Decizia (UE) privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Respectarea statului de drept în cadrul Uniunii Europene”
23 aprilie 2019 | Elena ALBUÎn Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 99/39 din 10 aprilie 2019 a fost publicată Decizia (UE) 2019/569 a Comisiei din 3 aprilie 2019 privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Respectarea statului de drept în cadrul Uniunii Europene”.
Obiectul propunerii de inițiativă cetățenească intitulate „Respectarea statului de drept în cadrul Uniunii Europene” este formulat după cum urmează: „Crearea unui mecanism de evaluare obiectiv și imparțial pentru verificarea aplicării valorilor Uniunii Europene de către toate statele membre”.
Obiectivele propunerii de inițiativă cetățenească se referă la următoarele:
„(a) Dotarea Uniunii Europene cu o legislație generală care să permită verificarea în mod obiectiv a aplicării concrete a dispozițiilor naționale referitoare la statul de drept, pentru a întări încrederea reciprocă dintre statele membre și pentru a facilita punerea în aplicare a dispozițiilor articolului 7 din TUE în ceea ce privește posibilele încălcări ale valorilor Uniunii;
(b) Facilitarea aplicării legislației europene privind cooperarea judiciară în materie penală (de exemplu, mandatul european de arestare).”
Anexa la propunerea de inițiativă cetățenească menționează consolidarea rolului Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, al cărei aviz ar putea fi solicitat pentru a asigura nivelul maxim de obiectivitate a deciziilor instituțiilor Uniunii, inclusiv în domeniul cooperării polițienești și în cel al cooperării în materie de securitate.
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) consolidează cetățenia Uniunii și îmbunătățește în continuare funcționarea democratică a Uniunii prevăzând, printre altele, că fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii prin intermediul unei inițiative cetățenești europene.
În acest scop, procedurile și condițiile necesare pentru o inițiativă cetățenească ar trebui să fie clare, simple, ușor de aplicat și proporționale cu natura inițiativei cetățenești, astfel încât să încurajeze participarea cetățenilor și să sporească accesibilitatea Uniunii.
Se înregistrează propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Respectarea statului de drept în cadrul Uniunii Europene”.
Intrare în vigoare: 8 aprilie 2019.
Consilier juridic Elena Albu
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |