Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

UE adoptă noi norme vizând contractele de vânzare de bunuri și furnizare de conținut digital


16 aprilie 2019 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Luni, 15 aprilie 2019, Ministerul Justiției a anunțat că UE introduce norme noi pentru ca achiziționarea de către consumatori și vânzarea de către societăți atât a bunurilor, cât și a conținutului digital, în context transfrontalier, să se facă mai ușor și mai sigur, potrivit unui comunicat.

Consiliul a adoptat un pachet care cuprinde o Directivă privind contractele de furnizare de conținut și servicii digitale (Directiva privind conținutul digital) și o Directivă privind contractele de vânzare de bunuri (Directiva privind vânzarea de bunuri). Această adoptare formală marchează sfârșitul procedurii legislative.

Obiectivul este de a oferi consumatorilor europeni un nivel ridicat de protecție și de securitate juridică, în special atunci când fac cumpărături în context transfrontalier, precum și de a le facilita întreprinderilor, în special IMM-urilor, activitățile de vânzare în întreaga UE.

Niculae Bădălău, ministrul economiei din România: Uniunea Europeană consolidează drepturile consumatorilor europeni și creează noi oportunități de afaceri pentru societățile din UE. Societățile vor putea reduce birocrația atunci când doresc să se extindă și să înceapă să vândă în întreaga Uniune. Acest lucru va ajuta în special IMM-urile să își extindă operațiunile în alte țări ale UE.”

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul justiției din România: „Consumatorii vor beneficia de un nivel de protecție sporit datorită UE. Aceștia vor avea dreptul la măsuri corective atunci când achiziționează bunuri online, de la îmbrăcăminte la bunuri complexe, precum ceasurile inteligente, sau atunci când achiziționează servicii cloud, programe antivirus sau cărți electronice.”

Directiva privind conținutul digital introduce un nivel ridicat de protecție pentru consumatorii care plătesc pentru un serviciu, dar și pentru cei care furnizează date în schimbul unor astfel de servicii. Noile norme prevăd în special că, dacă remedierea defectelor nu este posibilă într-un termen rezonabil, consumatorii au dreptul la o reducere a prețului sau la o rambursare integrală. În plus, perioada de garanție nu poate fi mai scurtă de doi ani.

Directiva privind vânzarea de bunuri se va aplica tuturor bunurilor, inclusiv produselor cu un element digital (de exemplu, frigiderele inteligente). Noile norme introduc o perioadă de garanție minimă de doi ani de la data la care consumatorul primește bunul în cauză și o perioadă de un an pentru sarcina probei răsturnată în favoarea consumatorului. Țările pot stabili termene mai extinse decât acestea pentru a-și menține nivelul actual de protecție a consumatorilor.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii