data faptei membru în Parlamentul European, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 17 martie 2010 – 06 martie 2012, inculpatul Luhan Petru Constantin, în calitatea menționată mai sus, cu rea-credință, a depus la Parlamentul European 37 de cereri false prin care a solicitat rambursarea unor cheltuieli de transport.
La cererile respective, inculpatul a atașat mai multe documente justificative (facturi fiscale, chitanțe, bonuri de combustibil) având același caracter ilicit, prin care:
– s-au supraevaluat costurile unor bilete de avion,
– s-au atestat deplasări cu autoturismul între localitatea de domiciliu a inculpatului și locul de muncă, în principiu orașele Strasbourg sau Bruxelles, deplasări care, în realitate, erau efectuate cu avionul.
Ca urmare a acestor demersuri, inculpatul L. P.-C. a obținut pe nedrept de la Parlamentul European suma 50.368 euro.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.
:: Sursa: www.pna.ro
3. DNA – Serviciul Teritorial Bacău. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
D. D., pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
D.V., C. V. și T. G. V., pentru săvârșirea infracțiunii de: complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012 – 2015, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile – ”Înființare Pensiune Agroturistică ….”, inculpata D. D. a folosit în relația cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false și inexacte, ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 379.932 lei.
O parte din aceste documente (oferte de lucrări, situații de lucrări, facturi fiscale, procese-verbale de conformitate, etc.) i-au fost puse la dispoziție de către ceilalți trei inculpați.
De precizat este faptul că, deși lucrările efective de construire a pensiunii erau începute încă din luna august 2014, la data de 14 ianuarie 2015, pentru dovedirea îndeplinirii obligațiilor asumate prin contractul de finanțare, inculpata D. D. a depus la A.F.I.R. dosarul privind organizarea procedurilor de achiziție publică pentru atribuirea contractului de ”execuție lucrări de construcție”, care cuprindea ofertele formale (inexacte) emise de societățile administrate de inculpații C. V. și T. G. V.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă cu suma de 379.932 lei.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatei D. D.
:: Sursa: www.pna.ro
4. DNA – Secția de combatere a corupției. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene. Sesizarea instanței.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatei I. G. pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (4 fapte, din care trei în formă continuată),
– complicitate la infracțiunea săvârșită în formă continuată, de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene (3 fapte, din care una în formă continuată),
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2014, în contextul derulării a cinci proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, în cadrul programului “Tineret în acțiune” (promovarea cooperării europene în domeniul tineretului, activități de învățare pentru tineri), inculpata Istrate Gabriela a folosit în relația cu Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (A.N.P.C.D.E.F.P.) mai multe documente false și incomplete pentru justificarea avansului obținut pentru derularea proiectelor, dar și pentru a încasa soldul de plată rămas.
În cele mai multe cazuri, activitatea principală prevăzută în proiect nu a avut loc niciodată, persoanele menționate ca participanți erau fictive, iar partenerii externi menționați în raportul final și în formularul de candidatură nu au participat în realitate la acele proiecte.
În același context, inculpata a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei totale de 55.150 euro primită de la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, pentru efectuarea de plăți în afara proiectelor.
Acționând în această manieră, inculpata a obținut pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 88.506 euro, din care a returnat A.N.P.C.D.E.F.P. 54.648 euro.
În perioada 05 octombrie 2012 – 02 septembrie 2013, inculpata I. G. a ajutat o persoană, vicepreședinte al unei Asociații, să obțină fonduri nerambursabile, prin punerea la dispoziția acesteia a unor documente false sau incomplete (facturi, contracte de prestări servicii) care, ulterior, au fost depuse la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
Prin aceste demersuri persoana respectivă a obținut pe nedrept suma de 18.591,20 euro (reprezentând avans) și a încercat, fără succes, să obțină suma de 4.647,8 euro (reprezentând plata finală).
Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale s-a constituit parte civilă în dosarul penal cu suma de 33.858,61 euro (ce reprezintă avansul nejustificat primit de inculpată în contextul a două proiecte).
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatei I. G.
:: Sursa: www.pna.ro
4. DNA – Serviciul Teritorial Constanța. Participație improprie la folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată. Fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Sesizarea instanței.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:
L. P., administrator al SC Ladconstruct SRL,
SC L. SRL,
S. A., diriginte de șantier,
pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– participație improprie la folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie – iunie 2015, în contextul executării unor lucrări în cadrul obiectivului “Amenajare locuri de campare, corturi și rulote, locuri de agrement și dotări pentru servicii agrement” în Delta Dunării, inculpații Lădaru Paul și Sevastian Alexandru, în calitățile menționate mai sus, cu intenție, au pus la dispoziția beneficiarului proiectului mai multe înscrisuri false (situații de lucrări, rapoarte de execuție, borderoul situațiilor, etc.) prin care au atestat în mod nereal realizarea lucrărilor respective conform proiectului.
Ulterior, fără a ști că sunt false, beneficiarul proiectului a depus documentele respective la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Acest demers infracțional a avut ca rezultat obținerea de către beneficiar a sumei de 46.079 lei, reprezentând o tranșă din finanțarea nerambursabilă în cadrul proiectului respectiv, aferentă lucrărilor facturate de societatea administrată de inculpatul L. P.
Ulterior, această sumă a fost recuperată în totalitate de către autoritatea contractantă.
În prezența apărătorilor aleși, inculpații L. P., S. A. și SC L. SRL au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 1 an și 11 luni, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat (în cazul inculpaților L. P. și S. A.),
– pedeapsa amenzii în valoare de 30.000 (treizeci mii) lei și pedeapsa complementară constând în publicarea hotărârii de condamnare, într-un ziar local, pe cheltuiala persoanei juridice, într-o singură apariție, cu executare de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare (în cazul SC L. SRL).
:: Sursa: www.pna.ro
5. DNA – Serviciul teritorial Constanța. Folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Fals în declarații. Sesizarea instanței de judecată.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului
D. D., la data faptelor inspector general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Tulcea, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor:
– folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– fals în declarații.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2016, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile intitulat „Consiliere și Oportunitate de Reintegrare și Acces Liber la Educație (CORAL)”, inculpatul Damian Dumitru, în calitatea menționată mai sus, a depus la Ministerul Educației Naționale – Organismul Intermediar pentru Programul Operațional Capital Uman, mai multe documente printre care și o declarație falsă prin care atesta în mod mincinos că o persoană fusese angajată în mod legal în cadrul proiectului respectiv, în calitate de expert în educație – profesor de limba engleză și profesor de tehnologia informației și comunicațiilor.
În realitate, acea persoană nu deținea diplomă de licență sau alte calificări din care să reiasă competențele necesare pentru a-i permite să predea acele discipline. Prejudiciul produs ca urmare a acestor demersuri a fost de 5.039 lei care a și fost acoperit integral.
În prezența avocatului, inculpatul D. D. a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 2 (doi) ani și 8 (opt) luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 70 de zile, la Inspectoratul Școlar Județean Tulcea sau la Primăria Tulcea – Direcția de Asistență și Protecție Socială, în condițiile stabilite de instanță.
:: Sursa: www.pna.ro
6. DNA – Serviciul Teritorial Iași. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Sesizarea instanței de judecată.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatei A. O. pentru săvârșirea complicității la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata Apostu Oneta a ajutat o persoană să întocmească și să depună la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în completarea cererii sale de finanțare, mai multe documente false (un contract de vânzare-cumpărare o încheiere a Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bârlad, extrasul de Carte Funciară pentru Informare). Prin aceste demersuri persoana respectivă a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 178.840 lei.
În prezența apărătorului ales, inculpata Apostu Oneta a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 3 ani cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat,
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Apostu Oneta va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 90 de zile în cadrul Primăriei Municipiului Bârlad județului Vaslui sau Primăriei comunei Șuletea județul Vaslui.
