Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Gânduri despre candidaturi, candidați și profesia de avocat
15.04.2019 | Vasile ROMAN

JURIDICE - In Law We Trust
Vasile Roman

Vasile Roman

O dată la 4 (patru) ani, cu „mici excepţii”, în cadrul profesiei de avocat sunt organizate alegeri atât pentru funcţiile de conducere din cadrul Baroului Bucureşti, Casa de Asigurări a Avocaţilor – Filiala Bucureşti, cât şi UNBR.

La aceste alegeri din 2019 şi-au depus candidaturile mai mulţi colegi avocaţi, lucru care mie îmi crează o stare de bucurie.

Unii colegi ar putea să se întrebe: De ce mă bucură acest aspect, pentru că aceştia sunt contracandidaţii mei?!

Mă bucură acest aspect, pentru că numărul mare de candidaţi la alegerile din acest an, nu reprezintă neaparat o competiţie, ci mai degrabă reflectă un real interes pentru profesia de avocat atât din partea candidaţiilor, cât şi a susţinătorilor acestora.

Prin numărul mare de candidaţi se reflectă faptul că avocaţii sunt interesaţi de direcţia şi de viitorul acestei profesii. Nu, nu sunt contracandidaţii mei sau a altcuiva, ci sunt colegii noştri avocaţi care indiferent de grupul de susţinători din care fac parte sau demnitatea pentru care optează, pun umărul la apărarea şi sprijinirea profesiei de avocat care la acest moment, cel puţin aparent, se află într-o stare de derivă, o profesie care este abuzată de mulţi alţi factori de decizie.

Nu vreau să se înţeleagă, şi nici nu vreau să afirm că până la acest moment cei care au condus destinele avocaturii au stat în pasivitate, pentru că aş putea fi contrazis, dar cu siguranţă aceştia (cu unele excepţii) nu s-au făcut prezenţi atunci când a fost nevoie, nu au dovedit că sunt aproape de avocaţi şi nici nu au dorit să acţioneze într-un mod transparent.

Ceea ce cu siguranţă este foarte vizibil şi din păcate nu poate fi contrazis, este faptul că în ultimii ani avocaţii şi-au pierdut foarte multe drepturi, iar activitatea lor a devenit plină de obstacole, chiar dacă se desfăşoară în interesul şi pentru sprijinul cetăţenilor.

Poate că, cineva ar dori să afirme: De ce aşa multe drepturi pentru avocaţi? ”Avocaţii vor beneficia de superimunitate!”

Într-o astfel de situaţie aş fi tentat să-i răspund tot printr-o întrebare: Democraţia e chiar aşa de importantă?

O astfel de întrebare, cât şi un astfel de răspuns nu ar face altceva decât să reflecte un dispreţ total faţă de valorile care caracterizează în esenţă orice societate democratică, inclusiv societatea românească.

Într-o societate în care avocatului îi sunt conferite mai multe drepturi, putem afirma fără niciun fel de dubiu că suntem şi trăim într-o societate democratică în care se reflectă atât respectul statului faţă de cetăţenii săi, cât şi o garanţie a respectării drepturilor fundamentale ale acestora. Drepturile cetăţenilor nu sunt un lux, ci ele trebuie a fi respectate, pentru că prin modul în care sunt respectate aceste drepturi de către organele statului se reflectă gradul de civilizaţie al statului respectiv.

În prima linie a respectării drepturilor cetăţenilor se află avocaţii, care în calitatea lor stâlpi ai democraţiei şi „înfăptuitori ai justiţiei”, se pun de cele mai multe ori „în poară” statului pentru a se asigura că aceste drepturi nu sunt doar frumos aşezate pe o coală de hârtie, ci sunt cu adevărat respectate.

Aceste drepturi necesare avocaţilor nu creează nici pe departe superimunităţi”, ci sunt doar reguli de bun simţ şi respect pentru democraţia din acel stat, pentru o profesie, pentru acel avocat ca şi „stâlp al democraţiei”. Este cunoscut faptul că, avocatul în calitatea sa de apărător al democraţiei în nicio situaţie nu va pemite încălcarea drepturilor fundamentale ale unui cetăţean, indiferent de persoana sau instituţia care încearcă să i le încalce.

Avocatul este mai mereu în linia întâi în apărarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, şi de aceea el are nevoie să știe că la rândul său este apărat de organele de conducere ale profesiei. Acestea, trebuie să creeze pentru el „scutul profesional” de apărare în orice situaţie, pentru că de cele mai multe ori avocatul însăşi se simte vulnerabil în faţa organelor de urmărire penală, a instituţiilor, a judecătorului, etc., iar existenţa acestui scut îi poate crea o anumită stare de siguranţă.

De aceea, profesia de avocat are nevoie de organe de conducere implicate activ în orice problemă a avocatului, să fie aproape de avocaţi şi să îi sprijine de fiecare dată când drepturile lor sunt încălcate, pentru că şi avocaţii la rândul lor şi la un anumit moment au nevoie de a fi apăraţi.

Aşa cum am mai afirmat, profesia noastră se confruntă cu un moment crucial şi greu de gestionat, dar cred că prin unitate profesională se pot rezolva până şi cele mai cele mai dificile probleme cunoscute sau ivite în desfăşurarea profesiei de avocat

Acum ceva vreme am publicat pe JURIDICE.ro: „21 de idei pentru viitoarele conduceri ale Baroului Bucureşti şi UNBR” şi Alegeri Casa de Asigurări a Avocaţilor – Filiala Bucureşti-Ilfov. Proiect de candidatură.

Nu pretind că acele „21 de idei” sau alte proiecte publicate de mine au fost cele mai obiective, şi că prin acestea se acoperă măcar în parte nevoile avocaţilor, pentru că este posibil ca unii dintre „contracandidați” să fi venit cu idei şi proiecte mult mai bune. Totuşi, este evident că aceste idei şi programe au fost gândite atât de mine, cât şi ceilalţi colegi pentru a veni în sprijinul profesiei noastre.

De aceea, după aceste alegeri îmi doresc ca aceste idei şi programe ale tuturor candidaţiilor să fie centralizeze atât de Baroul Bucureşti, cât şi de UNBR, după care să fie puse în practică de viitoarele conduceri, chiar şi în situaţia în care este nevoie de modificarea unora sau a mai multor legi. În situaţia în care unele idei sau programe iniţiate de mine sau alţi colegi nu vor putea fi aplicate din varii motive, consider că noi avocaţii avem dreptul să fim informaţi atât cu privire la demersurile efectuate, cât şi motivele pentru care aceste propuneri nu au putut fi implementate.

În concluzie, eu îmi doresc ca această profesie nobilă să fie puternică, transparentă, respectată şi apărată de abuzurile oricăror instituţii. Organele de conducere au obligaţia să apere profesia şi avocatul, ori de câte ori este nevoie, pentru câ în esenţă avocaţii apără democraţia şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor. 

Mult succes tuturor candidaţiilor !

Avocat Vasile RomanPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.