:: Sursa: www.pna.ro
7. DNA – Serviciul Teritorial Timișoara. Folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în instanță.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
P. C., la data faptei administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
M. A., la data faptei administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2011, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile intitulat „Platformă integrată de instrumente și servicii pentru e-commerce și pentru B2B, finalizată la îmbunătățirea gestionării clienților și optimizării funcțiilor comerciale”, inculpatul Pronk Christian a folosit în relația cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale mai multe înscrisuri nereale (facturi fiscale, contracte de prestări servicii) prin care s-a urmărit crearea unei aparențe de legalitate a acelor documente folosite în vederea obținerii de fonduri din bugetul Uniunii Europene.
O parte din aceste documente au fost puse la dispoziție de inculpatul Murgia Andrea.
Aceste demersuri au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene în cuantum de 625.289 lei, sumă cu care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra unor imobile ce aparțin inculpatului Pronk Christian.
:: Sursa: www.pna.ro
8. DNA – Serviciul teritorial Cluj. Evaziune fiscală în formă continuată. Trimitere în judecată.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
T. D., D. N. F., N. D., S. M. N., A. D. V., administratori ai unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată,
C. L., administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea a două infracțiuni de evaziune fiscală, din care una în formă continuată,
C. G. C., R. G. C. administratori ai unei societăți comerciale, pentru săvârșirea a patru infracțiuni de complicitate la evaziune fiscală, din care trei în formă continuată,
D. R. A., administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,
M. C. A. M., administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpații T. D., D. N. F., N. D., S. M. N., A. D. V. și C. L., administratori de societăți comerciale, au înregistrat în contabilitate, în perioada septembrie 2010 – decembrie 2011, mai multe facturi fiscale privind achiziții de cereale, emise de societățile comerciale ale celorlalți patru inculpați, fără a avea la bază operațiuni reale.
Plata contravalorii facturilor fictive a fost realizată prin transfer bancar, însă, după încasarea sumelor, inculpații C. G. C., R. G. C, R. G. C., D. R. A. respectiv M. C. A. M. au retras banii în numerar din conturi și i-au restituit firmelor plătitoare.
Prin săvârșirea infracțiunilor cercetate, a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 11.906.142,50 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA sustrase de la plată.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) s-a constituit parte civilă față de inculpați și părțile responsabile civilmente.
:: Sursa: www.pna.ro
II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism
1. DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea. Infracțiuni informatice.
În cadrul unei Echipe Comune de Anchetă încheiată cu autoritățile judiciare din Germania – Parchetul Detmold, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) – BT Vâlcea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea au reușit identificarea unor persoane implicate în comiterea de infracțiuni informatice.
În cauză se efectuează cercetări cu privire la un grup infracțional organizat, format din cel puțin 30 de membri – cetățeni români, relativ la care a rezultat faptul că a început să acționeze din primăvara anului 2018 la nivelul județului Vâlcea, în scopul comiterii de infracțiuni de fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani.
În concret, falsificând site-urile unor companii comerciale renumite, autorii postau anunțuri de vânzare având ca obiecte, în principal utilaje, recomandând celor interesați de achiziţionarea lor să vireze banii în conturi deschise în străinătate cu acte de identitate false. În vederea intrării în posesia produsului infracţional, aceştia procedau, în principal, la transformarea sumelor respective în criptomonedă.
Începand cu anul 2018 (datele de 27.09.2018 și 09.04.2019) au fost efectuate un număr de 15 percheziții domiciliare în România și în Bulgaria, în vederea identificării și tragerii la răspundere penală a membrilor grupării.
Inițial, în urma perchezițiilor din data de 27.09.2018 s-a dispus arestarea preventivă a doi dintre suspecti,însă cercetările au continuat în vederea identificării liderilor.
În data de 09.07.2018 s-a încheiat acordul prin care s-a înfiinţat o Echipă Comună de Anchetă între D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea şi Parchetul Detmold, Germania în acest sens, astfel că începând cu luna iunie 2018,în baza schimbului spontan de date şi informaţii iar ulterior în baza Echipei Comune de Anchetă, investigaţiile s-au desfăşurat paralel şi coordonat în ambele state.
Până în acest moment au fost identificate un număr de 125 de victime, cetăţeni germani care au fost fraudate în perioada mai 2018 – martie 2019 de catre membrii grupării cu o sumă totală de peste 600.000 de euro, însă datele indică în mod cert o activitatea infracţională mult mai ridicată .
În urma perchezițiilor efectuate în data de 09.04.2019, la sediul DIICOT – BT Vâlcea urmează a fi aduse un număr de 12 persoane, cu ocazia perchezițiilor fiind identificată și o persoană urmărită general pentru comiterea de infracțiuni informatice.
De asemenea, au fost depistate importante sume de bani, autoturisme și alte bunuri cu privire la care urmează a fi instituite măsuri de indisponibilizare.
:: Sursa: www.diicot.ro
2. DIICOT – Structura Centrală. Percheziția domiciliară.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Investigare a Infracțiunilor de Terorism au efectuat o percheziţie domiciliară pe raza comunei Jidvei, judeţul Alba, într-o cauză în care se efectuează cercetări faţă de un suspect, în vârstă de 46 de ani, pentru săvârșirea infracțiunii prev. de art. 32 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului.
În fapt, s-a reținut că la data de 01.03.2019, la ora 15.52, Secția 1 Poliție București a fost sesizată prin intermediul Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență ”112” cu privire la faptul că pe raza municipiului Bucureşti, unde funcționează o fundație, a fost primit un apel telefonic, ocazie cu care s-a transmis, prin intermediul unei înregistrări audio, faptul că va fi executat un atac cu rachetă asupra locației respective.
De asemenea, în aceeași zi, la scurt timp – ora 15.56 – Secția 1 Poliție a fost sesizată, din nou, prin intermediul S.N.U.A.U. ”112”, despre împrejurarea că la un hotel situat pe Calea Dorobanților, sector 1, a fost primit un alt apel telefonic, fiind transmis un mesaj audio, în sensul că va avea loc un atac cu rachetă și că persoanele prezente au la dispoziție 21 de minute pentru a evacua zona.
:: Sursa: www.diicot.ro
3. DIICOT – Structura Centrală. Trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism,violare de domiciliu şi lipsire de libertate. Percheziții.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul au efectuat un număr de 12 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Dâmboviţa şi Călăraşi, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism,violare de domiciliu şi lipsire de libertate.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul lunii februarie 2018, un număr de 6 suspecţi au constituit un grup infracțional organizat, la care, în perioada august 2018 – aprilie 2019, au aderat alţi 5 suspecţi, cu scopul de a comite infracțiuni de trafic de minori, trafic de persoane și proxenetism.
Sub coordonarea liderului grupării, membrii grupului au recrutat mai multe persoane de sex feminin, minore și majore, cu scopul de a le exploata sexual, prin obligare la practicarea prostituției, le-au adăpostit în apartamente închiriate pe raza municipiului București şi le-au înlesnit acestora activitatea de prostituţie, prin gestionarea unor conturi pe site-uri de profil, obținând sume de bani de pe urma practicării prostituției.
De asemenea, s-a reţinut faptul că,în luna mai 2018, profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se afla o persoană vătămată minoră, liderul grupării a recrutat-o pe aceasta cu scopul de a o exploata sexual, iar în perioada mai 2018 – 19 septembrie 2018, a adăpostit-o pe victimă în apartamente situate în zona Dristor și în zona Unirii din municipiul București.
La data de 26.09.2018, în jurul orei 23:30, liderul grupului împreună cu alte persoane, au pătruns, fără drept, prin efracție, distrugând mânerul ușii de acces, într-un apartament situat pe raza sectorului 2 din municipiul Bucureşti, unde locuia victima minoră împreună cu alte două persoane vătămate majore.
S-a reţinut faptul că membrii grupului au lovit-o, în zona capului, cu un pistol, pe una dintre persoanele vătămate majore, iar pe victima minoră au luat-o cu forța și au introdus-o intr-o dubă transportând-o spre o locaţie în care a fost lipsită de libertate.
Scopul urmărit de către liderul grupului, prin comiterea acestui gen de fapte, a fost acela de a o recupera pe minoră, în vederea continuării exploatării acesteia prin obligarea la practicarea prostituției.
Cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost găsite şi ridicate 3 pistoale tip airsoft utilizate de către suspecţi pentru intimidarea victimelor si persoanelor cu care se aflau in conflict, arme albe tip macete, cuţite si bastoane telescopice.
La sediul DIICOT-Structura Centrală au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 12 persoane.
:: Sursa: www.diicot.ro
4. DIICOT – Structura Centrală. Trafic de droguri de risc. Reținere.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus luarea măsurii preventive a reținerii pe o durată de 24 ore a inculpaţilor P. G.-E. şi N. O.-D., pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.
În fapt s-a reţinut faptul că inculpaţii P. G.-E. şi N. O.-D. au cultivat plante de cannabis, iar cantitatea de droguri recoltată, de ordinul zecilor de kilograme, a fost distribuită cu preţul de 35 de lei/gram către diverşi vânzători din municipiul Bucureşti.
La data de 10.04.2019 procurorii DIICOT- Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combaterea a Criminalității Organizate București – Serviciul Antidrog au efectuat 2 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a localităţii Cocou, județul Argeș, ocazie cu care au fost ridicate 25 de kilograme de droguri de risc și un sistem de întreținere a culturii indoor și outodoor de cannabis.
Astfel, la adresa din municipiul Bucureşti, sector 5, a fost ridicată cantitatea de aproximativ 5 kilograme de masă vegetală (inflorescențe și frunze) provenite din cultura de cannabis și suma de 2.200 de lei. De la locuința din localitatea Cocou, județul Argeș, au fost ridicate alte 20 de kilograme de inflorescențe și frunze de cannabis, un sistem complet de întreținere a culturii indoor și outodoor de cannabis (cort, sistem de irigare, ghiceve, instalație de iluminare), 6 cartușe de calibru 7,62 mm și alte 1.650 de cartușe de calibru 22 mm.
Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
:: Sursa: www.diicot.ro
5. DIICOT – Structura Centrală. Reținere.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului A. O.-N., pentru săvârşirea infracţiunilor prev. de art. 32 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 535/2004, în referire la art. 206 din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal (3 acte materiale) şi art. 33 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 535/2004, totul cu aplicarea disp. art. 38 alin. 1 din Codul penal.
În urma efectuării percheziției domiciliare din data 10.04.2019, la locuința inculpatului A. O.-N, situată pe raza comunei Jidvei judeţul Alba, au fost identificate materiale specifice, substanțe explozive și inflamabile pe care acesta le procurase și le deținea în vederea producerii de mijloace distructive și dispozitive explozive improvizate, în scopul prevăzut la art. 32 alin. 1 din Legea nr. 535/2004.
S-a reţinut faptul că inculpatul a transmis mesajele de amenințare în numele Organizației ”Vlad Țepeș”, iar la percheziția domiciliară au fost identificate înscrisuri olografe privind solicitarea unei sume de 30.000 euro (echivalent bitcoin) în numele aceleiași organizații.
Prin ordonanța din data de 11.04.2019 în cauză s-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev.de art. 33 alin.1 lit.a) din Legea nr.535/2004.
La data de 12.04.2019 inculpatul urmează să fie prezentat Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
:: Sursa: www.diicot.ro
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro